Bebelușii părăsiți de mamele lor sunt în pericol de a fi abandonați și de stat

3228
Bebelușii părăsiți de mamele lor sunt în pericol de a fi abandonați și de stat - 59f7026f4ef0e7534b53ec1659adc071.jpg
Lunar, cel puțin 10 bebeluși, sunt abandonați în spital de cele care le dau viață. Nu le putem spune mame pentru că, deși au născut, nu vor să-și asume o astfel de responsabilitate. De cele mai multe ori este vorba despre femei cu o situație financiară foarte precară, care nu își pot permite să crească un copil și care, în numeroase cazuri, mai au deja acasă cel puțin un copil.
Micuțul abandonat ajunge astfel în grija statului, fiind preluat în evidențele Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). O instituție care are deja în îngrijire, la nivelul județului Constanța, peste 1.000 de copii. "Toate centrele noastre funcționează, în prezent, peste capacitate. În cele 11 centre de plasament se află un număr de 547 de copii protejați în regim rezidențial. Alți 518 copii se află în îngrijire la 363 de asistenți maternali", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.
Mai tragic este că o parte din micuții abandonați sunt bolnavi sau au diferite afecțiuni ce necesită spitalizare, neputând fi astfel încredințați unui asistent maternal. Ei își petrec zilele într-un pătuț de spital, fără să simtă căldura și vorba dulce a mamei, singurele care îi mai iau în brațe din când în când și le alină singurătatea fiind asistentele medicale.
"În perioada octombrie, noiembrie și decembrie 2009, au fost înregistrate 24 de abandonuri la nivelul județului nostru. În 20 de cazuri sunt copii nou-născuți, iar patru copii au fost aduși de echipele mobile la spital și internați", a mai precizat Roxana Onea. Pe parcursul celor trei luni, șapte bebeluși au fost plasați la asistenți maternali și șase au fost reintegrați în familie. "Alte 11 cazuri sunt în lucru sau sunt, în continuare, cazuri medicale, ceea ce înseamnă că micuții nu pot fi externați. La aceste cazuri se lucrează fie pentru reintegrarea copiilor în familie, acolo unde se poate, fie pentru plasament la un asistent maternal", a arătat reprezentantul DGASPC.

Fonduri reduse la sânge
Din păcate, uneori, varianta reintegrării bebelușului abandonat în familia sa, reîncredințarea lui celei care l-a lăsat deja o dată în spital, nu este cea mai bună. Lipsa fondurilor și îndemnul de a avea cheltuieli cât mai mici îi determină pe reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului să forțeze la maximum standardele necesare pentru îndeplinirea condițiilor de primire a bebelușului în familie. În fapt, micuțului ar putea să îi fie mult mai bine în îngrijirea unui asistent maternal decât într-o familie care își duce traiul la limita subzistenței.
Recent, ministrul Muncii, Mihai Șeitan a anunțat că aproximativ 3.000 de angajați din sistemul asistenței sociale își vor pierde slujbele. De asemenea, a redus cu aproximativ 20% standardele de cost pe an pe fiecare copil. Astfel, pentru un copil aflat în plasament, statul nu ar trebui să cheltuiască mai mult de 20.896 de lei, incluzând și cheltuielile de personal.
Așadar, în condițiile în care situația economică este din ce în ce mai grea pentru mulți români, iar nevoia de asistență socială a crescut considerabil, Guvernul taie la sânge din fonduri. Face economie tocmai acolo unde ar trebui să suplimenteze cheltuielile pen-tru a le veni în ajutor tuturor celor care de-abia își duc traiul. Probabil nu este departe momentul în care, zgârcit din cale-afară, statul îi va abandona la rândul său pe bebelușii părăsiți de mamele lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2271 secunde