"Bulevardul falimentului" ar putea renaște. "Str. Ștefan cel Mare trebuie să redevină pietonala Constanței"

4782
13

Articole de la același autor

"Constanța este un oraș neprimitor. Pare un oraș gri, trist!" - așa este văzut municipiul Constanța de cei care vin din alte părți. O mare parte din locuitori sunt de aceeași părere. Chiar și autoritățile locale o împăr-tășesc. Însă, această imagine sumbră s-ar putea schimba în curând și ar putea fi chiar spectaculoasă.


Viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, a lansat o provocare către mai mulți studenți la Arhitectură și Peisagistică pentru a veni cu idei noi și a moderniza orașul. După ce le-a dat pe mână vaporașul de la ieșirea spre Ovidiu, studenții se vor ocupa de 25 de scuaruri din intersecțiile principale ale municipiului. "Dorim reabilitarea spațiilor verzi aflate în intersecții și din alveolele perimetrale. Am pornit de la nivelul de iarbă și flori și vrem să vadă și constănțenii o schimbare. Vrem să aducem o față proaspătă orașului", a declarat, pentru "Cuget Liber", Laura Wendy Cânța, inspector peisagist în cadrul Serviciului de Administrație Spații Verzi din Primăria Constanța.


Echipa care va lucra la proiectul scuarurilor este formată din studenți la Urba-nism, Peisagistică și Horticultură și promit ceva deosebit. "În acest week-end vom vizualiza toate siturile, vor face un releveu și sperăm ca în două-trei săptămâni să avem proiectele livrate către autorități și apoi să le aplicăm. Vor fi niște proiecte de concept. Se dorește altceva și vă promitem că vom avea altceva", a spus asist. dr. urb. Sebastian Guță, coordonatorul echipei.


Studenții constănțeni vor artă în loc de iarbă
Chiar dacă nu sunt întru totul de acord cu viziunea studenților de la București, studenții din Constanța i-au atras și ei atenția viceprimarului Făgădău cu ideea unui proiect amplu, care să furnizeze o imagine unitară pentru oraș. "Noi suntem designeri și polivalența ne ajută să putem prezenta mai mult decât o amenajare peisagistică. Împreună putem să-i dăm proiectului o linie unitară. Noi vrem să prezentăm un astfel de proiect legat, nu fragmentat, pentru că se pierde ideea în timp. Un astfel de proiect trebuie să cuprindă și Zona Peninsulară și stațiunea Mamaia și să se facă cu implicarea artiștilor constănțeni. Putem face un produs digerabil pentru toți constănțenii, dar și de calitate", a expli-cat Ovidiu Felipov, cadru didactic în cadrul Facultății de Arte a Universității "Ovidius" Constanța.


Viceprimarul Făgădău spune că va ține cont de propunerile tuturor și că toate proiectele vor fi luate în considerare. "Am început cu acest plan al scuarurilor, facem curat, venim, plantăm, revitalizăm câteva spații publice. Îmi doresc să lucrăm în echipă și să întinerim Constanța", a spus viceprimarul. 


Se transformă pasajul pietonal de la Tomis
Pe lista lucrărilor se află și strada Ștefan cel Mare despre care autoritățile locale doresc să redevină principala arteră pie-tonală din Constanța. Aceasta va intra într-un amplu proces de reabilitare. "Ștefan cel Mare trebuie să redevină pietonala Constanței. Oricât de mult se va dezvolta Pe-ninsula, niciuna din străzile de acolo nu va avea farmecul acestei artere. Oricât de multe mall-uri se vor face, aici vor rămâne magazine mici și cochete", consideră vice-primarul Decebal Făgădău.


