Mai bine mai târziu decât niciodată

Bazinul de înot de lângă Liceul "George Călinescu", renovat și repus în funcțiune

4254

Articole de la același autor

După ani de zile în care a găzduit multe gunoaie, bălării și broaște, bazinul de înot din cartierul Tomis Nord, lângă Liceul "George Călinescu", ar putea să se umple din nou de copii. Autoritățile locale și-au anunțat intenția de a-l renova și de a-l repune în funcțiune.

Glasuri vesele de copii, fluiere de profesori, încurajări de pe margine, la concursuri, toate ar putea răsuna din nou, între blocuri, în cartierul Tomis Nord, din curtea centrului sportiv de înot al Liceului "George Călinescu". Primarul Decebal Făgădău a anunțat că bazinul va fi reabilitat și va fi din nou pus în funcțiune. În prezent, acesta este în conservare, după ce mult timp a fost o adevărată groapă de gunoi.

"Un proiect mult așteptat de constănțeni este reamenajarea bazinului de la Liceul Teoretic «George Călinescu». Ne-am apucat mai demult de studii și, la finele săptămânii trecute, am aprobat documentația prin care, cu aproximativ 2 milioane de lei, avem tot ceea ce ne trebuie pentru a da drumul la procedura de licitație.

Această «piscină» abandonată s-a degradat de la an la an, în ultimii 30 de ani, și până acum nu au fost resurse pentru reabilitarea ei. Vom face funcțional acest bazin, vom construi vestiare pentru elevi și profesori, vom reface complet sistemul de iluminat și vom monta camere de supraveghere", a precizat edilul.

Bazinul a fost proiectat și realizat înainte de anii ’80 pentru a servi elevilor care făceau înot la Școala nr. 32.

"În 1978, activam la clasele speciale ale Școlii nr. 32 din Constanța, actualmente Liceul «George Călinescu», iar pe copiii care făceau înot îi duceam cu autobuzul la Mamaia, la antrenamente. Pentru că era dificil, a venit ideea unui bazin mic în zonă, care să deservească atât clasele speciale de la Școala nr. 32, cât și pe cele de la alte unități de învățământ din apropiere.

A fost construit bazinul, a funcționat aproximativ un an, după care cei de la primărie au anunțat că trebuie închis, deoarece era proiectat greșit și toate deversările de la blocurile din zonă ajungeau în bazin. Și de atunci așa a rămas, închis!", ne-a povestit profesorul Octavian Tileagă, antrenor emerit și unul dintre cei care au făcut parte din colectivul de profesori de la bazinul respectiv.

Înotul, pe bani, la Constanța

Din păcate, în prezent, în orașul de la malul mării, cu zeci de mii de copii, nu există decât un singur bazin de stat, cel de la Palatul Copiilor. Celelalte sunt private, iar accesul la orele de curs este condiționat de plata unei taxe.

"Pentru copiii din Constanța, un astfel de bazin ar fi o mană cerească. El a fost gândit ca toți copiii din cartier să poată să învețe la doi pași de casă, chiar dacă nu fac performanță.

În Constanța, la ora actuală, există doar bazine private, unde lecțiile sunt contra cost. Nu toate familiile își permit să plătească. În aceste condiții, un astfel de bazin este aproape indispensabil. În primul rând, copiii de la malul mării trebuie să știe să înoate. La noi, și la Constanța și în întreaga țară, nu se merge pe principiul acesta. În străinătate, înotul este materie școlară obligatorie. În Belgia, de exemplu, în prima jumătate de an școlar, toți copiii merg la bazin, învață să înoate și abia în a doua jumătate a anului fac alte sporturi, de echipă sau individuale. Este vorba de cultură fizică. Sportul trebuie să facă parte din viața unui om. Înseamnă sănătate.

La noi în școli este jale. Copiii nu știu să facă sport, nu știu care este stânga și care este dreapta, sunt supraponderali foarte mulți. În România, sportul este considerat un moft, dar este vorba despre sănătatea națiunii. În multe țări din Europa există câte două, trei bazine în fiecare cartier. Aproape fiecare școală are un bazin, căci acolo îi interesează sănătatea copiilor. La noi nu au nici săli de sport", a mai spus antrenorul emerit Octavian Tileagă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3732 secunde