Biserica din parcul de la Casa de Cultură a rămas fără terenul pentru parcare

2104
2

Articole de la același autor

Lucrările la biserica din parcul de la Casa de Cultură sunt departe de a se încheia. Construcţia Catedralei Eroilor, demarată de Arhiepiscopia Tomisului în urmă cu mai bine de 14 ani, este suspendată, în prezent, în instanţă, la solicitarea unei asociaţii constănţene. Acum, Primăria Constanţa i-a luat bisericii şi terenul din faţă, pentru a putea amenaja aleile şi a reface peisajul parcului.

Consilierii locali constănţeni au aprobat, cu 17 voturi pentru şi opt abţineri, proiectul de hotărâre privind revocarea dreptului de administrare al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului- teren în suprafaţă de 1.734 metri pătraţi situat în zona Casa de Cultură. Potrivit referatului de aprobare semnat de primarul Vergil Chiţac, terenul respectiv face parte din suprafaţa totală de 6.000 metri pătraţi din zona respectivă, ce constituie domeniu privat al municipiului Constanţa. În 1990, perimetrul a fost transmis din administrarea Primăriei municipiului Constanţa în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului în vederea construirii unei biserici catedrale „Sfânta Treime” închinată memoriei eroilor martiri ai României.

„Din cei 6.000 mp pe care îi are în administrare, la data prezentei, Arhiepiscopia Tomisului, este necesară retragerea din administrare a suprafeţei de 1.734 mp – reprezentând S3, urmând ca Arhiepiscopia Tomisului să rămână cu drept de administrare numai pe suprafaţa de 4.266 mp (S1 – 3.906 mp catedrala Mântuirii Neamului + S2 – 360 mp Paraclis), datorită faptului că terenul figurează în registrul spaţiilor verzi ca spaţiu verde şi alei pietonale aşa cum este evidenţiat pe planul de situaţie vizat spre neschimbare”, precizează Vergil Chiţac.

Construcţie suspendată în instanţă

Terenul ar fi avut destinaţia de parcare, în faţa bisericii. Acesta va fi acum amenajat de autorităţi pentru a putea fi reintegrat în parc. Între timp, lucrările de construcţie a bisericii sunt suspendate, după ce o asociaţie a obţinut în instanţă, în luna octombrie 2019, suspendarea autorizaţiei de construcţie. „Autorizația de construire emisă pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii din Parcul de la Casa de Cultură a fost suspendată de Curtea de Apel Constanța. În fața primei instanțe, am reușit să învingem că există aparența de nelegalitate a autorizației din multiple motive: lipsă titlu valabil asupra terenului, neîndeplinirea de către Arhiepiscopie a obligației impuse de autoritatea de mediu aceea de a amenaja un parc în suprafață de 1.500 mp în Faleză Nord și altele, mai tehnice. Curtea de Apel ne-a dat dreptate și din altă perspectivă: continuarea lucrărilor reprezintă un real pericol pentru oricine se apropie de construcție, deoarece lucrările deja executate au fost părăsite de circa 12 ani fără niciun fel de măsuri de conservare”, au declarat, la momentul respectiv, reprezentanţii asociaţiei.

Catedrală grandioasă, în mijlocul parcului

În anul 2001 a fost emisă prima autorizație de construcție pentru Catedrala Eroilor Sfânta Treime. Ulterior, au mai fost emise și alte autorizații de continuare a lucrărilor. Conform grandiosului proiect, atunci când va fi gata, Catedrala Eroilor ar trebui să fie o construcție măreață, de patru ori mai mare decât Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel”. Astfel, ea ar putea deveni a treia catedrală din țară, după cele din Timișoara și Bacău, exceptând Catedrala Neamului de la București. Așezământul ar trebui să semene cu Catedrala "Sfânta Sofia" de la Constantinopol. De asemenea, proiectul prevede amenajarea în apropierea catedralei de spații verzi, montarea de băncuțe pentru odihnă și realizarea unei fântâni arteziene.



Comentează știrea

A
27 noiembrie 2021
B

Poza prezentata in articol este una de la inceputul lucrarilor, nu prezentati adevarul asa cum va obliga codul deontologic

Papu
28 noiembrie 2021
CATACOMBĂ

Primarele care este Chițac ar face bine să mute catacomba numită Catedrala în altă locație și să refacă parcul, că și așa e un lindik de parc. Dacă tot te apuci de mutat, ai face un bine constănțenilor să muți și cealaltă biserică care e tot în parc. Cine a dat aprobare de construcție să fie judecat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4654 secunde