Cărți de muncă „uitate” la ITM. Cum își pot recupera angajații vechimea

5775

Articole de la același autor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Constanța adăpostește, în continuare, mii de cărți de muncă ale unor angajați care, fie au uitat de ele, fie au decedat, sau, pur și simplu, nu s-au mai interesat de ele.



Mai exact, este vorba despre 12.000 de carnete uitate de constănţeni. Chiar dacă reprezentanții ITM au anunţat agenţii economici că aceste carnete de muncă vor fi scoase din uz şi i-au rugat să se prezinte la ei, pentru a le ridica şi să le distribuie salariaţilor, aceștia nu s-au prea înghesuit să facă acest lucru. Mai mult decât atât, a precizat șeful ITM, Eugen Bola, au avut câteva situaţii în care au înmânat reprezentantului unei firme în jur de 200 de carnete de muncă şi au aflat, ulterior, că acesta le-a pierdut.

„În aceste condiţii, angajaţii trebuie să joace în «Misiune imposibilă», mai ales cei în vârstă, care şi-au început activitatea înainte de 1990. De ce? Pentru că, între timp, societăţile comerciale, întreprinderile s-au desfiinţat, unele au fost iradiate, intrate în proces de privatizare. Acest lucru înseamnă că o persoană, care a cumpărat o anumită societate, ar trebui să aibă grijă de arhivă, de statele de plată, în primul rând, de carnetele de muncă aflate la ei. Desigur, au fost mulţi care au venit şi

le-au depus la noi, la inspectorat, dar au fost şi mulţi care le-au pus într-un cort, le-a luat apa, focul, şi oamenii umblă, acum, disperaţi, să îşi refacă această vechime, să o reconstituie din bucăţele”, a declarat şeful ITM, pentru „Cuget Liber”.

El a adăugat că, imediat după 1990, societăţile au fost obligate să depună statele de plată la ITM. În această situaţie, se poate reconstitui vechimea de către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Practic, până la data de 1 ianuarie 2011, ITM este instituţia în măsură să elibereze adeverinţele de vechime. După această dată, este obligaţia legală a angajatorilor de a elibera aceste adeverinţe de vechime. Problema este că, între timp, unele firme au fost iradiate, altele au dispărut. În aceste condiţii, adeverinţele respective pot fi eliberate, contra sumei de 20 de lei, dar numai pentru perioada de dinainte de anul 2011.

Reamintim că în 2011 au rămas la ITM circa 26.000 de carnete de muncă neridicate.

„Atunci când ai 20,30, 40, 50 de ani nu te gândeşti prea mult la momentul pensionării. Pensia este ceva abstract, departe, dar după 55 de ani, oamenii încep să se intereseze, să îşi adune adeverinţele”, a mai spus Bola.

Pe această cale, constănţenii sunt rugaţi să se prezinte la ghişeele instituţiei pentru a intra în posesia acestor carnete, care, cu siguranţă, la un moment dat, vor avea nevoie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4689 secunde