Casa groazei, într-un monument din centrul Constanței

4534
9
În inima Constanței, oraș de talie europeană, cu mall-uri, dar și cartier pentru persoanele nevoiașe, mai multe familii cu copii mici își duc traiul fără apă, fără curent electric, într-o clădire monument național. Oamenii s-au aciuat acolo de câteva luni și trăiesc cât pot de discret, de teamă să nu fie dați afară, în stradă. Ei au transformat fosta Casa d’Italia de la Capitol, cunoscută și drept Casa roșie, în căminul lor.

Am descoperit locul după ce câțiva constănțeni care locuiesc în blocul alăturat ne-au semnalat prezența mai multor persoane dubioase în zonă. I-au tot văzut intrând și ieșind, le-au văzut rufele întinse la uscat și și-au dat seama că au vecini noi. E drept, locatarii sunt destul de discreți, nu fac gălăgie, nu se arată prea des la geam sau afară, pe scările casei, dar în mod cert au ocupat locul fără să aibă vreun drept.

Mizerie și miros insuportabil

Ne-am aventurat în casa groazei pregătiți să dăm peste tot ce este mai rău, însă așteptările ne-au fost depășite. Mirosul greu de gunoi și urină ne-a izbit chiar de la ușă. Cu greu am mai putut înainta. Am urcat câteva trepte, spre o cameră de unde se auzea plângând un copilaș. Imediat am văzut o femeie care făcea curat. Scosese toată mizeria și tot gunoiul din cameră și spăla pe jos. S-a speriat atunci când ne-a văzut, crezând că am venit acolo ca să o dăm afară.

Apoi ne-a condus la etaj, și la celelalte familii. În numai câteva secunde, holul s-a umplut cu copii mici și adulți. Au ieșit fiecare din camerele lor să se plângă că nu fac niciun rău, că stau acolo pentru că Mazăre nu le-a dat și lor o cameră în cartierul oamenilor nevoiași. "Suntem cuminți, nu facem scandal, am stat în stradă, dar avem copii mici și nu mai putem. Am venit aici de trei-patru zile. Mai am puțin și nasc", ne-a spus Anca Ghiță, una din loca-tarele Casei D’Italia. Femeia ținea în brațe un copil și este însărcinată cu al doilea. Este din Mereni, a fost abandonată de părinți de la vârsta de șapte ani și a crescut prin orfeli-nate. "Eu nu am acte, dar soțul meu a făcut cerere pentru o cameră în blocul lui Mazăre, dar nu avem niciun răspuns", ne-a mai spus Anca.

"Să se miște mai repede!"

De altfel, toți locatarii clandestini ai casei ar vrea să se mute în "cartierul lui Mazăre", cum spun ei, dar fie au fost deja respinși, fie li s-a spus să mai aștepte. "Ar trebui să se miște mai repede, să ne mutăm mai repede, căci avem copii mici și aici este greu, nu avem apă, nu avem curent", ni s-a plâns și Damla Echer, femeia care făcea curățenie în camera de la parter. Are doar 18 ani, un copil de aproa-pe doi ani, și locuiește cu soacra căci soțul este închis.

"Două milioane la trei copii"

Printre cei șase copii pe care i-am găsit la fața locului, unul are patru luni. Mama lui mai are doi băieți, iar tatăl este și el la închisoare. Camera în care locuiesc cu toții este un adevărat focar de infecție. Își gătesc pe jos, în niște oale mizerabile, dorm pe niște pături îmbâcsite, întinse pe două paturi improvizate din scânduri. Femeia s-a scuzat, că este de dimineață și nu a apucat să facă curat. Trăiește doar din alocația copiilor, dar spune că se descurcă: "de un milion cumpăr lapte și pampers la copilul mic și de celălalt milion mâncare pentru cei mari".

Ne-au spus că nu i-a "vizitat" nimeni de la Primărie și nici de la Poliție. "Noi vrem doar să putem să stăm aici. Au mai vrut să vină și alții, dar nu i-am primit. Nu facem nimic rău!", a completat unul din locatari.

