Peninsula betonată

Blocuri de 30 de etaje, plantate pe falezele Plajei Modern

3900
20
Blocuri de 30 de etaje, plantate pe falezele Plajei Modern - faleze2-1333296072.jpg

Articole de la același autor

Peninsula Constanței este într-o stare jalnică. Este o ruină de la un cap la altul. Administrația locală a ignorat ani la rând zona și a lăsat-o să se degradeze văzând cu ochii. Acum pare că scoate asul din mânecă: un proiect de reconstrucție completă și modernizare. Programul este cuprins în noul Plan Urbanistic Zonal al Peninsulei, aflat deja în stadiu de finalizare.
Reabilitarea zonei, așa cum o văd arhitecții Primăriei Constanța, presupune însă ridicarea de construcții noi. Se pomenește prea puțin de conservarea și punerea în valoare a potențialului istoric al Peninsulei și prea mult de transformarea ei într-o aglomerare urbană.
"Analizând PUZ-ul, am constatat că în zona de spațiu verde se implantează clădiri de la P+10 până la P+30, practic mai facem încă o peninsulă. Acest lucru va altera specificul istoric al zonei și va bloca vizibilitatea anumitor obiective turistice și istorice", a declarat Alexandru Bălan, președintele filialei Constanța a Ordinului Arhitecților din România, săptămâna trecută, în cadrul dezbaterii publice pe Raportul de Mediu privind reactualizarea PUZ-ului Peninsulei.

PUZ nou pentru proprietarii falezelor
Practic, din noul PUZ reiese că pe falezele Plajei Modern, între Portul Tomis și bd-ul Ferdinand, vor fi construite blocuri de P+10, P+25 și P+30.
"Zona de taluz din nord-estul Peninsulei, dinspre Portul Tomis, este proprietate privată și proprietarii doresc reglementare de PUZ, în vederea construirii. Blocurile vor avea trei registre. Vor fi păstrate culoare de vizibilitate cu ieșire spre mare. Însă, în-afară de Hotelul Palas, în rest, în zonă sunt numai dosuri de case", a precizat arhitectul Mirela Băncescu, din cadrul firmei care a lucrat la elaborarea PUZ-ului.

800.000 de metri pătrați
Potrivit arhitectului Adnan Memet, tot din cadrul OAR filiala Constanța, suprafața pe care se va construi este de aproximativ 800.000 de metri pătrați, aflați atât sub, cât și deasupra cornișei.
Prezent la dezbaterea publică, viceprimarul Decebal Făgădău a dat toate asigurările că proiectul PUZ-ului va fi supus dezbaterii publice. "Nimic nu este definitiv deocamdată. Vreau ca PUZ-ul să separe țesutul vechi de construcțiile noi", a explicat viceprimarul Constanței.

Fără aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor
Comisia Zonală a Monumentelor din cadrul Direcției Județene pentru Cultură a refuzat că acorde avizul PUZ-ului reactualizat.
"Noi am solicitat tot timpul reducerea regimului de înălțime la P+2 peste cornișa actuală și nu P+10, P+25, P+30, astfel încât silueta să rămână perceptibilă. Să existe perspective spre mare a tuturor străzilor, astfel încât să nu fie obturate. De asemenea, monumentele vizibile de pe cornișă trebuie să rămână vizibile. Degeaba se propune o promenadă pe cornișă dacă obturăm monumentele privind în față clădirile înalte. Din acest punct de vedere, PUZ-ul nu a primit încă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor. Abia apoi trebuie să plece la Ministerul Culturii. În Peninsulă se află mai mult de jumătate din monumentele istorice ale orașului", a spus arh. Laura Tudosie, de la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Constanța.



Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
costica
2 aprilie 2012
hai la mall

eu cred ca trebuia sa faca si un mall domne! va dati seama pe malul marii!!!! mai clatea omul un ochi. ce conteaza ca orasul e jalnic, sa vaem spatii comerciale! acolo e banu

Alex
2 aprilie 2012
pt PREFECT

ASA CEVA NUMAI IN CONSTANTA SE POATE!!! AI INGRADIT AIA SI TROTUARELE CU GARDURI!!! SI PLAJA PANA IN MARE!!! ASAT E CEA MAI MARE SFIDARE LA ADRESA CONSTANTENILOR! UNDE-I PREFECTUL CONSTANTEI PE CARE IL TOT LAUDATI ATATA?? PALAS TREZESTE-TE, CA DEVENIM SCAVI IN ORASUL NOSTRU!!!! O SA NE IA ASTIA SI CASELE....

