Când va avea Constanța locuri de joacă în aer liber?

1480
8

Articole de la același autor

A venit primăvara, temperaturile au crescut și copiii încep să stea, din ce în ce mai mult, pe afară. Nu au însă unde se juca. Cele mai multe locuri de joacă din municipiul Constanța au fost desființate, din cauză că erau vechi și periculoase. În locul lor,= autoritățile locale s-au angajat să amenajeze spații noi, cu instalații moderne și cauciuc în loc de nisip. Doar că, deocamdată, totul este încă pe hârtie. Nu se știe când anume vor începe cu adevărat lucrările.


"S-a făcut cald afară, dar unde să stăm cu copiii? Nu avem parcuri în cartiere. Pentru ca ăștia mici să aibă unde alerga trebuie să mergem tocmai în Tăbăcărie sau la Casa de Cultură, unde nici nu prea au ce face, sau în parcul de la teatru ori din Tomis II. Dar cine are timp la dispoziție să te duci cu copilul jumătate de oră cu autobuzul să stea și el să se joace un pic în parc, la aer curat. Afară, în jurul blocului, nu au unde să bată mingea sau să se plimbe cu bicicleta pentru că este plin de mașini. Trotuarele, grădinile blocurilor, toate sunt parcări. Și copiii trebuie să stea în 10 metri pătrați și să-și consume energia", ni s-a plâns Alina Mirea, din cartierul Inel II.


Cei care stau mai aproape de parcuri sunt ceva mai norocoși, dar nu sunt peste tot leagăne și tobogane, unde copiii să se dea, așa că trebuie să-și aducă jucării de acasă, să aibă cu ce își petrece timpul. 


"Copiii trebuie scoși afară în fiecare zi, chiar și câte jumătate de oră, dar unde să-i duci? Dacă nu ai mașină, mergi cu autobuzul. Cu căruciorul și cu încă unul mic de mână este o adevărată aventură să mergi în stație, să te urci în autobuz, să cobori la a treia stație, să traversezi ditamai bulevardul, pentru ca să stai o oră în parc înainte de a porni înapoi spre casă, în aceeași formulă și cu aceleași provocări. Ne-ar prinde bine, în fiecare cartier, măcar un spațiu de o mie de metri cu câteva leagăne, tobogane, zonă împrejmuită, unde copiii să se zbenguiască și noi să ne putem relaxa puțin supraveghindu-i mai ușor. Fostele locuri de joacă au dispărut, dar nici nu le putem folosi pentru că este numai pământ gol", ne-a povestit o altă mămică.


De-abia se desfășoară licitațiile


Primăria Constanța a demarat, încă de anul trecut, un amplu proiect de reabilitare și modernizare a locurilor de joacă. Inițial se spera ca lucrările să înceapă în vara anului trecut, dar acum de-abia mai trag speranțe să le vadă demarate la vară. 
"Documentațiile privind obținerea autorizațiilor de construire au fost finalizate și, în prezent, primul lot de locuri de joacă se află în procedură de licitație pentru atribuirea lucrărilor. Iar, pentru al doilea lot, a început emiterea certificatelor de urbanism", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ionela Bărboi, de la Compartimentul comunicare și relații mass media al Primăriei municipiului Constanța.


Locuri de joacă de 100 - 200 mp?


Potrivit planurilor, în primul lot sunt cuprinse 11 locuri de joacă, unele mai mici, altele mai mari. Este vorba despre locul de pe strada Năvodului, din cartierul Palazu Mare, cu o suprafață de 1.126,7 metri pătrați, locul de pe aleea Viitorului, blocul 5A - 4 A, din cartierul Tomis Nord, de 155,67 mp, locul de pe strada Dispensarului, bloc 24A - 24 B, din cartierul Tomis Nord, de 330,07 mp, locul de pe aleea Hortensiei, cartierul Tomis Nord, de 124,21 mp, locul de pe bulevardul Tomis, blocul TAV4, de 300,39 mp, zona de agrement "Badea Cârțan", de 248,61 mp, locul de pe strada Adamclisi, blocurile P1 - P2, de 706,59 mp, locul de la intersecția aleii Heracleea cu aleea Făt Frumos, de 524,47 mp, locul de pe aleea Stejarului, blocurile G1 - G2, de 283,56 mp, și locul din Parcul Tomis II, de 423,21 mp.


În cea de-a doua etapă vor fi incluse alte nouă locuri de joacă, cu o suprafață totală de 3.764 de mp. Vor fi complet refăcute spațiile de pe aleea Mălinului, din Tomis I, de pe strada Pescarilor, blocurile FZ 15 - FZ17 și blocurile BM11 - BM12, din zona de agrement Parc Dragoslavele, din Parcul teatrului "Oleg Danovski", de pe aleea Lupeni, în zona străzii Traian, de pe strada Traian, blocurile A4 - A5, și de pe bulevardul Ferdinand, în zona Gării CFR.


