Câinii maidanezi fac legea în Constanța. Noul ecarisaj, doar pe hârtie; adăpostul - ferecat!

3067

Articole de la același autor

Câinii maidanezi o duc încă foarte bine la Constanța. Se plimbă liniștiți pe străzi și pe plajă, sunt hrăniți bine de iubitorii de animale, se odihnesc tolăniți pe trotuare și prin scuarurile lipsite de verdeață, dorm în cuști regești amenajate printre blocuri. Și se pare că se vor mai bucura mult timp de-acum încolo de o viață tihnită.

Autoritățile locale le-au pus gând rău maidanezilor, dar, cum toate lucrurile se mișcă cu încetinitorul la Constanța, ecarisajul promis este încă în stadiu de proiect, iar adăpostul stă ferecat. Și, chiar dacă cei de la primărie spun că se lucrează, mai sunt încă mulți pași de făcut până când câinii fără stăpân vor fi adunați de pe străzile municipiului.

La sfârșitul anului 2017, autoritățile locale lansau ideea unui serviciu ecarisaj subordonat Primăriei Constanța, după ce expira contractul cu societatea care concesionase serviciile de capturare, transport, adăpostire, dar și eutanasiere a câinilor comunitari. Procedurile au fost însă demarate cu întârziere și multe dintre ele sunt încă în derulare. În tot acest timp, nimeni nu adună câinii periculoși din oraș.

"Adăpostul pentru câini din strada Vârful cu Dor a fost autorizat și, în perioada următoare, se vor achiziționa serviciile medicale și echipamentele necesare desfășurării activității de ecarisaj în municipiul Constanța", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Ionela Bărboi.

Noul serviciu de ecarisaj se va ocupa atât de capturarea câinilor comunitari, cât și de îngrijirea lor. Vor fi mai mulți medici veterinari, iar capacitatea adăpostului va fi de aproximativ 400 de animale. De asemenea, vor fi mai mulți hingheri, care vor aduna câinii periculoși de pe străzi, la sesizările cetățenilor, dar și prin acțiuni periodice.

"Copiii sunt victime sigure!"

Însă, va mai dura până când se vor finaliza toate procedurile și se va da drumul noului adăpost. Nu se știe cât mai avem de așteptat și este greu de estimat în condițiile în care este vorba despre birocrație. În tot acest timp, maidanezii umplu trotuarele de mizerie, fugăresc copiii pe aleile întunecate sau chiar îi terorizează pe unii locatari din cartiere.

"În zona Baba Novac, sunt mulți câini. Stau liniștiți, de obicei, dar mai sunt câțiva care latră, se reped la oameni. Este o porțiune unde nici măcar nu ai unde să te ferești, să se adăpostești, doar să te urci în copac. Un om mare se mai apără, dar un copil se sperie și e victimă sigură", ni s-a plâns Marian Pârvu, care locuiește în zonă.

"Pe primărie cine o amendează că ne obligă să trăim așa?"

Probleme sunt și în alte cartiere, mai ales pe lângă blocuri.

"Sunt câțiva câini aciuați care, atunci când nu terorizează oamenii din vecinătate, terorizează pisicile. Este un permanent scandal. Latră toată noaptea, se bat între ei, se iau de oricine trece pe stradă, omoară pisici. Nu e normal să trăim cu așa ceva sub ferestre", ne-a povestit și o pensionară din cartierul Inel II.

Proprietarii de animale sunt și ei supărați.

"Eu ies cu câinele afară și pur și simplu suntem atacați de haite de câini. Nici nu avem pe unde să ne plimbăm. Eu strâng după câinele meu, însă după maidanezii care își lasă excrementele pe trotuare cine strânge? Pe mine primăria mă amendează dacă nu strâng, pe primărie cine o amendează că ne obligă să trăim în astfel de condiții?", ne-a declarat Alina Rusu, din Constanța.

Sesizări la Dispeceratul Primăriei Constanța

"Biroul Dispecerat stă la dispoziția cetățenilor în program de lucru permanent de 24 de ore, în orice zi a săptămânii, la numărul de telefon 0241/550.055. Sesizările preluate sunt apoi transmise serviciilor responsabile", mai precizează reprezentanții Primăriei Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7176 secunde