Cadrele medicale ameninţă cu greva. „Nu s-a făcut plata stimulentului Covid în totalitate!”

601

Articole de la același autor

Cadrele medicale din întreaga țară amenință cu greva generală, dacă nu le vor fi soluționate toate problemele pe care le reclamă. Federația Sanitas a anunțat că personalul medical din România va ieși în stradă din cauza întârzierii cu lunile a drepturilor salariale, a plăților neunitare, organizarea deficitară din spitalele Covid, precum şi lipsa materialelor de protecţie.

Pentru început, halatele albe sunt gata să înceapă protestul, dar, deocamdată sub forma grevei japoneze, în data de 7 octombrie. Dacă nu se va ajunge la un dialog cu premierul ţării, după greva japoneză, sindicaliştii Sanitas sunt gata să picheteze Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii.

Pe plan local, avem aproximativ 4.500 de cadre medicale care ar putea intra în grevă japoneză. De ce?

„Pentru că avem drepturi salariale neprimite, posturi blocate, care nu se pot debloca, în condiţiile în care multe posturi au fost disponibilizate pe căi naturale (pensionări, decese). De precizat că se solicită deblocarea posturilor bugetate, nu a altora în plus. Apoi, cerem, în continuare, asigurarea de echipamente medicale conforme, astfel încât personalul să poată fi protejat corespunzător. Totodată, cerem condiții normale pentru a putea să tratăm pacienții sau beneficiarii din centrele de asistență socială. Totodată, vrem să se pună în aplicare legile existente și acordarea stimulentului promis de Guvern sau a altor sporuri. De exemplu, Ordonanța nr. 43 a prevăzut acordarea unui stimulent lunar pe perioada stării de alertă, în valoare de 2.500 de lei, pentru personalul medical care face una dintre următoarele cinci operațiuni: echiparea bolnavului, transportul acestuia, diagnosticare, tratament și evaluare. La acest moment, tot ce vă pot spune este că s-au dat banii pentru luna aprilie și mai, dar pentru luna martie nu. Apoi, a apărut Legea nr. 82, care a prevăzut acest stimulent și pentru cei care își desfășoară activitatea în cadrul asistenței sociale și pentru personalul care a lucrat cu suspecți de Covid-19, nu neapărat infectați”, a declarat pentru „Cuget Liber”, preşedintele Siampa Sanitas Constanţa, Nicolae Manea.


El a precizat că, până acum, acești bani au fost dați strict pentru cei care au lucrat cu bolnavi confirmați, iar pentru asistență socială și pentru ceilalți care au avut suspecți s-au făcut calcule, dar banii nu s-au dat. Mai nou, a mai apărut o ordonanță care ar prevede acordarea sumei de 2.500 de lei și pentru cei care au avut suspecți de coronavirus sau diagnosticați în cabinetele individuale. „Fără niciun fel de supărare, nu spunem că acești medici nu merită, dar în condițiile în care greul a fost dus într-un procent de 99% de către unitățile medicale, să vină o ordonanță care să blocheze și să dea pentru suspecți doar pentru cabinete individuale, este deja foarte mult. Cert este că noi nu cerem decât aplicarea legii, iar dacă guvernanții au dat acest stimulent, prin lege, atunci, el trebuie aplicat și trebuie aplicat corect”, a adăugat cadrul medical. Acesta a precizat că cei care lucrează în sănătate nu au cerut niciodată stimulente, ci doar aplicarea legii, care presupune un tip de spor pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu şi lucrează pentru combaterea pandemiei și nu l-au acordat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.099 secunde