Care este cea mai ieftină piață din Constanța. Producătorii, sufocați de speculanți și bișnițari

8779
11

Articole de la același autor

Toamna se face simțită atât în aer, cât și pe tarabele din târguri. Piețele din Constanța s-au umplut de legume și fructe de sezon. Dacă faci imprudența să dai o tură prin piețe te trezești visând la toate murăturile și zacusca ce îți vor umple cămara pentru la iarnă. Te aduc însă repede la realitate prețurile mari practicate de tarabagii ce se dau drept producători.

Gogoșarii, ardeii capia și roșiile sunt 5 lei kilogramul, conopida și vinetele 4 lei, ardeii grași și castraveciorii sunt 2,5 lei kilogramul, dovleceii sunt 2 lei, iar ceapa 1,5 lei. Fructele pentru gemuri sunt și ele foarte scumpe, prunele ajungând la 2 - 2,5 lei kilogramul, perele și sunt 3 - 3,5 lei, merele sunt 1,5 - 2 lei kilogramul.

În piața Griviței, tarabagii au adus chiar și spanac de toamnă. L-au curățat și l-au spălat și îl vând cu 13 lei kilogramul. Legumele de toamnă mai ieftine găsiți în imediata apropiere a pieței, pe alee, la vânzătorii ambulanți. Marfa este pe alese și poți să mai și negociezi.

"Am fost în piață, am văzut prețurile, dar am cumpărat tot de pe stradă. Am luat ardei capia cu 4 lei și gogoșari cu 3,5 lei și m-a lăsat femeia să-i aleg. Mi-a spus că sunt de la ea din grădină, de la Tuzla. Se vedea că are mâini muncite la pământ, nu ca vânzătorii de la tarabe. Ăia nu sunt producători, doar mint și iau marfă de la angrosiști", ne-a spus tanti Lenuța. Femeia își făcuse cumpărăturile pentru zacuscă și de-abia târnuia de trei sacoșe.

Fără chirie și fără bon fiscal

Dacă aveți timp și căutați prețuri mai mici, aleile dimprejurul Pieței Tomis III sunt pline de vânzători de legume și fructe. Oamenii își permit să dea mai ieftin deoarece nu plătesc și chiria la tarabă, dar nu ai să vezi de la ei bon fiscal. Și mai riști să te păcălească și la cântar. Cu toate acestea, sunt preferați de mulți constănțeni. "Eu prefer să vin o dată pe săptămână în Tomis III să îmi fac piața. Găsești tot felul de legume, iar prețurile sunt mai mici decât în alte locuri. Am mai auzit că unii mai păcălesc la cântar, dar eu nu am pățit-o niciodată. Din contră, te servesc amabil și alegi singur ce vrei", ne-a povestit Mihai Stere, din Constanța.

Singurii cărora nu le convine piața ambulantă de afară sunt tarabagiii din hală. Prețurile practicate de ei sunt mai mari și ei justifică diferența cu toate taxele pe care le au de plătit. "Aici plătim chirie pentru tarabă și avem toate actele în regulă, cu taxe și impozite. Nu știu de ce nu vine nimeni să-i controleze pe piețarii de afară, care ne fac o concurență neloială. În curând, nu o să mai putem să ne plătim chiriile și o să ne mutăm și noi afară. Dar eu tot sper că o să-i alunge vreo autoritate", ni s-a plâns o vânzătoare care nu a dorit să-și facă public numele.

Reduceri la târgul de pe variantă

Mulți dintre constănțenii care posedă mașină sau cei pe care îi țin șalele aleg să-și facă târguielile de toamnă din piața de angro de pe variantă. Acolo, însă, pe lângă mușchi de oțel, ei trebuie să fie pregătiți și pentru nervi de oțel. Este foarte aglomerat, foarte mult praf și foarte mult de mers pe jos. Prețurile sunt însă considerabil mai mici decât în oraș. Gogoșarii costă cam 2,5-3 lei kilogramul, conopida 3 lei, roșiile și ardeii grași - 1,8 lei, ardeii capia - 3 lei. Dacă vreți să cumpărați mai mult, puteți chiar să și negociați. Iar, un pont, după-amiaza, comercianții lasă serios și la cântar.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pintea
30 septembrie 2014
De ce nu vand taranii in piete

