Casele fantomă ale Constanței. Istorie și turism cu mizeria la ușă!

1556

Articole de la același autor

Bucăți de ziduri care stau să cadă, ochiuri de geam în care se mai oglindește o rază de soare, uși larg deschise pentru eventualii "oaspeți" sau uși baricadate cu bucăți de lemn, mormane de gunoaie aruncate în curți și multă deznădejde… Sunt casele și vilele fantomă ale Constanței, părăsite de toți, lăsate să se ruineze. Unele își vor găsi sfârșitul în curând, căci nu mai rezistă, altele încă mai o șansă să renască. 


Aproape că nu există stradă din centrul și zona peninsulară a Constanței unde să nu fie cel puțin o casă fantomă. Pe bulevardul Ferdinand, sunt cel puțin vreo trei, patru: Vila Elena, casa unde, la un moment dat, a funcționat Garda Financiară, și vila de pe colț, de la Poliție, unde a fost o grădiniță pe vremuri, dar proprietarii care au revendicat-o nu au reușit nici să o vândă, nici să o renoveze. Vila Elena va fi renovată, fiind acum în proprietatea Ordinului Arhitecților din Constanța. Lucrările au întârziat, pentru că fondurile necesare sunt de ordinul milioanelor de euro, dar există speranțe că vor fi demarate în curând. 
Strada "plângerii" este pe Ștefan cel Mare. Acolo, aproape că nu găsești clădire locuită. Cele mai multe sunt abandonate sau, cum spun unii proprietari, în conservare. În realitate, nimănui nu-i pasă de ele. Este și cazul Hanului Balcan și al casei cu două etaje, de pe colț, vizavi de magazinul Metropol, cu arhitectură veche, ferestre acoperite cu placaje și un biet spațiu comercial la parter, cu tâmplărie de aluminiu și ușile ferecate. Balcoanele sunt șubrede și bucăți din ele au început deja să cadă. Nimeni nu a împrejmuit zona, ca să-i protejeze pe pietoni, căci oricum nu trece mai nimeni pe acolo, nici ziua, nici noaptea. 


Gunoaie și pericole 
În apropiere, pe Cuza Vodă, sunt, de asemenea, multe clădiri părăsite. Culmea este că, deși geamurile și ușile sunt zidite, unele sunt încă locuite. Îți dai seama după coșurile de fum scoase pe câte un ochi lăsat neacoperit. 
"Aici mai vin noaptea tot felul de golani. Se bagă acolo, într-o cameră, beau, se droghează, nu știu ce fac. Dau foc la tot felul de gunoaie și, cu atâtea șandramale de jur împrejur, riscăm să ne trezim în mijlocul unui incendiu și să ardem ca șobolanii, până vin pompierii. Dacă au pe unde să ajungă, că nu mai ai deloc loc pe străduțele astea", ne-a povestit o femeie care locuiește pe strada Cuza Vodă. 
Pe strada Griviței, dinspre strada Atelierelor spre I.G. Duca, este și mai mare dezastrul. Un colț întreg de stradă este plin de ruine și de gunoaie. Deși nu vorbim despre vreun sit arheologic cu însemnătate sau de vreo clădire istorică importantă, bucăți din ziduri se zăresc printre bălării, iar trotuarele sunt pline de resturi alimentare și alte deșeuri menajere aruncare de localnicii din zonă. 
"Aici sunt tot felul de hoituri. Când vor să se descotorosească de vreun animal care le moare, îl aruncă aici. Vă dați seama cum miroase atunci când se încălzește. Și rareori vine cineva să facă curat", ni s-a plâns un alt constănțean. 


Groapă de deșeuri în Piața Ovidiu 
Jale este și în Peninsulă, unde sunt la tot pasul case fantomă. Trist este că multe dintre ele ascund sub zidurile scorojite povești de viață. Sunt proprietăți ale boierimii Constanței vechi și care, dacă ar fi reabilitate, ar putea deveni bijuterii arhitecturale. Sunt, însă, și case mai noi, fără valoare istorică sau arhitecturală, pe care nu le păzește nimeni și care au devenit adevărate cuiburi ale persoanelor fără adăpost. 


Chiar în Piața Ovidiu, lângă fosta clădire de sticlă, care, apropos, a fost curățată și va fi renovată, pentru a se alinia la specificul zonei, este o astfel de casă părăsită. Am găsit-o repede, căci o fotografiau niște turiști străini, minunându-se cum de nu are uși, ferestre, și este plină de gunoaie. Într-adevăr, clădirea, aflată la doi pași de statuia lui Ovidiu, Muzeul de Artă, Edificiul Roman, zăcea într-o mizerie de nedescris. Mirosul care răzbătea din interior era greu de suportat. Cu toate acestea, erau semne că pe acolo trecuseră sau chiar locuiseră recent oameni. 
"Cum este posibil ca aici, lângă obiective istorice și turistice să fie mizeria aceasta? Am făcut nenumărate sesizări la autorități și instituții, pentru că stăteau ilegal niște romi. I-au gonit, dar în urma lor a rămas toată mizeria. Nu mă interesează ce e în casă. Să pună uși și geamuri, să nu se mai vadă înăuntru și să stea cu mizeria până la tavan! Dar nu așa, la vedere, să fie pozată și mirosită de turiști. Păi, cu ce părere rămân oamenii ăștia?", ne-a zis, supărat, un locuitor al Peninsulei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4653 secunde