Când va fi bulevardul Tomis pietonal? "Toți am avea de câștigat dintr-o asemenea regulă!"

1258
Când va fi bulevardul Tomis pietonal?

Articole de la același autor

Constanța încearcă să își revină după perioada de izolare, în care am stat cu toții acasă. Cu sezonul estival pornit cu întârziere, festivaluri și evenimente anulate, agenții economici din turism și alimentație publică își revin cu greu și speră ca tot constănțenii să le dea o mână de ajutor, iar transformarea bulevardului Tomis în arteră pietonală, cel puțin în week-end, ar fi un sprijin uriaș.

Bulevardul Tomis, modernizat și refăcut în mai multe rânduri, singurul bulevard cu piste de biciclete din Constanța, este veșnic plin de mașini. În timpul zilei este principala arteră care face legătura cu centrul municipiului, cu instituțiile unde constănțenii au de rezolvat tot felul de treburi, iar seara și în week-end este plin de autovehicule de fițe.

Nu mai sunt vremurile când mergeam agale, la plimbare, în week-end, admirând vitrinele magazinelor de la un capăt la altul al Tomisului. Acum, multe magazine sunt închise, iar scârțâitul de roți și motoarele ambalate strică orice poftă de plimbare. Tocmai de aceea, foarte mulți constănțeni susțin că ar fi extrem de benefic, atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru agenții economici, ca bulevardul Tomis să devină o arteră pietonală, măcar în week-end. Astfel de inițiative sunt deja puse în aplicare în multe orașe din Europa și preluate cu succes în orașe mai mici din țară, precum Buzău, Ploiești. Chiar și în centrul Bucureștiului, Calea Victoriei este pietonală sâmbăta și duminica.

"Primăria Constanța tot spune, de câțiva ani încoace, că interzice circulația mașinilor pe bulevardul Tomis, că vrea să fie promenadă. Dar nu înțeleg de ce nu ia această decizie odată… Ce îi reține să anunțe: «De mâine, bulevardul Tomis devine bulevard pentru pietoni, timp de două zile pe săptămână, în week-end»? Toți am avea de câștigat dintr-o asemenea regulă. Și oamenii vor fi încurajați să iasă la plimbare pe jos, cu bicicleta, cu trotineta, cu rolele cu ce vor ei. Și cârciumarii se vor bucura, să ne servească la terase, și proprietarii magazinelor că le aduci clienții în față. Este o măsură binevenită pentru toată lumea!", este de părere Alexandru A., un cititor care ne-a contactat la redacție.

Agenții economici cer sprijinul autorităților locale

Așa cum spunea și constănțeanul, propunerea este mai veche și ideea a fost vehiculată chiar și de către autoritățile locale. De altfel, în luna septembrie a anului trecut, cu prilejul Săptămânii Mobilității, bulevardul Tomis, de la Capitol până la Lupoaică, a devenit, pentru scurt timp, loc de promenadă și de joacă pentru constănțeni. De atunci, însă, nu s-a mai făcut nimic asemănător.

Agenții economici consideră că interzicerea accesului autovehiculelor și transformarea bulevardului în arteră pietonală în week-end ar fi o adevărată gură de oxigen pentru ei, mai ales după restricțiile din timpul pandemiei cu noul coronavirus. "Ne-ar ajuta foarte mult să avem trafic pietonal mai mare în zonă. Noi am investit, ne-am pregătit, dar e dificil să aștepți oameni la terasă, dar ei trec cu mașina și se duc în Piața Ovidiu. Sperăm că autoritățile locale nu încearcă să favorizeze agenții economici de acolo, căci observăm că toate evenimentele pare că sunt concentrate în centrul istoric", ne-a declarat administratorul unui mic restaurant cu terasă, de pe bulevardul Tomis.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.6521 secunde