Până la proiectul mare, deocamdată se va da o față nouă pasajului pietonal de la Tomis. "Până când se va reface toată strada Ștefan cel Mare, inclusiv pasajul, acesta trebuie igienizat și refăcut astfel încât să poată fi utilizat. În termen scurt, pasajul se va transforma. Lucrările vor fi demarate în curând", a anunțat viceprimarul.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
gogu
26 martie 2016
mda..

dupa reabilitarea facuta cu putini ani in urma de mazare pe bani grei de la buget au realizat si alesii nostri ca zona urbana nu poate exista fara spatiu verde. acelasi destin tragic il prevad si zonei peninsulare a carei reabilitare, facut pe bani si mai grei tot din bugetul local, s-a terminat de un an, dupa ce a paralizat peninsula pentru 2-3 ani. totusi, banii de la buget ar trebui cheltuiti cu chibzuiala si mai cu folos, nu aruncati in stanga si in dreapta pentru a umple buzunarele cotizantilor de campanii electorale si prietenilor de inginerii financiare.

liviu
26 martie 2016
strada

pana nu dispar cainii si tiganii din zona.....va ramane la fel ncu toate panselutele lor

DODO
26 martie 2016
doar intentii

O revigorare reala a zonei centrale se poate face numai daca stim ce a dus la prabusirea ei si aici enumeram : 1 .concentrarea masiva in zona ( str Olteniei, Atelierelor ,piata Grivitei, Tepes voda si toate stradutele din spate la Republica , pina la ICIL ,etc. ) a tiganilor cu tabietele lor nederanjate de oamenii legii, 2 comerul mizerabil care se practica cu magazine darapanate dar cu chirii de Paris,marfa scumpa si proasta,cu prezentare sub orice critica cu vitrine prafuite si decolorate uitindu-se ca inainte de revolutie ,primavara se facea concursuri de vitrine amenajate de specialisti ( chiar daca nu era marfa grozava ) constantenii vechi isi amintesc .Solutia este de a se face inlesniri fiscale pentru a se stimula micul comerciant in lupta cu mallurile. 3 obligarea proprietarilor din zona sa-si intretina cladirile iar cele parasite sa fie rase si amenajate spatii verzi 4 inlezniri pentru cei care vor sa deschida cafenele si mini localuri stradale ( mai usor cu birurile si excesul de autorizatii ) NU pentru ,, bombe,, cu boschetari ! 5 o supraveghere mai insistenta a zonei de catre oamenii legii caci sint mult prea multi bisnitari ,smanglitori,cersetori , persoane dubioase 6 sa devina o zona de standuri stradale de carte si flori 7 contracte obligatorii de salubrizare si smotru zilnic in si in fata pravaliilor 8 mai departe sugerati si voi ca sint destule !

sindbad
26 martie 2016
Gogosi electorale...

In completare la cele de mai sus, una din cauzele ce a dus la aceasta catastrofa, este sprijinul constant dat prostimii si tiganetului, sustinatorii politici falimentare a cuplului mazare-constantinescu, indepartarea tinerilor de calitate de oras, emigratia catre alte zari, lipsa locurilor de munca. Ce shopping daca tu nu ai bani sa treci strada? La Bucuresti se desfasoara zilele acestea cel mai mare targul de joburi pe bani adevarati. Unde e Constanta? Inexistenta. Salahori, spalatori vase si cameriste. Si ca sa revin, cu spatiile date in chirie de Metachim/Samara, care e prost sa parieze pe un cal mort? Mai platesti si chirie, chit ca nu merge. Asa ca o sa ramaneti si cu banii cheltuiti aiurea si cu strada goala. Nu aud de atragere de investitori, care sa angajeze tineri la bani adevarati, tinerii sa fie tentati sa ramana in Cta. Am ramas, tot asa de la buget. Tinem si prostimea si tiganimea de la buget. Lumea s-a saturat. Asa ca puteti pava strada cu marmura, degeaba. Spoiala electorala...

Pintea
26 martie 2016
Gogosi electorale

Intr-un an electoral cine are incredere in promisiunile politicienilor este naiv. Orasul arata ca dupa razboi pentru 3 becuri schimbate si niste cabluri ingropate .S-a inceput cu bd Aurel Vlaicu,Tomis, Parcul de la Casa Alba -toate neterminate.Vor sa modernizeze Stefan cel Mare-sa vedem cu ce bani - Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanță de Urgență privitoare la amânarea cu trei luni a termenului-limită până la care se achită prima tranșă a obligațiilor fiscale. Cu alte cuvinte, taxele și impozitele trebuie plătite până la 30 iunie, nu 31 martie, cum era până acum. De asemenea, actul normativ prevede ca persoanele care achită până la 30 iunie să beneficieze în continuare de bonificația stabilită prin hotărâre de fiecare Consiliu Local. Dati incontinuu acea reclama enervanta de la SPIT cu 31 martie ,redactia ziarului nu a auzit de aceasta masura .Cine se considera cetatean responsabil va amana plata impozitului dupa alegeri pentru a nu permite actualei administratii sa-si bata joc de banul public pe proiecte electorale.

