Cât este prima factură fără subvenție la întreținere

2820
6
Cât este prima factură fără subvenție la întreținere - blocuri1-1323801977.jpg

Din nou a devenit mai scump să locuiești la bloc decât la casă. Se repetă istoria anilor ‘80, când oamenii care stăteau la casă plăteau mai puțini bani pentru utilități decât cei de la apartamente. Eliminarea subvențiilor pentru căldură și înăsprirea condițiilor pentru beneficiari au dus la scumpirea traiului la bloc.

Locatarii apartamentelor plâng cu vorbe zilele acestea, când văd listele de întreținere. Administratorii au început să afișeze facturile la întreținere pentru luna noiembrie, când a fost furnizată și căldură, fără subvențiile de la Guvern ori de la consiliul local. Așa se face că oamenii au ajuns să plătească și de două ori mai mult decât anul trecut.
Pentru un apartament cu trei camere, factura la întreținere pe luna noiembrie depășește 500 de lei, iar pentru patru camere se plătește chiar și 600 de lei. Ceva mai bine stau cei care locuiesc în apartamente cu două camere, pentru ei căldura costă cam 400 de lei, iar cei din garsoniere plătesc peste 350 de lei.

Mai puțin pentru cei cu repartitoarele închise
"Ieri, am afișat listele la întreținere în scările care aparțin de asociația noastră. Au înnebunit oamenii când au văzut cât au de plată. Vor să vină să refacem calculele, probabil speră că s-a strecurat vreo greșeală", ne-a declarat administratorul unei asociații de proprietari din cartierul Tomis III. Omul a spus că i-a luat destul de mult timp până a definitivat listele și s-a verificat de câteva ori, dar este printre primii administratori din Constanța care au afișat întreținerea pe noiembrie.
Pentru apartamentele necontorizate, calculul se face la paușal și fără subvenție. Pentru apartamentele contorizate, aceste valori sunt diferite, mai ales că numeroși constănțeni au ținut repartitoarele mai mult închise, ajutați fiind și de temperaturile plăcute de afară. În cazul lor, consumul individual este zero, dar vor fi taxați pentru căldura pe părțile comune.

Factura cât toată pensia
"Noi locuim într-un bloc unde nu avem repartitoare, așa că stăm nu stăm acasă sau plecăm la copii, tot atât plătim. Pensiile se încadrează pentru ajutor de la Primărie, dar avem un apartament moștenit, unde stă băiatul cu familia lui și din cauza aceasta nu primim subvenție. Doi oameni în vârstă cu pensii de 1.100 de lei împreună trebuie să plătim aproape 600 de lei la întreținere. Cum să ne descurcăm așa atâtea luni de iarnă?", ne întreabă cu disperare în glas o femeie.
Însă pensionarii nu sunt singurii care își fac probleme cum vor trece peste sezonul rece. Și familiile cu copii se gândesc cu groază că vor plăti milioane de lei vechi numai pentru încălzirea locuinței.

Și 50 de lei fond de rulment
Practic, dintr-o factură de 593,24 de lei, la un apartament cu trei camere în care locuiesc trei persoane, 414,12 lei reprezintă numai căldura. Se mai adaugă 49,98 de lei pentru apa caldă și 93,8 lei pentru apa rece. Apoi vin celelalte cheltuieli comune repar-tizate în funcție de numărul de persoane, cum ar fi cota parte pe apartament - 24,36 lei, 9,13 lei femeia de serviciu și 0,57 lei alte cheltuieli. Lângă factura aceasta amețitoare, mai există și suma de plată de 50 de lei de persoană, pentru fondul de rulment.



Comentează știrea

BoK cu motz
14 decembrie 2011
Cu si fara repartitoare

Bloc cu repartitoare. Coloana mea (singura din bloc: cu termoizolatie exterioara).Factura este de 134 lei plus 14 lei catre firma de repertitoare care executa calculele. Celelalte scari ,inclusiv coloana neizolata de pe scara-intadevar au mult de platit(enorm fata de anul trecut).TEMPERATURA DIN APARTAMENT NU A SCAZUT SUB 20 grade,repertitoarele tinute la III.M-am linistit din acest punct de vedere.

elena
14 decembrie 2011
factura la caldura

Eu stau la casa si am platit anul trecut la 2 camere DOAR CALDURA 455 lei,fara apa calda,rece,intretinere sau femeie de servici. Cum puteti sa spuneti ca la casa e mai ieftina caldura cand mi-ar conveni sa platesc 500 de lei pe luna incluse fiind apa calda si rece. Mai documentati-va stimati ziaristi. P.S.Sunt contorizata si nu platesc pausal.

relu
14 decembrie 2011
jighimelelor

Si cine i-a adus pe oameni in situatia asta cine a scos subventia,nu nenorocitii astia cu basescu in frunte,nu numai cite un sut in cur la anu la alegeri,nu-i destul ar trebui beliti ptr toate necazurile aduse populatiei.

Gheo
14 decembrie 2011
Adevaratii vinovati

Da sigur cei de la guvernare sunt de vina ca s-au dat pomeni peste pomeni.In mod normal fiecare trebuie sa plateasca atat cat consuma. Administratia locala este de vina daca ai utilitati mai scumpe decat oriunde in tzara. Avem cea mai scumpa Gcal din tara, tot vina lui Boc o fi???

pitagora
14 decembrie 2011
@BoK cu motz

Spune-mi cata apa consumi,ca sa-ti spun cine esti.Din factura ta rezulta ca faci baie in olita,ca nu tragi apa la veceu si mai grav este ca nu te speli pe dinti dupa ce faci comentarii in Cuget Liber.In tot cazul,am retinut de la tine ca factura la intretinere ingheata la 134+14 lei cand apartamentul izolat cu polistiren fierbe la 20 de grade.Doar ce am precizat principiul intai al reabilitarii termice in constructii.Daca logica este asta,inseamna ca factura la intretinere se evapora cand apartamentul ingheata la 0 grade. Superficialitatea si indiferenta de care dam dovada si in acest domeniu al reducerii consumurilor de energie este evidenta.In mintea noastra un polistiren pe fatada si un repartitor a rezolvat problema reabilitarii termice a locuintelor.Guvernul a bifat o obligatie europeana,USL a dat din umeri,Mazare a scapat de raspundere.

Yorik
15 decembrie 2011
SAMBA

Intrebati cine este de vina ?! Trebuia sa intrebam inca de acum 2-3 ani unde s-au dus banii destinati modernizarii centralelor de cartier.Au fost modernizaate vre-o 2.Restul?Tinem toti in spate cu voia primarului si a grasului din intersectia "Adormirii" pierderile tehnologice si de intretinere ale mastodontului CET.IARNA ACEASTA SI CELE CARE VOR URMA VOM JUCA SAMBA ! p.s.SA NU ME3RGETI NICI LA ALEGERILE VIITOARE PTR. FUNCTIA DE PRIMAR CA UITE CE BINE NE ESTE !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6082 secunde