Cârpim, cârpim, până ne îmbolnăvim! Constănțenii tremură de frig în case!

3482

Articole de la același autor

La doar câteva ore după ce a fost repornită căldura, după ce o avarie la reţeaua RADET a ţinut jumătate din Constanţa în frig, miercuri seară, s-a produs inevitabilul: s-a stricat instalaţia la CET. Şi caloriferele s-au răcit din nou. Seria de probleme la sistemul de încălzire readuce în atenţie bubele unor instalaţii vechi de zeci de ani, a unor reţele ruginite, în care niciodată nu au fost bani pentru a se investi, dar în care constănţenii au fost ţinuţi captivi.

Nici nu s-au încălzit bine caloriferele miercuri seară, 9 decembrie, că la miezul nopţii s-a luat iar căldura. Jumătate din Constanţa stătuse deja în frig aproape o zi întreagă când, în jurul orei 19, conducerea CET a anunţat că înregistrează o avarie la instalaţia de producere a energiei termice şi că nu mai poate furniza agent termic către RADET pentru a-l trimite la populaţie. Reparaţiile au început abia spre dimineaţă, după ce au fost golite instalaţiile şi se pare că, dacă toate merg bine, instalaţiile vor fi repuse în funcţiune şi va fi furnizată din nou apă caldă şi căldură în cursul zilei de astăzi, cel mai probabil după-amiază.

Directorul tehnic al CET Constanţa, Monica Neacşu, a declarat, pentru „Cuget Liber”, că este vorba despre o avarie majoră, la o instalaţie veche, de zeci de ani, dar că se fac toate eforturile pentru a o repune în funcţiune şi a o menţine funcţională. „Este o avarie la un colector de la plecarea din centrală, prin care se livrează apa fierbinte şi este o avarie importantă, nu există o altă soluţie să o remediem, decât să golim toată instalaţia. Echipamentele sunt vechi. În fiecare an, au fost efectuate reparaţii, însă, instalaţiile sunt de ani de zile. Unele dintre ele au fost puse în funcţiune în anul 1977, un cazan a fost pus în anul 1993. Au fost făcute, într-adevăr, numai reparaţii până în prezent”, ne-a explicat directorul tehnic al Electrocentrale Constanţa S.A.

Potrivit acestuia, se fac demersuri pentru modernizarea sistemului, însă procedurile sunt de durată. „Am făcut un studiu de fezabilitate pentru înlocuirea surselor de producere din centrală cu surse noi de cogenerare, cu eficienţă energetică ridicată. Este un studiu pe care l-am făcut noi, cu specialiştii din centrală şi l-am depus la Ministerul Economiei şi Energiei pentru a fi inclus într-o listă cu proiecte finanţabile din fondul de modernizare. Noi avem mari speranţe pentru că este, într-adevăr necesară înlocuirea surselor. Conform estimărilor noastre, fondurile necesare unei astfel de investiţii sunt de aproximativ 71 de milioane de euro. Este foarte important să păstrăm sistemul de termoficare. El are consumatori şi poate fi încă salvat. Este cea mai bună soluţie pentru un oraş mare”, este de părere directorul Monica Neacşu.

„Au fost minţiţi oamenii!”

Cu toate acestea, constănţenii sunt extrem de revoltaţi pentru faptul că sunt nevoiţi să îndure frigul în case. „Este inadmisibil ca în anul 2020, în plină pandemie, în carantină, oamenii să fie nevoiţi să stea în case fără apă caldă şi căldură. Este o bătaie de joc şi o insultă la adresa noastră, a consumatorilor”, ne-a transmis Ion R., pe adresa redacţiei.

Alţii se consideră de-a dreptul înşelaţi de autorităţi şi de cei care conduc RADET şi CET. „Ani de zile, constănţenilor li s-a spus să nu se debranşeze, li s-au pus beţe în roate să nu plece din sistem, li s-a spus că este cel mai bine să fii racordat la RADET, toate instalaţiile şi toată reţeaua a rămas aceeaşi de pe vremea lui bunicu. Cum poţi să numeşti performant un astfel de sistem? Cum poţi să vorbeşti despre performanţă când am văzut cum se peticesc ţevile, până la următoarea avarie? Au fost minţiţi oamenii şi acum stau în frig!”, ne-a declarat, extrem de supărat, un constănţean din cartierul Km 5.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Noiembrie 2020
Stire din Social : Cum va fi vremea la malul mării
Miercuri, 11 Noiembrie 2020
Stire din Social : Frig, nori şi ceaţă, la Constanţa
Pagina a fost generata in 1.9347 secunde