Cât de respirabil este aerul din Constanţa? Valori „acceptabile”, în mai multe zone ale municipiului

1025
Cât de respirabil este aerul din Constanţa? Valori „acceptabile”, în mai multe zone ale municipiului - fondcatderespirabil1-1632063690.jpg

Articole de la același autor

Deşi judeţul Constanţa figurează în topul oraşelor cu o calitate înaltă a aerului, nu înseamnă că respirăm un aer perfect pur şi că suntem în afara oricărui pericol. Doar pentru că beneficiem de un aer ceva mai curat decât în alte aglomerări urbane, nu trebuie să ne determine să ignorăm pericolul poluării, care există şi încă este destul de ridicat.

O analiză a unei companii de monitorizare a calităţii aerului situa, la începutul verii, judeţele Constanţa şi Tulcea în topul zonelor cu aerul cel mai curat din ţară, cu o concentraţie de particule în suspensie cu 30% mai mici decât în restul teritoriilor. Totuşi, situaţia nu este chiar atât de roz. Zilnic, la cele şapte staţii din judeţul Constanţa care măsoară nivelul substanţelor poluante din aer, se înregistrează depăşiri ale particulelor dăunătoare. În fapt, în ultima săptămână, calitatea aerului a fost „acceptabilă” sau chiar „moderată”, în unele zone.

Potrivit rapoartelor întocmite de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, atât pe 11, cât şi pe 12 septembrie 2021, indicele general de calitate a aerului a fost moderat la staţia CT-1, amplasată pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, în apropiere de intersecţia de la Casa de Cultură. În rest, calitatea a fost acceptabilă în tot judeţul, cu excepţia staţiei CT-6, din centrul oraşului Năvodari, unde indicele general a fost „bun”. Pe 13 septembrie, au fost din nou depăşiri în zona Casa de Cultură, însă şi la CT-4, care este amplasată în municipiul Mangalia, unde calitatea aerului a fost moderată.

Mult mai gravă a fost însă depăşirea din 14 septembrie 2021, înregistrată la CT-2, situată în zona peninsulară din Constanţa, unde a fost raportat indicele generale de calitate 4, adică „rău”. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, „indicele 4 a fost cauzat de caloarea medie orară de 120.25 micrograme/mc, înregistrată la NO2 (n.r. – dioxid de azot), la ora 23. Precizăm că nu s-a depăşit valoarea limită orară pentru protecţia sănătăţii umane (200 micrograme/mc)”, după cum se arată în buletinul pentru informarea publicului. De asemenea, la staţia CT-1, de la Casa de Cultură, din nou calitatea aerului era moderată.

Miros de gaze de eşapament şi praf negru

Nici zona Mamaia Sat nu stă foarte bine la poluarea aerului. Vineri, 17 septembrie, la ora 17.00, se înregistra o depăşire semnificativă a indicatorului O3 – ozon, determinând un indice de calitate moderată.

Interesant este că şi constănţenii au sesizat că aerul este foarte poluat în ultima perioadă, mai ales cu particule de praf. „A bătut vântul semnificativ zilele trecute şi am observat că a adus în casă un praf negru, neobişnuit. Nu am mai văzut acest fenomen. De obicei, era un praf fin, maroniu, ca un nisip, în niciun caz negru”, ne-a semnalat, pe adresa redacţiei, Corina Chivu,o constănţeancă din zona Gară.

Şi cei care locuiesc în zona Casa de Cultură se plâng că sunt perioade când aerul este aproape irespirabil. „Stau chiar într-unul din blocurile turn de vizavi de staţia de monitorizare. Văd mereu cifrele afişate acolo unde scrie «calitate aer general». Când este bună, când este acceptabilă. Dar noi nu ne mulţumim cu acceptabil, pentru că asta înseamnă că există un risc. Şi nu ştiu ce măsoară ei acolo, că uneori nu poţi respira. Se simt particule, miros de gaz de eşapament, miros înţepător. Oare ce se petrece în plămânii noştri când toate acestea ajung acolo. Şi ne mai întrebăm apoi de ce suntem bolnavi!”, ne-a povestit femeia.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3884 secunde