In pietele noastre cu greu mai gasesti picior de taran autentic. Si cu toate acestea, toti pietarii au acte ca sunt producatori de legume si fructe. Oameni care in teorie nu au nimic de a face cu agricultura au luat locul taranilor in piete . Pietarii cumpara in sezon de la producatori si iar in extrasezon din depozitele de gros, marfa adusa din import. indiferint de unde o iau isi pun un adaos gras. Legumele si fructele trec pe la cel putin 2 intermediari pana ajung pe mesele romanilor. Piata s-a schimbat in Romania, iar jocul e facut de importatori si tarabagii. Taranul a disparut de mult din schema. Romanul e nevoit sa puna pe masa marfa scumpa si fara nici un gust.

admirator
30 septembrie 2014
mai copiii,ma...

care este diferrenta intre speculant si bisnitar? " BIȘNIȚÁR, bișnițari, s. m. (Fam.) Persoană care face bișniță; gheșeftar. – Bișniță + suf. -ar. Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink BIȘNIȚÁR, bișnițari, s. m. (Fam.) Persoană care practică afacerismul, realizând profituri personale pe căi necinstite, meschine; gheșeftar. – Bișniță + suf. -ar. Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de paula | Semnalează o greșeală | Permalink bișnițár (fam.) s. m., pl. bișnițári Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink BIȘNIȚÁR s., adj. v. afacerist, profitor, speculant. Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink "..............." SPECULÁNT, -Ă, speculanți, -te, s. m. și f. Persoană care face speculă (1). ◊ (Adjectival) Negustor speculant. – Din germ. Spekulant. Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink SPECULÁNT, -Ă, speculanți, -te, s. m. și f. Persoană care face speculă (1). ◊ (Adjectival) Negustor speculant. – Din germ. Spekulant. Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de claudia | Semnalează o greșeală | Permalink speculánt s. m., pl. speculánți Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink SPECULÁNT s., adj. afacerist, profitor, (înv.) speculator, (fam.) bișnițar. (E un ~ fără scrupule.) Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink ".......

admirator
30 septembrie 2014
in ceea ce priveste

fenomenul prezentat, nu va fi resolvat pina cand nu se vor organiza burse de marfuri agricole, care sa preia toata marfa de la producator (fermele puternice) si sa o vanda prin sistemul lor. Taranul producator nu mai poate face fata. Asta a fost o solutie in anii de criza economica de subproductie -in general comunista- cand agricultura era la pamint si micii proprietari cultivau in gradina de linga casa cativa ari cu legume (in general in timpul liber), aducindu-le la piata ce nu putea fi alimentata de fermele mari.

...
30 septembrie 2014
...

este foarte bine, preturile reale sunt in afara pietei de ce sa platesc triplu pe acelasi produs? este posibil ca in afara pietei sa existe marfa chiar din gradina omului la pret decent nu umflat de factori imaginari doar pentru a asigura profit burtosului de la taraba.

dana
30 septembrie 2014
Munca de calitate (operator online)

Munca de calitate (operator online) si bine platita: 300 de dolari lunar! Vedeti acest job si convingeti-va de seriozitatea noastra! Aici puteti avea viitorul asigurat! Garantat! Acum este cel mai potrivit moment sa incepeti! Cereti urgent detalii la email [email protected]

Dana
30 septembrie 2014
Locuri de munca urgente

Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

olgikabze
12 septembrie 2022
olgikabze

http://slkjfdf.net/ - Ubasago Pioweqe kpb.jcsm.cugetliber.ro.jef.vd http://slkjfdf.net/

wekeehuzuqi
12 septembrie 2022
wekeehuzuqi

http://slkjfdf.net/ - Olomisiw Hesafuta mlr.vvav.cugetliber.ro.cmm.te http://slkjfdf.net/

irohriya
12 septembrie 2022
irohriya

http://slkjfdf.net/ - Uwanir Iyolito uxo.bulu.cugetliber.ro.zmk.qk http://slkjfdf.net/

olafikwepab
12 septembrie 2022
olafikwepab

http://slkjfdf.net/ - Aaxafi Ileahife ldt.seyx.cugetliber.ro.xnt.po http://slkjfdf.net/

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Duminică, 10 August 2014
Stire din Diverse : Legume crude sau sub formă de suc?
Pagina a fost generata in 0.5631 secunde