Miruna
2 aprilie 2012
nu doar daramaturi ,ruine, locuri neadministrate si haos sunt pe acolo sunt si foarte multi patrupezi coltzosi:))

acele animale latratoare cu care mazare vrea sa umple orasul considerandu-ne pe noi,constantenii, o menajerie uriasa , probabil ,pe care vrea sa o transforme in gradina zoologica ,mai bine zis cainarie:))de ce? simplu, oricum mazare ne considera o turma de prosti buna de manevrat doar la alegeri -a se vedea imbecilii care il voteaza ca oile pt un pachet de ulei ,orez si pui de gaina..una peste alta, suntem o gramada de animale in acest oras ,unii pe 2 picioare ,altii pe 4 ,in curand vom avea si pe 6 picioare ca nu va mai avea chipurile bani nici de dezinsectie, nu are bani nici de ecarisaj ,nici de padoc-desi exista FONDURI EUROPENE PT ASA CEVA !, nici de curatenie nici de spatii verzi de absolut nimic dar el o duce bine mersi prin locatii exotice..bravos popor constantean ,ne meritam soarta..pardon turma de oi constantene care trebuie pazite ,nu e asa ???... de caini ,foarte multi caini:))

claudiu
2 aprilie 2012
CORECT MIRUNA

ADEVARAT 100%,M de la mazare=MIZERIE

constantean
2 aprilie 2012
CAND SE VOR CONSTRUI ACESTE BLOCURI, INAINTE SAU DUPA ERODAREA TOTALA A PLAJELOR SI FALEZELOR

!!!!!!!!!!!??????????

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerni
2 aprilie 2012
1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerni

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca...iata si problema carutelor care merg de-a valma cu gunoaie si peturi -asta cand nu fura -merg rromii sau aia de la tzara nestingheriti de nimeni prin oras,desi e interzis de lege,problema e tot in raspunderea primariei si a politiei locale care e in subordinea lui mazare acum ...ce draku faceti, putorilor?

gheorghe
2 aprilie 2012
case

sa le ia pe toate , ca mie nu mi le au dat ,alea care le au furat comunistii,e bine nu ? comunistii le au luat de la cei care le au facut,si le au dat la altii cu legea 112/95 , de ce nu s au restituit adevaratilor proprietari imobilele nationalizate???? Raspuns : sa fie date altora,fostii si actualii nomenklaturisti.!!

Răspuns la: pt PREFECT
Adăugat de : Alex, 2 aprilie 2012
ASA CEVA NUMAI IN CONSTANTA SE POATE!!! AI INGRADIT AIA SI TROTUARELE CU GARDURI!!! SI PLAJA PANA IN MARE!!! ASAT E CEA MAI MARE SFIDARE LA ADRESA...
marius
2 aprilie 2012
Nemernici

Bine ca ati ingradit toata plaja Modern si ati facut un tarc . Nenorocitul de mazare nu a bagat niciun ban in zona respectiva timp de 12 ani pt ca stia el ca va veni ziua in care o sa construiasca blocuri si o sa ii plezneasca buzunarele

Nicu
2 aprilie 2012
subiect

FOARTE BUN PROIECTUL!!!! POATE ASA NU MAI PLECATI SAU VISATI LA WEST SIDE OF AMERICA. O SA AVETI TOTUL LA NAS.

Vasi
2 aprilie 2012
"din bine, in mai bine "....

Aste este !.... votati-l inca o data ca "merita ".....si votati si gasca de US Lasi , ca o sa ne fie "si mai bine " !.....Asa cum ne-a mai fost pe vremea lui Nastase , de ne bagase la toti pumnul in gura , vorbeam pe la colturi, ca pe vremea lui Ceausescu .....

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Martie 2012
Stire din Social : Casele fantomă ale Constanței
Marţi, 28 Februarie 2012
Stire din Social : Istoria ciuruită a Constanței
Pagina a fost generata in 1.8052 secunde