mos vasile
26 martie 2016
nici peste 100 ani

strada STEFAN CEL MARE doar daca va fii golita de impuritati umane SE STIE FARA NUMAR FARA NUMAR

O Pacoste
26 martie 2016
de centru

Strada Stefan cel Mare este echivalentul strazii Republicii din Brasov. Multe alte orase au strazi asemanatoare, diferenta la noi este ca cetatenii Constantei au uitat cum este sa te plimbi cu familia printre terase si magazine in centrul orasului, datorita mizeriei in care a ajuns aceasta strada. Multe alte orase muult mai sarace decat Constanta si nu vorbesc de amintita strada din Brasov care este practic catalizatorul acelui oras, si-au aranjat centrul deosebit - vezi Navodari, Buzau, Slatina etc, etc

ath
26 martie 2016
Arta si impresionismul in arta

Impresionismul este o miscare artistică, manifestată la început în pictură,în muzică si mai apoi in politica.Da,exista o miscare artistica in politica romaneasca.Astia se misca cu talent.La noi in tara,bazele impresionismului politic au fost puse de Gheorgiu Dej,in urma cooperativizarii agriculturii.Miscarea artistica a fost dezvoltata de N. Ceausescu care a inventat socialismul ca viitor luminos al omenirii.Dar culmea impresionismului in arta politica a fost atinsa in anul 2013 cand Ponta a marit salariile si pensiile.Cei mai mari impresionisti constanteni au fost Mazare cel Batran si Fagadau cel Mic(fiul lui Mazare).Mazare ne-a impresionat cu pretul la caldura si alte minciuni.Fagadau,artistul nostru din primarie,este ca un Rembrandt pentru noi.Stiu,Rembrandt nu a fost impresionist dar ce mai conteaza.Astia sunt politicieni ? Rembrandt cel Mic s-a hotarat sa picteze cateva bulevarde si vapoare in campania electorala.Rembrandt cel Batran(Mazare) a pictat balcoane,el a inventat electricitatea electrica si becul.Azi este celebru. El spune ca este un artist mic cu notorietate mare.Din cauza ata a fost cereut sa picteze in stainatate ca in tara nu mai are rivali.Rembrant cel Mic(Fagadau) a mostenit talentul de politruc impresionist.Picteaza vapoare si bulevarde.Stimata doamna/domnisoara Andreea,din dorinta de a pastra neutralitatea si echidistanta intre "artistii" politici,dumneavoastra nu adaugati niciun comentariu personal in articol.Luati informatia bruta,asa cum o gasiti in tomberoanele lor.Ne lasati pe noi sa o digeram.In privinta asta,Cuget Liber seamana cu stomacul unui crocodil.In burta crocodilului gasesti sarme,cuie,galeti,copite de bivol,par de maimuta,pene de papagal,gasesti orice.Stomacul de crocodil dizolva toate gunoaiele.Noi nu avem stomac de crocodil si nici neuroni de crocodil.Poate are Fagadau.

unu'
26 martie 2016
totusi...

nu ca as avea ceva cu ei, dar in primaria cta, angajatii sunt 90% machedoni ? pai de aia nu ajunge niciodata bugetul, desi e mare, nu gluma... partea proasta, e ca nici cand fac ceva nu e ok, scump si prost.... om reusi sa scapam de machedonii atarnatori la buget ?

Trist si adevarat
27 martie 2016
Somnul ratiunii naste montri

Sunt 16 ani de cand constantenii au inceput sa aleaga nemernici sa administreze orasul... si 26 de cand nu inteleg sa fie responsabili pentru ce ni se intampla, daca tot avem sansa sa devenim cetateni adevarati, nu doar locuitori ai dormitorului urban.

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3115 secunde