Buzunăreală și încălcarea contractului colectiv de muncă, la Poșta Română

979
1
Buzunăreală și încălcarea contractului colectiv de muncă, la Poșta Română - directiaregionaladeposta1-1345734402.jpg

Articole de la același autor

Poșta Română fierbe de câteva săptămâni. Starea de neliniște a cuprins toți lucrătorii, care se tem că nu vor mai avea din ce să trăiască și vor rămâne fără un loc de muncă.

Lucrătorii Poștei Române hotărâți să determine conducerea companiei să îi asculte, chiar dacă acest lucru înseamnă proteste și grevă generală. Ieri dimineață, la Constanța, mai mulți angajați ai filialei Poșta Română au pichetat sediul de pe Bd-ul Ma-maia. S-au manifestat pașnic aproxi-mativ jumătate de oră, după care s-au retras în birouri. Însă focul mocnește în continuare în rândul lucrătorilor.

Liderul de sindicat, Claudiu Nucă, a spus că aceștia sunt doar primii pași și nu exclude declanșarea grevei generale în luna septembrie, după mitingul național de la București.

"Acțiunea de astăzi (n.r. - ieri) vine ca urmare a faptului că reprezentanții conducerii Companiei Naționale Poșta Română nu mai doresc să stea de vorbă cu lucrătorii. Este o politică foarte agresivă de restructurări. În ultimii ani, managementul nu a mai încheiat contracte, nu a mai adus activități noi și acum vor ca Poșta să-și revină pe spinarea salariaților, prin reduceri de personal și afectarea drepturilor salariale, care și așa sunt prea mici. În loc să se găsească alte soluții pentru redresarea companiei, prin atragerea de clienți noi și modernizarea oficiilor poștale, taie din pachetul salarial", a declarat, pentru "Cuget Liber", Claudiu Nucă.

Își cumpără hârtie și toner cu bani de-acasă

Pe de o parte, poștașii sunt nemul-țumiți de refuzul conducerii CNPR de a respecta și a aplica prevederile contractului colectiv de muncă 2008 - 2018, prin refuzul plății orelor suplimentare, neacordarea, până în august 2012, a concediilor de odihnă pentru anul 2011, refuzul plății spo-rului pentru cumul de funcții și refuzul de a trece la o clasă superioară de salarizare, în urma testărilor profe-sionale individuale efectuate în urmă cu câteva luni.

Pe de altă parte, poștașii acuză CNPR că nu asigură nici măcar consumabilele și materialele de curățenie.

"Buzunărirea de către managementul CNPR a oficiantelor care lucrează la ghișeu și care sunt în situația de a cumpăra lunar, cu bani din salariul lor net de până în 1.100 de lei, rechizite, consumabile, cum ar fi toner, tuș, hârtie pentru imprimante, formularistică, necesare activității pe care, din incompetență, rea voință sau nesimțire, personalul din centralul companiei nu le cumpără și nu le trimit către oficiile poștale. O oficiantă este astfel jefuită de către CNPR, lunar cu sume cuprinse între 20 și 50 de lei. De asemenea, refuzul de a asigura necesarul de materiale de curățenie pentru subunitățile poștale, unde, pe lângă curățenia la locul de muncă, salariații sunt obligați, din cauza neangajării personalului pentru curățenie, să spele pe jos în spațiile comune, în sălile pentru public, și în WC, cu materiale cumpărate tot de ei. În plus, din cauza refuzului de a angaja personal pe funcțiile unice - agenți poștali, factori, oficiante - sau șofer și mânuitori de valori, salariații existenți sunt nevoiți să facă ore suplimentare neplătite și nerecupe-rate, sunt în imposibilitatea efectuării concediilor de odihnă și sunt suprasolicitați", a mai spus liderul de sindicat.

Un tichet de masă la două zile

Lucrătorii sunt supărați că noua conducere a anunțat eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50 la sută a primei de vacanță, reducerea cu 50 la sută a numărului de tichete de masă, eliminarea sporului pentru cumul de funcții, restructurarea rețelei poștale din mediul rural și aplicarea normării personalului. Un al doilea set de inițiative presupune reducerea cu 50 la sută a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural, reducerea cu 50 la sută a normei de lucru pentru 2.000 de angajați din urban și apoi concedierea lor, impunerea a două zile libere neplătite pentru tot personalul angajat și disponibilizarea a 20 la sută din salariații companiei.

Strategii fanteziste

"Prin protestele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, atragem atenția conducerii CN Poșta Română, ministrului Comunicațiilor, Guvernului, dar și partidului care și-a adjudecat Poșta Română, că salariații refuză categoric să accepte continuarea politicii de așa-zisă eficientizare a companiei exclusiv prin concedieri colective și prin anulări sau diminuări de salarii, de către un management care este incapabil să crească veniturile companiei și care vântură tot felul de proiecte fanteziste și povești nemuritoare referitoare la proiecte ce vor produce venituri la anu’ și la mulți ani, și care, în condițiile în care se bate cu cărămida în piept că pregătește CN Poșta Română pentru privatizare în trimestrul întâi din 2013, face și prezintă tot felul de strategii și alte fantezii similare pentru perioada 2012 - 2015", a mai adăugat Claudiu Nucă. 


Comentează știrea

Fonduri UE
24 august 2012
FONDURI UE

Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Articole pe aceeași temă

Vineri, 24 August 2012
Stire din Cetățenești : Nu se ridică nimic fără buletin!
Pagina a fost generata in 0.6273 secunde