Bolnavii cu HIV se confruntă şi cu probleme de sănătate mintală

75

Articole de la același autor

Pe 1 Decembrie nu sărbătorim doar Ziua Naţională a României, ci şi Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor SIDA. Cu această ocazie, preşedintele Fundaţiei „Baylor Marea Neagră”, Ana-Maria Schweitzer împărtăşeşte din experienţa acumulată vreme de aproape două decenii în îngrijirea sănătăţii mintale a persoanelor care trăiesc cu sau care sunt afectate de HIV. Ea spune că sănătatea mintală reprezintă cheia unei vieţi bune cu HIV.

„Odată cu creşterea speranţei de viaţă a persoanelor diagnosticate cu HIV, a devenit mai evidentă necesitatea concentrării eforturilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu această infecţie. Persoanele care trăiesc cu HIV se confruntă cu provocări semnificative de sănătate mintală. Acestea sunt mai predispuse decât populaţia generală să dezvolte afecţiuni psihice, cum ar fi depresia, probleme cognitive, de memorie, concentrare. La acestea se adaugă provocarea de a face faţă stigmatizării şi discriminării în societate, la locul de muncă şi în sistemul de sănătate”, a subliniat specialistul.

Ea a precizat că problemele de sănătate mintală pot conduce la degradarea sănătăţii fizice, la diminuarea capacităţii de auto-gestionare a stării de sănătate şi de administrare a terapiei antiretrovirale cu rol de reducere şi control al încărcăturii virale. Mai departe, toate acestea pot duce, în absenţa unor măsuri eficiente şi aplicate unitar, la implicaţii negative asupra sănătăţii publice şi a traiectoriei viitoare a epidemiei HIV.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0876 secunde