Bulevardul Elisabeta, o "regină" în mizerie

3859
7
În fiecare sfârșit de săptămână, constănțenii o iau agale, la plimbare spre faleză. De e soare ori e ger de crapă pietrele, mulți merg pe malul mării să își tragă sufletul după o săptămână grea, să ia o gură de aer proaspăt și să își încarce bateriile pentru zilele următoare.

Bulevardul Regina Elisabeta este prima stradă între mare și Constanța. Este strada unde își are adresa bătrânul Cazino și desparte Peninsula de faleza Mării Negre. O parcurgi în zece minute maximum, la pas, cu scurte opriri ca să admiri valurile spumoase, ori razele soarelui în ferestrele sparte ale Cazinoului.

Dincolo de frumusețea peisajului în care se află, "bulevardul" este doar o străduță de câteva sute de metri lungime și nu are nicidecum strălucirea numelui pe care îl poartă. Este pavată cu trotuare ciobite, folosite pe post de locuri de parcare pentru cei din zonă sau pentru vizitatori. Șoseaua este plină de gropi, de parcă istoria s-a oprit în loc, pe vremurile când nu se inventase încă asfaltul. Unele au fost peticite la un moment dat, dar altele sunt adevărate capcane pentru șoferi ori pentru pietoni. Deși se circulă într-un singur sens, traficul este destul de aglomerat, mai ales că autoturismele sunt parcate și de-o parte și de alta.

Circulația oprită în week-end

"Aproape că nu ai pe unde să treci. Este plin de mașini. Poate ar fi bine ca aici să se interzică circulația, măcar în week-end. Să ne putem plimba liniștiți aici, cu nepoții de mână", ne zice nea Petre. A venit la plimbare, împreună cu soția și nepoțica de trei ani. Spune că vine mai tot timpul la promenadă pe faleză, chiar dacă stă destul de departe. "Este o zonă istorică unde ar trebui să ne simțim bine, să admirăm frumusețea Cazinoului și a mării. Clădirile nu prea mai au cu ce să ne surprindă. Noii proprietari nu prea le-au mai păstrat arhitectura", mai adaugă bărbatul.

"Constanța este binecuvântată cu așa ceva!"

Ceva mai la vale, o altă familie se plimbă chiar pe mijlocul bulevardului. Sunt din Călărași și au venit în vizită la rude.

"E foarte frumoasă zona asta. Constanța este binecuvântată cu așa ceva, dar nu știe să profite de potențialul ei. În fiecare an, vedem cum se degradează cartierul acesta. E mare păcat că nu se face nimic", afirmă George Pancu.

Din păcate, omul are dreptate. Ani la rândul, Bulevardul Elisabeta și celelalte străzi din Peninsulă au fost Cenușăresele Constanței. Autoritățile le-au ignorat și poate că ar fi renunțat cu plăcere la ele, așa cum au vrut să renunțe și la Cazino. Nu le-a păsat de istoria care zace în fiecare clădire, în fiecare cărămidă, pe fiecare alee a zonei, în fiecare copac.

"Primarul nostru nu prea iubește istoria. El trăiește în viitor. Vede numai palmieri și zgârie-nori. Dar partea asta este mult mai frumoasă și uite cum oamenii vin aici să se plimbe!", ne arată în jur o femeie în vârstă.

Într-adevăr, în jurul nostru e plin de constănțeni, poate și turiști. Unii se pozează cu Cazinoul, alții fac fotografii mării scăldate în soare.

Comentează știrea

mihaela u.s.a
28 noiembrie 2011
asa este

ce adevar in cuvintele "primarul nostru nu prea iubeste istoria ....",constanta e frumoasa dar nu e intretinuta ,imi este dor de o plimbare la casino ,cind eram copil ce mergeam cu prietenii in fiecare simbata si duminica la delfinariu ,museuri ,cinema ce frumusete ,pacat ca nu au grija de istoria constantei pt mine nici nu se compara cu nimic in america ,poate sint doar sentimentala dar e opinia mea

Linus Torvalds
28 noiembrie 2011
cata prostie ai in tine, analfabeto

mai du - te dracului cu comentariile tale puerile si agramate

FiftyVamaBoK
28 noiembrie 2011
AntiDobiBoci

U.s.a ti-e deschisa ,mai Mihaelo.Daca ar pleca toti prostii si dobibocii,ce bine ar fii!!!De un :hai sechetir ,ce zici??!!

haihui
28 noiembrie 2011
pentru neo-comuniști

Înainte de '89, exista acea ură indusă de activiștii proletcultiști împotriva culturii, sub toate aspectele sale. Tot ceea ce nu puteau să înțeleagă și să controleze era prezentat ca fiind "decadent, perimat, anacronic" sau, mult mai simplu, înjurat cu năduf. Iată că acum își face apariția noua generație de activiști, tâmpi, inculți și degrabă pupători de dosuri măzăriste. Limaxule, ce vezi tu greșit în comentariul Mihaelei? Nu e adevărat că orașul nostru a ajuns o mizerie? Mazăre a reușit să facă ce nu a putut nici Ceaușescu: să distrugă tot ce mai amintea de Constanța de altădată, cu farmecul său inconfundabil. Iar dobitocul antidobiboc: știi ce amuzant ești, cînd te secremi să pari inteligent? Puișor, ar fi bine dacă ai mai pune mîna pe o carte, că așa se scrie "ar fi", cu un singur i! Haide, spune sincer, calambururile alea ți le scriu alții, nu?

Linus Torvalds
28 noiembrie 2011
haihui

nu ceea ce spune ci cum o spune,o autista nenorocita care comenteaza la modul pueril ,desi e o femeie matura,si da-i si scrie si scrie si scrie vaca pe o gramada de forumuri,eu zic ca daca cineva nu cunoaste limba romana sa taca sau sa nu mai scrie ,sa se limiteze la ce cunoaste ea mai bine,mancare,cratita,curatenie ,spalat haine si gradinarit

mihaela u.s.a
28 noiembrie 2011
pt haihui

MERSI ,dar nu ma deranjeaza comentariile lor ,dupa cum se vede nu numai orasul s a schimbat in rau dar si lumea

mihaela u.s.a
28 noiembrie 2011
pt nr 5

faptul ca sint femeie te deranjeaza pe tine si daca nu ai fi asa LAS poate te ai semna cu YO ,gresesc ?

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Social : Istorie îngropată în gunoaie
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Nu distrugeți Peninsula!
Pagina a fost generata in 0.3293 secunde