Bloc-fantomă, pe aleea Egretei. "E dezastru, nimeni nu are acte aici!"

5109

Articole de la același autor

Sute de familii, unele cu copii mici, unele cu bătrâni, trăiesc în Constanța, în plină pandemie, fără apă la robinet, fără curent electric, fără nici cele mai minime condiții de igienă. Stau înghesuiți în 10 metri pătrați, în garsoniere pentru care plătesc 50 de lei pe lună. Au auzit de virusul periculos, dar nu le e frică de el, ci mai degrabă se tem să nu fie aruncați în stradă.

Cine ar fi crezut că în România anului 2020, în Constanța, într-un cartier muncitoresc, între blocuri, mai sunt familii care trăiesc ca în secolul trecut? Pe aleea Egretei sunt mai multe blocuri, fostele cămine de nefamiliști, de la diferite întreprinderi care pe vremuri erau ale statului. Aici locuiesc, cu chirie, familii întregi, înghesuite în camere pline de mobilă, într-o căldură sufocantă, fără apă curentă și fără energie electrică.

Am ajuns și noi, în zonă, ieri, chiar la orele prânzului. Chiar de cum am intrat pe alee, în fața blocului D1, mai mulți copii mici se jucau cu apă, la un robinet montat pe trotuar. Dintr-o boxă portabilă, răsunau câteva versuri de dragoste, ale unei manele consacrate. Lângă boxă, un bărbat se odihnea, iar o femeie spăla rufe, într-un lighean.

Puțin sceptici la început, oamenii ne-au povestit cum se descurcă cu greu, deși ei sunt de bună credință și și-au plătit chiria și datoriile la zi. Ne-au invitat să vedem cum locuiesc, în ce condiții și s-au plâns că nimeni nu îi ajută.

"Nouă ne-a dat locuința de la întreprindere. Jumătate de bloc este de la IREC (n.r. - fosta Întreprindere de Rețele Electrice Constanța) și jumătate de la CET Constanța. Cărăm apă de la stradă, nu avem la robinet. Acum s-a înfundat canalizarea și toată mizeria a ieșit la parter. Stăm cu infecția lângă noi", ni s-a plâns o vârstnică, susținând că ea are toate actele în regulă și că locuiește în blocul respectiv de 25 ani.

Alții spun că sunt foarte multe persoane care s-au aciuat în scara lor, au venit și nu au mai plecat.

"Acte nu are niciunul, de fapt, în blocul acesta. Fiecare a venit și s-a instalat. Sparg ușa, intră și gata. Nimeni nu plătește nimic. Unii au curent, unii nu. Fiecare cum se descurcă", ne-a mărturisit un locatar mai tânăr.

Fără apă, de 13 ani

Blocul nu mai are apă curentă de 13 ani.

"Aici este mai rău decât la blocul fantomă, cel din Palas. Dar acum, acolo au amenajat. La noi e dezastru. Cum e wc-ul de la apartament, așa sunt camerele aici", ne arată oamenii, în timp ce ne invită pe scara blocului.

Mirosul este greu de suportat, iar la capătul holului se vede o baltă mare, cu tot ce a ieșit din canalizare. Pe lângă ușile garsonierelor sunt bucăți de mobilă care nu le-au mai încăput în casă, iar aerul aproape că nu circulă deloc.

În total, 50 de familii locuiesc în bloc. "Dacă era Mazăre, sigur făcea ceva pentru noi. Să ne mute în casele lui, în cartierul nou. Avem școală, nu stăm degeaba, muncim. Vrem acolo, dar cine ne dă?", ne-a zis, deznădăjduit, un bărbat.

Oamenii se tem că vor fi evacuați, mai ales că sunt zvonuri că ar fi venit cineva de la primărie ca să preia blocul.

"Dacă are unde să ne dea să ne ducem cu copiii, să ne mute. Dar dacă nu au unde să ne dea, noi nu avem unde să ne ducem cu copiii ăștia, mai ales acum cu virusul acesta. Nu vrem să ne îmbolnăvim copiii. Ce să facem, să ne ducem cu ei pe stradă?", ne-a întrebat un bărbat care locuiește în garsonieră împreună cu soția și șapte copii.

Oamenii spun că li s-a propus să cumpere garsoniera în care locuiesc, cu suma de 10.000 de lei. Dar unii nu au bani nici să își cumpere de mâncare, d-apoi să strângă 10.000 de lei.

"Să vină, să facă curățenie, să ne dea apă și noi stăm mulțumiți aici, nu plecăm nicăieri. Socrul meu lucrează și vrea să facă un credit, ca să cumpărăm aici casa. Chiar dacă o să ne chinuim, măcar nu plecăm în altă parte. Că nu avem unde să ne ducem. Avem copii mici", ni s-a plâns o altă locatară.

XXX

Am solicitat câte un punct de vedere autorităților locale și companiei Enel și, în momentul în care le vom primi, le vom prezenta.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3771 secunde