Câte ore trebuie să muncim pe săptămână și cine riscă dosar penal

505
Câte ore trebuie să muncim pe săptămână și cine riscă dosar penal - contracte-1495978108.jpg

Articole de la același autor

În mod obișnuit, norma de lucru a fiecărui salariat în parte nu ar trebui să depășească 40 de ore, timp în care are obligația de a a-și îndeplini sarcinile și atribuțiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă. Drept urmare, în cazul în care salariatul este încadrat în câmpul muncii cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, conform reglementărilor în vigoare. 


Prin excepție, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, Florina Vișan, durata timpului de muncă, ce include și orele suplimentare, poate fi prelungită la 48 de ore pe săptămână. Există însă o condiție care trebuie respectată, și anume media orelor de muncă, medie calculată pe o perioadă de referință de patru luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.


În schimb, tinerii de până la 18 ani ar trebui să muncească șase ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână. 


"Patronii care nu au respectat legea au acum dosare penale pentru regimul de angajare al minorilor", a subliniat aceasta. 


Prin urmare, pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, peri-oade de referință mai mari de patru luni, dar care să nu depășească șase luni. 


La stabilirea acestor perioade de referință nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual și situațiile de suspendare a contractului individual de muncă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4206 secunde