Cartierul Baba Novac, între zonă rezidenţială şi haos urbanistic. „De ce întârzie noul PUZ?”

2154

Articole de la același autor

Cu un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) dezbătut, analizat, întors pe toată părţile, dar nefinalizat, cartierul Baba Novac se dezvoltă în continuare haotic. O parte din străzi au fost asfaltate, a fost realizat şi iluminatul public, însă zona este departe de a arăta civilizat. Totuşi, dincolo de infrastructură, locuitorii cartierului stau cu inima în sân de teamă să nu se trezească cu blocuri chiar lângă casele lor, aşa cum au păţit constănţenii din Compozitorilor şi mai nou din Palazu Mare.

Din 2017, autorităţile locale din Constanţa se tot străduiesc să reglementeze construcţiile din cartierul Baba Novac. Atunci a fost demarată actualizarea Planului Urbanistic Zonal pentru perimetrul cuprins între strada Ştefăniţă Vodă şi strada Baba Novac. Patru ani mai târziu, nu s-a stabilit nimic concret, iar construcţiile şi investiţiile în zonă continuă. Dezbaterile ocazionate de procedurile de aprobare ale PUZ-ului au scos însă la iveală numeroase probleme şi nemulţumiri ale locuitorilor cartierului. În primul rând, aceştia s-au opus vehement ridicării de blocuri între case. Apoi, au cerut drumuri asfaltate şi trotuare. În plus, planurile Primăriei Constanţa de a le face viaţa mai uşoară celor ce locuiesc în perimetru au fost zădărnicite şi de avizul negativ dat de Statul Major General privind prelungirea străzii Barbu Ştefănescu Delavrancea.



La fiecare studiu şi dezbatere publică realizate în ultimii aproape patru ani, proprietarii din cartier au solicitat tare şi răspicat ca, prin noul PUZ, construcţiile să fie limitate la doar P+2, pentru că nu vor blocuri în zonă. De altfel, arhitectul care a lucrat la elaborarea PUZ-ului, propunea, la momentul respectiv, ca singurele blocuri din zonă să poată fi ridicate pe strada Baba Novac şi să nu aibă mai mult de P+4. „Regimul de înălţime mediu propus pentru strada Baba Novac este P+4 deoarece în imediata vecinătate sunt deja construite case P+2 şi nu putem să permitem un regim de înălţime foarte mare pentru că ar intra în conflict cu zonele şi pentru că un regim mai mare de înălţime ar însemna o încărcare şi mai mare a străzii Baba Novac, lucru care nu este oportun, strada fiind deja aglomerată. Apoi, în al doilea plan, după Baba Novac, vor fi permise atât locuinţe private, cât şi colective, dar nu mai mult de P+2. În zonă sunt deja locuinţe colective mari, înalte, şi, din această cauză, s-a creat deja o înghesuială, mai ales că distanţele dintre clădiri sunt destul de mici. Nici nu este în avantajul celor care se vor muta aici, dar nici al vecinilor lor să fie clădiri mai mari”, explica, în 2017, arhitectul Elena Maican.



„E nevoie de reglementări clare!”

Însă totul a rămas doar pe hârtie, planul nefiind finalizat nici în ziua de azi. Între timp, au fost date autorizaţii pentru blocuri chiar şi de patru etaje, între case. Oamenii sunt nemulţumiţi că, în lipsa reglementărilor, aşa cum fuseseră discutate în etapele de actualizare a PUZ-ului, se dă mână liberă investitorilor.



„Dintr-un cartier liniştit, cu case cochete şi grădini îngrijite, riscăm să devenim un haos urbanistic. Deja zona s-a aglomerat foarte mult. Străduţele sunt înguste şi nu suportă trafic mare. Sunt foarte mulţi dezvoltatori imobiliari care au cumpărat terenuri pe aici şi care au planuri de blocuri, unii chiar au obţinut autorizaţia, pentru că nu există cadru legal să fie opriţi. Cât îi ia primăriei să facă un PUZ sau se trage de timp?”, ni s-a plâns Ioan R., un locuitor din cartierul Baba Novac.

Pe de altă parte, chiar şi investitorii doresc reglementări clare, astfel încât să ştie concret ce au voie şi ce nu, în această zonă. „În Primăria Constanţa s-au perindat şapte mii de echipe de primari, arhitecţi, care mai de care mai frumoşi şi mai deştepţi. PUD-ul şi PUZ-ul zonei permit construcţii de P+4 în unele zone ale acelei regiuni. Este o zonă încurcată de la început, de când s-au dat terenurile şi s-au lotizat. Eu locuiesc în zona aceea de 17 ani şi toate sunt făcute de-a valma şi negândite, cum se întâmplă în România, nu doar în Constanţa, că nu este o noutate. Nimeni nu a ştiut să traseze întâi utilităţi, nimeni nu a ştiut şi nu a respectat anumite lucruri, să proiecteze blocuri pe margini şi în interior să fie case, ceva drăguţ şi de bun simţ. Dar asta nu este vina noastră, a celor care deţinem terenuri”, ne-a declarat un proprietar care intenţionează să construiască locuinţe colective în cartierul Baba Novac.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4637 secunde