Calvarul Urgenței. De la urlete și blesteme, la 4-5 ore de așteptare

427
Calvarul Urgenței. De la urlete  și blesteme, la 4-5 ore de așteptare - asteptareurgenta1-1493050566.jpg

Articole de la același autor

Nu se poate spune că există zi în care Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență să nu fie sufocată de pacienți, iar oamenii să nu se plângă de timpii mari de așteptare ce trec până când sunt văzuți de un medic.

"Am ajuns azi dimineață, la ora 6.00, în Urgență și preț de două ore nu m-a băgat nimeni în seamă. Abia atunci am fost consultată și nici până acum nu știu exact ce diagnostic am și dacă voi fi internată sau nu", ne-a declarat Aneta S., o pensionară în vârstă de 70 de ani.

La fel i s-a întâmplat și lui Alexe T., care susține că până a intrat pe mâna medicilor ar fi stat peste cinci ore în UPU.

Desigur, exemplele nu se opresc aici, cazurile apar în fiecare zi, Urgența fiind mereu luată cu asalt de persoane care reclamă diverse probleme de sănătate. Problema este cunoscută și la nivelul Direcției de Sănătate Publică Județeană, ai cărei reprezentanți știu că Urgența este supraaglomerată și că acolo există întotdeauna foarte mulți pacienți care așteaptă.

"Cunoaștem situația, dar ei sunt acolo prioritizați, iar cei mai gravi vor intra mereu înaintea celor cu probleme mai ușoare. Pentru aceștia, există acele centre de primire a urgențelor la Cernavodă, Medgidia, Mangalia. Este clar că zonele acestea ar trebui să preia o parte dintre pacienți, iar aceștia să nu mai ajungă la UPU Constanța. În prezent, ne confruntăm cu un aflux considerabil de pacienți din aceste zone. Tocmai de aceea, acum analizăm situația și vrem să vedem dacă pacienții respectivi sunt trimiși obiectiv la noi sau dacă cineva trimite pacienții fără să efectueze vreun alt control serios la fața locului", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul DSPJ, dr. Constantin Dina.

Acesta este și motivul pentru care Dina intenționează ca în perioada imediat următoare să poarte o discuție cu directorul SCJU, să vadă ce se poate face pentru ca spitalul să asigure tot ce este necesar pentru ca activitatea UPU să se desfășoare fără probleme, mai ales că se apropie și mini-vacanța de 1 Mai. Din experiența anilor anteriori, este binecunoscut faptul că, în acest interval, numărul bolnavilor care se prezintă în UPU ia amploare, iar de aici va rezulta, inevitabil, o așteptare și mai de lungă durată ca până acum...

v v v

Pe de altă parte, medicii urgentiști știu ce se întâmplă, dar nu pot elimina la acest moment aceste lungi și disperate așteptări ale oamenilor.

"Dacă vii în Urgență și nu ești urgență, stai. A făcut cineva infarct în triaj? Nu. Este adevărat, cine ajunge la noi trebuie să aștepte până când îi vine rândul. Totuși, pacienții nu trebuie să vină la noi doar pentru că sunt ne-mulțumiți de programarea la medicul la familie sau nu mai au răbdare să ajungă în ambulatoriu", ne-a declarat medicul șef al Unității de Primire a Urgențelor, dr. Rodica Tudoran.

Aceasta a mai spus că unitatea nu duce lipsă niciodată de pacienți, dar în week-end este dezastru.

"Duminica, la primele ore ale dimineții, nu este nimeni pe aici. După slujba la biserică, se mută de acolo, la noi și încep urletele și blestemele. Legea nu ne dă voie să-i refuzăm, dar unii vin în Urgență pentru că specialistul i-a programat la o dată care nu le convine și dacă nu îi consulți, te reclamă", a precizat medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.302 secunde