Comentează știrea

..
10 august 2012
..

ciori. paraziti. la crematoriu.

MIRUNA
10 august 2012
pana la urma a cui e casa asta? e privata dar parasita sau in proprietatea statului?

oricum ar fi,vad ca arata inca bine, are ferestre,parchet,varuit,....,deci rromii e clar ca au incalcat o proprietate a cuiva,fie particulara,fie a statului.....si,fireste,polita CTA doarme ca de obicei;))

MIRUNA
10 august 2012
Acum serios!Fara saraci e nu ar avea voturi,ara saraci nu s-ar fi scrie si polemiza in presa si politica..Saracia trebuie sa creasca mare,saracia trbuie intretinuta,saracia trebuie udata la radacina.Daca saracie nu ar fi, PSD si primarul mazare

categoriile astea de saraci,rromi analfabeti care toarna copii pe banda rulanta ,oameni indobitociti de la sate sau orase sunt absolut necesari pt a fi manevrati an dupa an,deceniu,dupa deceniu,generatie dupa generatie ca oile la vot(cam cum le indemna mazare pe manechine,hai,alinierea,incolonarea si la vot:)))

iolanda
10 august 2012
Casa d'Italia

Acum niste ani buni, pe vremea cand regretatul domn Glauco Andresoiu era Consul Onorific la Constanta, Comunitatea Italiana ajutata de Ambasadorul Italiei de la Bucuresti au reusit sa renoveze acest imobil in vederea utiliziarii ei pentru evenimente culturale si intalniri de afaceri, etc. Nu stiu ce interese au fost, nu stiu ce s-a intamplat dar totul a fost lasat in paragina. Luptele pentru conducerea Comunitatii au dus la dispersarea membrilor comunitatii, iar interese obscure au dus la abandonarea imobilului. Pacat ca s-au investit bani pentru renovare.

gheorghe
11 august 2012
scoala italiana

Casa d`Italia a fost clubul comunitatii italiene si Scoala Italiana "VittorioEmmanuele III",construita de Statul Italian in timpul lui Mussolini ,au invatat si alti tineri nu numai italieni, albanezi,greci, celebrul medic pediatru (decedat)Al Pesamosca a invatat acolo.A fost renovata de Ambasada Italiei in anii 1990-97.Dar dupa cum vedeti cineva are interes s o distruga,poate renunta Statul Italian la proprietate,toti tiganii din Dobrogea se aciuesc in Constanta, sa ii trimita inapoi la ei in sat sa munceasca pamantul,asta nu e discriminare ,pentru ca ei sunt paraziti , eu nu mai platesc impozite ca sa cheltuiasca statul cu astia, (anul trecut am platit 150 miliane numai impozit pe venit ),pentru ce ?

Gabi
11 august 2012
Banc la subiect:

Un puradel il intreaba pe tatal lui ce este democratia. Tatal ii raspunde: -Uite praleo ce e democratia:este atunci cand noi mergem la primarie,luam ajutorul social,alocatiile voastre si ajutorul de lemen,le facem praf in doua zile,si apoi meregem si luam ce e al altuia. -Bine tata,dar cel caruia ii luam dreptul,nu zice nimic? -Zice,zice,dar ce spune el e DISCRIMINARE RASIALA!

crina
14 august 2012
ne-am saturat

Sa se faca odata curat in centru....e infect. Noi nu traim in Mamaia. Traim printre focarele de mizerie din centrul Constantei....

un constantean
16 august 2012
rusine

Atata poate mazăre atata face. Aduce toți amărații ca să le dea el case. De cand e el primar au plecat din Constanța 35000 de constănteni.Cred că ne urăște.

alex
28 august 2012
.

a fost politia dar au zis ca nu pot face nimic,zona capitol nu v-a scapa prea curand de acesti tigani.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 25 Noiembrie 2011
Stire din Social : Drama din centrul Constanței
Pagina a fost generata in 0.4405 secunde