Câtă nepăsare! Bolnavii de diabet din Constanţa, lăsaţi fără tratament!

2989
Câtă nepăsare! Bolnavii de diabet din Constanţa, lăsaţi fără tratament! - fond-1605553842.jpg

Articole de la același autor

Bolnavii constănţeni sunt din nou puşi pe drumuri, să meargă din farmacie, în farmacie, în căutarea tratamentului fără de care viaţa lor s-ar complica. După criza medicamentelor oncologice, după lipsa medicamentului pentru bolnavii de tiroidă, acum, sunt lăsaţi fără tratament şi bolnavii de diabet. O „plimbare” pe la farmacii ar fi numai „bună”, mai ales că, pericolul COVID-19 pândeşte peste tot, iar bolnavii de diabet sunt vulnerabili la a contracta virusul. Chiar şi aşa, după ce am primit la redacţie mai multe sesizări de la cititorii „Cuget Liber”, am luat şi noi la pas câteva farmacii din diverse cartiere, iar situaţia nu este deloc bună.

La nivelul judeţului Constanţa sunt în evidenţa medicilor diabetologi peste 50.000 de pacienţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Din trei în trei luni, în urma evaluării, medicul specialist eliberează o reţetă cu 180 de comprimate cu substanţa activă, denumită, clorhidrat de metformină. Cel mai adesea, ca şi primă intenţie de prescriere este

Siofor-ul, şi pentru faptul că are un risc mic de hipoglicemie, mai ales la pacienţii în etate. „Într-adevăr, medicamentul nu se găseşte, dar pacienţii se pot consulta cu medicul diabetolog, care le poate prescrie altceva. Cert este că la fiecare pacient este diferit, în funcţie de ce alte boli mai are şi de valorile analizelor”, a precizat pentru „Cuget Liber”, dr. Mihaela Iftene.

Şeful secţiei Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Doina Catrinoiu a spus că ştie că Siofor-ul nu se găseşte la acest moment.

„Este adevărat că nu se găseşte Siofor, dar pacienţii pot lua între timp un înlocuitor, până când vine metforminul. Noi le spunem mereu asta. Din păcate, acest lucru nu ţine de noi, ci de furnizori, care au sau nu acest medicament în depozite. Oricum, ne confruntăm cu această problemă în toată ţara”, a precizat medicul.



Medicamentele substitute lipsesc şi ele


De bine de rău, pentru diabetici, există şi alte medicamente înlocuitoare care au aceeaşi substanţă activă metformina, cum ar fi: Glucophage, Meguan, Metfogamma, Metformin şi lista ar putea continua, dar, în farmacii, lipsesc cu desăvârşire. Prima dată am intrat într-o farmacie din cartierul Tomis Nord şi am întrebat dacă au medicamente pentru diabet. „În urmă cu două săptămâni am primit doar cinci cutii de Siofor, că nici nu am putut să dăm toată reţeta unui bolnav. De atunci nu ne-au mai adus, nici măcar înlocuitoarele Sioforului. Nu ştim ce să răspundem oamenilor!”, ne-a spus Ioana F., farmacistă.

Am plecat mai departe, la cea mai aprovizionată farmacie din Constanţa, cea care are şi preţurile cele mai mici. Însă şi aici am găsit aceeaşi situaţie. „Nici noi nu am mai primit Siofor. Iar de o săptămână lipsesc şi Glucophage şi Metformin. Chiar dacă avea concentraţie mai mică (despre Metformin), tot era mai bine decât nimic. Ştiu că nu sunt în depozit. Nu trebuie să întrebaţi la noi, întrebaţi la minister”, ne-a spus vizibil iritat, Bogdan, şeful de tură.

Altă farmacie, acelaşi răspuns: „Bună ziua! Aveţi Siofor?” „Nu, nu avem. Nu am mai primit de mult.” „Ce înseamnă de mult?” „Cam de trei săptămâni.” „Dar alte medicamente înlocuitoare Sioforului?" „Acum nu avem.”

Demersul nostru jurnalistic a continuat şi la alte farmacii însă, din păcate, peste tot am primit aceleaşi răspunsuri, respectiv, că nu au medicamentele necesare bolnavilor de diabet.

Am mers mai departe pe fir şi am sunat la principalele depozite de medicamente din capitală, care aprovizionează farmaciile din Constanţa. Doar la un depozit a răspuns cineva şi ne-a confirmat că, în acest moment nu au niciun medicament pentru diabet.

Întrebări fără răspuns

Ne întrebăm şi noi ce se întâmplă cu aceste medicamente, de nu se găsesc nici în depozite? Că doar răspunsul celor responsabili din sistem, de săptămâna trecută, era cât se poate de clar, „în ultimele două luni ale anului 2020, va fi respectat graficul de punere pe piaţă a medicamentelor pe bază de metformină, respectiv câte 315.000 de cutii de Siofor 1000 mg pe lună.”

Sunt câteva posibile cauze. „Un aspect ar putea fi exportul paralel. În spaţiul intracomunitar, comerţul cu medicamente este la liber. Deci, nişte băieţi deştepţi cumpără medicamentele din România la un preţ foarte mic şi le vând apoi într-o altă ţară unde preţul este mult mai mare. S-a mai întâmplat cu medicamentele oncologice. Ministerul a intervenit atunci şi a blocat pentru o perioadă comerţul de tipul acesta”, ne-a spus un responsabil din sănătate care a dorit să rămână anonim.

O altă cauză ar fi că nu se raportează numărul exact de diabetici, din moment ce în farmacii ajung mai puţine medicamente care nu ajung la toată lumea.

Redacţia cotidianului „Cuget Liber”, a încercat de nenumărate ori să obţină răspunsuri la întrebările cititorilor, din partea conducerii Casei Judeţene de Sănătate Constanţa, dar, ca şi acum, nici la adresele trimise, nici la telefon nu a răspuns nimeni. Au luat poziţia struţului şi sunt în silenzio stampa! Însă, noi vom insista! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5241 secunde