Când vor fi amenajate drumurile de acces către plajele din Constanța

1567
2
Când vor fi amenajate drumurile de acces către plajele din Constanța - faleza-1471789348.jpg

Articole de la același autor

Plajele din Constanța au înregistrat record de vizitatori anul acesta. Mii de turiști au venit să vadă minunea înfăptuită cu bani europeni, să se bucure de întinderea de sute de metri de nisip, fără șezlonguri înghesuite unul lângă altul, fără taxe aberante și fără să fie obligați să se așeze unde dictează un patron pus pe îmbogățit. Singurele neajunsuri ale acestui peisaj aproape de neînchipuit pentru litoralul românesc au fost drumurile de acces. 


Falezele din Constanța au rămas în urmă, blocate în trecut. Sunt doar niște poteci prăfuite, printre bălării arse de soare, uitate de mai marii orașului. De la un capăt la altul al Constanței, drumul spre plajă este o cursă de sport extrem. În sud, de la plaja Modern, scările nu au mai fost refăcute de ani de zile, iar la Zorile, au fost la un moment dat chiar îngrădite, pentru a fi date unui investitor "binevoitor". 


Mai sus, la plaja din spatele Spitalului Militar, și-au făcut cărare oamenii, cu speranța că, la un moment dat, autoritățile vor contribui și ele cu niște dale de piatră sau beton. Dar nu s-a întâmplat nimic! Cum nici la scările de la "Pașapoarte", la capătul străzii Renașterii, nu a venit nimeni să repare drumul amenajat pe vremea comunistă. Apoi, la plaja "Trei papuci", oamenii au făcut din nou cărări, singurul loc unde se poate coborî mai civilizat fiind scările de la plaja Tataia, în Faleză Nord, în spatele blocurilor turn. Însă chiar și acolo, faleza este plină de bălării și gunoaie, nemaifiind curățată de ceva timp. 


Drumuri tehnice, cu "trafic" intens 


Ceva mai sus, chiar la capătul străzii Ion Rațiu, se poate coborî și cu mașina. Drumul este pietruit și a fost utilizat în special de către utilajele firmei care a lucrat la ex-tinderea plajelor. Mii de oameni circulă acum, zilnic, pe acolo, la mica înțelegere unii cu alții și cu pietonii. Aceștia din urmă sunt cei mai oropsiți, fiind nevoiți să înghită tot praful ridicat de roțile vehiculelor. În ciuda "traficului" intens din zona frecventată de foarte mulți constănțeni, autoritățile nu au luat nici aici măsuri și nu au găsit de cuviință să le ușureze accesul. 


Promenade și drumuri accesibile în cartierele de fițe 
Pe măsură ce ne apropiem de Mamaia, parcă dăm și de civilizație. Mai întâi este cartierul Consilierilor, unde "cineva" a avut grijă ca drumurile să fie foarte accesibile. Nici nu este de mirare, având în vedere că acolo locuiește o mare parte din foștii și actualii consilieri ai administrației locale și județene. Apoi, ajungem la singura faleză reabilitată recent și chiar amenajată plăcut, cea din spate de la BM-uri, în Faleză Nord. Promenada de la "Mozaic" a fost refăcută în primăvara acestui an și a devenit o oază de verdeață și liniște pentru locuitorii zonei. În timp ce unii constănțeni consideră că și aici lucrările au fost făcute cu dedicație, pentru "personalitățile" care locuiesc în zonă, alții spun că este mai bine așa decât deloc. 


Falezele și drumurile sunt ale Primăriei Constanța 


Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, falezele din municipiul Constanța sunt în admi-nistrația autorităților locale de ani de zile. Singura instituție care poate dispune reabi-litarea, amenajarea de drumuri de acces către plajă este Primăria Constanța.


Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Liviu Tramudana, a confirmat, pentru "Cuget Liber", că, din punct de vedere juridic, terenurile aparțin instituției. 


"Însă aceste drumuri nu sunt publice, ci sunt făcute de locuitorii din zonă sau de cei care au lucrat la plaje. Sunt mai degrabă drumuri tehnice, care nu sunt prinse în inventarul primăriei și nu pot fi făcute investiții decât dacă se hotărăște ceva în sensul acesta. Ar trebui să vină oamenii și să solicite să fie făcute drumurile respective. Vom analiza posibilitatea includerii lor într-un plan de investiții", a declarat reprezentantul Primăriei Constanța. 


În condițiile în care plajele sunt un obiectiv turistic extrem de important pentru Con-stanța, devenită în ultimii ani un cartier mărginaș al stațiunii Mamaia, și atrag din ce în ce mai mulți turiști, considerăm că primăria ar trebui să facă o prioritate din amenajarea acestor drumuri de acces. Nu numai că ar însemna o sursă importantă de venit pentru bugetul local, dar chiar nu face cinste unui oraș turistic de talia Constanței să ofere niște cărări pline de praf către plaje pe care ni le-am dorit de ani de zile și pe care nu le au multe litoraluri ale Europei. 


Comentează știrea

Datcu
22 august 2016
Astia suntem

Nu exista suficienti oameni de calitate care sa faca ce ar trebui in conditiile in care Dumnezeu ne-a dat litoralul,ca pe o pleasca unor idioti. Cei cu putere,ar dori sa castige valize de bani repede si fara effort,oamenii obisnuiti nu se implica pentru ca vad ca degeaba ar face-o. Unii tot fac apel la voluntary,adica la niste fraieri care sa le munceasca de pomana si sa le aduca profit,cica in spirit civic. E tara in care se fura si se smechereste masiv,sub denumirea de democratie. Inca nu avem cultura natiunii ,acel patriotism firesc,fara lozinci,rezultat din empatia generalizata a populatiei .Inca suntem rasfirati si fara directie proprie,sub ocupatia interna a triburilor de hoti din toate categoriile.Suntem cei carora mereu le pare rau de ce au pierdut,pentru ca nu au apreciat la timp ce au avut.Secolul asta va fi tot asa.

Turist
22 august 2016
Dragi constanteni

sunteti niste pomanagii, vreti totul mura'n gura fara nicio cheltuiala. Luati autobuzul si mergeti in Mamaia, luati sezlonguri, cheltuiti si voi pt turism. Daca stati intr-u oras turistic, nu inseamna ca trebuie sa va distrati. Noi suntem in concediu si platim o gramada de bani. Luati-va concediu in noiembrie, duceti-va in alte localitati. Nu are lumea loc in weekend din cauza voastra si aveti pretentii absurde. Faceti voluntariat, iesiti seara sa curatati plajele, e suficient pt voi. Nu bagati acum abureala cu impozitele, ca si noi platim in orasele noastre.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8162 secunde