BNR a limitat gradul de îndatorare. Piedici pentru români la accesarea de credite

160
BNR a limitat gradul de îndatorare. Piedici pentru români la accesarea de credite - bnr18497700-1539802976.jpg

Articole recomandate

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României - BNR a adoptat, miercuri, Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare, a informat instituția.

"Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligațiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor", se detaliază într-un comunicat de presă al BNR.

Regulamentul se aplică atât instituțiilor bancare, cât și IFN. Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

"Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019", au subliniat reprezentanții Băncii Centrale.

Astfel, modificările la Regulamentul BNR nr. 17/2012 vor fi publicate în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Noul regulament este valabil pentru creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare.

"Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e)", au precizat reprezentanții BNR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 17 Octombrie 2018
Stire din Social : Bursa locurilor, pe ultima sută de metri
Pagina a fost generata in 0.8935 secunde