Comentează știrea

Hollywood
15 martie 2018
Alt articol ...

... marca perhaiță, plin de penibil. Răspunsul la întrebarea tâmpă din titlu este simplu: niciodată. Tu andreea în ce oraș ai trăit toți anii ăștia? Unde erai când dragul de mazăre dădea loturi mari de teren prietenilor ca să construiască, să betoneze, să închidă ori să desființeze spațiile verzi? Aaa? V-a făcut mall-uri, să se plimbe mămicile cu copiii în cărucior prin mall. Iar loturile alea căcăcioase la care faci referire în articol sunt praf în ochi. Ești cu capul? Încă există spații libere, de zeci de mii de m2 care încă se mai pot amenaja în spații verzi. Până nu le mărită făgădău și pe alea. Mergi și documentează-te la ocpic, scoate pe cineva de acolo la un restaurant, la un suc și o să afli ce terenuri importante există în oraș. Fă-ți relații, bate la uși, întreabă oameni, nu da mail-uri la primărie din redacție ca să primești informații de doi lei. Așa se face jurnalism. Dup-aia să scrii la ziar. Plm.

...........
15 martie 2018
Raspuns

Cand o face plopul pere de pastele cailor.....

netplusultra
15 martie 2018
PSD

Cu actuala guvernare , slabe sperante. Uitati-va la podul de la butelii , nu se lucreaza deloc . Pe alte santiere se lucreaza fara probleme . Mobitom nu trebuie sa respecte un grafic , nu are termene , nu are penalitati ?

@Hollywood
15 martie 2018
Corect,te aprob

Am mai comentat si cu alte ocazii..Un articol de genul asta are efectul gumei de mestecat.Azi avem ocupatie.Toata lumea "mesteca" la articolul asta.Toata lumea este multumita.Simpatizantii PSD-ului sunt mandri de alegera lor politica,Fagadau este multumit ca a sacapat de niste intrebari "prostesti" ale mamicilor ,pentru Cuget Liber a mai trecut o zi iar noi am primit ce am cerut.Explicatii.Masina de dat explicatii din Primarie merge ca unsa.Mazare...manca-l-ar tata ! Asta a fost "inventia" lui iar noi ne-am batut joc de el.Uite acuma-i duc dorul.

Răspuns la: Alt articol ...
Adăugat de : Hollywood, 15 martie 2018
... marca perhaiță, plin de penibil. Răspunsul la întrebarea tâmpă din titlu este simplu: niciodată. Tu andreea în ce oraș ai trăit toți...
@Hollywood
15 martie 2018
V-am spus eu ?

V-am spus eu ca astia de la PSD se tin de treaba ? Pai daca explicatie ne e,nimic nu e. Si de la guvernanti avem parte de explicatii.De ce credeti voi ca inflatia este cat casa si lumea o duce greu ? Statul Paralel si Soros,ei sunt vinovati ! Arza-i-ar focul iadului !

Răspuns la: Corect,te aprob
Adăugat de : @Hollywood, 15 martie 2018
Am mai comentat si cu alte ocazii..Un articol de genul asta are efectul gumei de mestecat.Azi avem ocupatie.Toata lumea "mesteca" la articolul...
Cristian
15 martie 2018
Sigur, nu neg...

...importanța implicării autorităților locale în problema asta. Doar că aici mai este un aspect, unul de care, cetățeni responsabili cum suntem toți, evităm să vorbim. Mă refer la sindromul "am gunoi în fața porții, să vină Făgădău să de-a o mătură...". Sau, "nu pot ieși din curte că e zăpadă de un metru, să vină-n gâții mă-sii jandarmii să-mi facă potecă fiindcă nu pot ajunge la cârciumă". Sunt sute de blocuri în fața cărora sunt suprafețe de 100-200 de metri pătrați de teren. Uneori chiar mai mărișoare. Terenurile ale nu au văzut o sapă de ani și ani. Sunt insalubre, pline de buruieni, neîngrijite. N-ar fi nevoie decât de-o pungă de gazon, ceva gard viu, o cazma, o după-amiază de sâmbătă, doi, trei bărbați și, logic, 4-6 beri. De plăcere, locul ăla ar putea arăta altfel. Dar, nah... Cum ??? Cine, mă ? Io ???

@Cristian
15 martie 2018
Bati campii

-

Răspuns la: Sigur, nu neg...
Adăugat de : Cristian, 15 martie 2018
...importanța implicării autorităților locale în problema asta. Doar că aici mai este un aspect, unul de care, cetățeni responsabili cum...
vnm,./
16 martie 2018
Potcapu eparhiei...

Făcătorește sfinția sa bisericici. bisericele în parcuri și pe trotuare, numărul acestora fiind mai mare decât al pisoarelor stradale sau al locurilor de joacă pentru juvenili - la un loc !. Preocupare - mare minune - entru sfinții muceniciți, moaște, crucialoaie și paorhii pentru liota de popalăi, munc ind la plimbând cădelnițat...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5273 secunde