Bursa Locurilor de Muncă, o dezamăgire! "Mulți angajați te lasă când ți-e lumea mai dragă"

5957
Bursa Locurilor de Muncă, o dezamăgire!

Articole de la același autor

Dacă în anii trecuți, proaspeții absolvenți ai unităților de învățământ păreau mai interesați să își găsească un loc de muncă, se pare că anul acesta preferă mai mult să stea pe banii părinților, în loc să lucreze. Anunțată cu mult timp înainte, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți organizată, vineri, la campusul Universitățiii "Ovidius" a fost un eșec total. 


Pentru ediția din acest an, agenții economici au adus în atenția tinerilor, dar și constănțenilor aflați în căutarea unui loc de muncă o ofertă de aproape 800 locuri de muncă, din care 63 pentru persoanele cu studii superioare. Ofertele au fost diversificate. La standuri, reprezentanții firmelor participante le-au propus posturi de sudori, mecanici, consilieri vânzări, brutari, cofetari, manipulanți mărfuri, tubulatori navali, ingineri nave, secretare. 


Alții, în schimb, au nevoie de menajere, muncitori necalificați, chimiști, asistenți manager, agenți intervenție, economiști, educatori. Din păcate, indiferent de ofertă, tinerii care au trecut pragul instituției de învățământ superior au fost cei care aveau, în general, cursuri și nu cei care își doresc să muncească. 


Din când în când, agenții economici erau deranjați de câte vreo persoană, care încerca, timid, să afle care sunt condițiile de angajare în cadrul firmei vizate.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța (AJOFM), Adelina Vlad, la final, doar 15 persoane au fost angajate pe loc, din care cinci cu studii superioare, dintr-un total de 350 de participanți.




Tinerii fug de muncă


Așadar, deși angajatorii s-au declarat dispuși să-i primească și fără pregătire, tinerii fug de muncă.


Ca și în anii anteriori, au existat angajatori care s-au prezentat la bursă cu oferte extrem de atrăgătoare și diversificate. Directorul de Resurse Umane de la Șantierul Naval Constanța, Violeta Putinei, a declarat că, anul acesta, au adus la Bursa Locurilor de Muncă 103 joburi. În plus, a precizat că au încercat de-a lungul timpului să atragă forță de muncă, dar că, de multe ori au angajat tineri și peste două-trei luni au și plecat. "Nu putem să ne facem un program de fabricație bun și coerent, numai pe baza forței de muncă românești, pentru că mulți te lasă când ți-e lumea mai dragă, așa că vom mai apela, în continuare la forța de muncă din afara țării. Noi am venit cu speranțe mari la această bursă, avem un pachet salarial atractiv pentru absolvenți și alte beneficii. În plus, ne-am gândit să le asigurăm și un mentorat și o dezvoltare a carierei. Nu mai spun că salariile sunt foarte atractive. Spre exemplu, un muncitor bun poate ajunge să câștige până la o mie de euro pe lună. Tinerii trebuie să știe că noi angajăm absolvenți și suntem dispuși să îi formăm și să îi pregătim", a subliniat Violeta Putinei. 


Și reprezentanții firmei de pază "Securitas Services" sunt dezamăgiți. Aceștia au precizat că ei au nevoie de oameni care să își desfășoare activitatrea în mall-uri, timp de 12 ore, o zi cu o zi. "Bursa de anul acesta este o dezamăgire totală, iar cu această situație ne-am confruntat și în urmă cu doi ani. Forța de muncă este, deja, o mare problemă. Eu cred că mulți nu vin din cauza statului în picioare", au subliniat aceștia. Aceeași atitudine au avut-o și alți angajatori, care au spus că nu se așteptau să nu aibă pe cine să recruteze în cadrul firmelor lor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3824 secunde