Bloc cu 35 de etaje, oprit de la construcție, în Constanța! Urmează stoparea și a altor lucrări?

4198

Articole de la același autor

Numeroase zone ale municipiului Constanţa s-au dezvoltat haotic în ultimii ani. Au apărut benzinării lângă blocuri, blocuri lângă case, construcţii moderne lângă construcţii vechi, iar oraşul arată mai pestriţ ca niciodată. Autorităţile locale încearcă, în al 12-lea ceas, să stopeze dezmăţul urbanistic din centrul municipiului şi din cartiere.

Consilierii constănţeni au votat în unanimitate, în şedinţa ordinară desfăşurată vineri, 30 iulie, încetarea valabilităţii unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) aprobat printr-o Hotărâre de Consiliu Local în anul 2007. „Constănţenii trebuie să ştie că prin aprobarea acestui proiect a fost abrogat un PUD care prevedea construirea unui imobil cu şapte niveluri de subsol şi 35 de etaje pe buza Constanţei, chiar la Poarta 2, care ar fi obturat absolut toată frumuseţea falezei”, a precizat viceprimarul Ionuţ Rusu.

Este vorba despre un teren de 3.021,76 metri pătraţi pe strada Traian, în zona Poarta, 2, proprietate a două persoane fizice, Şerban Alexandru Octavian şi Rodica Mariana, care intenţionau să ridice un imobil 7S+P+35 etaje, cu spaţii comerciale la parter. În anterioara Hotărâre de Consiliu Local nu era precizat termenul de valabilitate a documentaţiei de urbanism. Potrivit raportului realizat de Serviciul de Planificare Urbană şi Mediu din cadrul Primăriei Constanţa, în luna iulie, terenul este afectat parţial de o circulaţie publică propusă în prelungirea străzii Mihai Viteazu, restul fiind cuprins în zona de reglementare – parcuri, grădini publice orăşeneşti şi de cartier, scuaruri şi fâşii plantate publice. Viitoarea construcţie ar fi cuprins 35 etaje de apartamente, cu câte 30 – 35 de apartamente pe nivel, şi şapte etaje de parcare.

Proiecte împotriva unor reglementări urbanistice

Totuşi, alte două proiecte, care vizau stoparea unor construcţii mari, cu mai multe etaje, în zone unde sunt preponderent case mici, au fost respinse de consilierii locali şi, deocamdată, prevederile care permit ridicarea unor astfel de imobile rămân în vigoare. Astfel, printr-un proiect iniţiat de primarul Vergil Chiţac, care a lipsit de la şedinţă, fiind în concediu de odihnă, se propunea revocarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 272/2011, a Hotărârii Consiliului Local nr. 257/2020, precum şi a Certificatului de urbanism nr. 1115/2021, emis în baza acestora.

Consilierul local USR – PLUS, Dumitru Caragheorghe, a anunţat încă dinaintea votului că a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi. „USR nu a susţinut şi nu va susţine construcţia de blocuri între case, însă nu avem confortul că revocarea acestor hotărâri este în deplină legalitate. Acestea au creat deja efecte, iar suprafaţa afectată este mult mai mare, au fost emise autorizaţii de construcţie, s-a construit deja. Considerăm că este necesară o analiză mai amănunţită a situaţiei”, a precizat consilierul local.

City-managerul municipiului Constanţa, Felicia Ovanesian, a explicat că proiectul de hotărâre vizează o viitoare construcţie pe strada Mihai Viteazu, în apropierea Grădiniţei Perluţele Mării. „Este vorba despre o clădire de o anvergură cum nu s-a mai văzut, iar cadrul legal ne permite să intervenim să anulăm un PUZ, chiar dacă acesta a produs deja efecte”, a precizat Felicia Ovanesian. Cu toate acestea, cu 10 voturi pentru şi 16 abţineri, proiectul de hotărâre nu a fost aprobat.

Blocuri în cartierul Veterani

Respins a fost şi proiectul de hotărâre care face referire la cartierul Veterani, pentru revocarea HCL nr. 489/2009, HCL nr. 316/2013, precum şi a actelor subsecvente emise în baza acestora. „Se propune revocarea unor reglementări urbanistice care permit edificarea, în aceeaşi zonă, a unor clădiri cu vădite disproporţii de dimensiuni, cu locuinţe colective foarte înalte lângă locuinţe unifamiliale. Revocarea produce efecte doar pe viitor. Stă doar în puterea dvs. ca zona Veterani să nu devină a nu ştiu câta zonă din Constanţa care să arate precum Compozitori, Palazu Mare sau Tomis Plus”, a precizat city-managerul Felicia Ovanesian.

Consilierii USR-PLUS au anunţat că se abţin de la vot, considerând că nu a fost bine explicat conţinutul şi scopul proiectului de hotărâre. „Nu se pune problema că nu suntem de acord să nu se ridice blocuri între case, dar ne îngrijorează efectele pe care le-ar avea aceste abrogări. Ne-au contactat constănţeni speriaţi care nu ştiu dacă vor mai putea să-şi construiască acolo casele. Nu ne dorim blocuri între case, nu ne dorim nici prejudicii constănţenilor”, a precizat consilierul local de la USR-PLUS Cristiana Popescu. Ulterior, cu 10 voturi pentru, şapte împotrivă, nouă abţineri, proiectul de hotărâre nu a trecut.

Aşadar, până când se vor pune de acord consilierii locali şi dacă se va decide reintroducerea proiectelor pe ordinea de zi a viitoarelor şedinţe, PUZ-ul pentru strada Mihai Viteazu şi condiţiile de construire în cartierul Veterani rămân în continuare în vigoare, atât pentru marii dezvoltatori imobiliari, cât şi pentru persoanele fizice, care ridică doar locuinţe unifamiliale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.873 secunde