Bazilica din curtea Colegiului „Mihai Eminescu” va intra în reabilitare

1595
Ascunsă într-un subsol, departe de lumina zilei şi ochii vizitatorilor, bazilica paleo-creştină din curtea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” se distruge pe zi ce trece. Monumentul a ajuns într-un grad avansat de degradare şi riscă să fie pierdut pentru totdeauna. Aproape în ultimul ceas, autorităţile locale din Constanţa încep, în sfârşit, demersurile pentru a îl salva.







Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa a emis, la finele săptămânii trecute, Certificatul de Urbanism nr. 2.135 pentru restaurarea bazilicii din curtea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, de pe strada Traian nr. 19, şi punerea ei în valoare. Deşi este doar primul pas şi mai urmează multe etape, apare speranţa că monumentul de însemnătate naţională va primi atenţia pe care o merită. Certificarul de Urbanism a fost solicitat de Unitatea Administrativ-Teritorială Constanţa, prin primarul Vergil Chiţac, şi are ca scop obţinerea autorizaţiei de construire pentru proiectul „Reabilitare şi punerea în valoare a bazilicii neo-creştine”, inclusiv organizare de şantier. Certificatul are o valabilitate de 24 de luni. Urmează proiectarea, pregătirea documentaţiei pentru autorizaţia de construcţie şi licitaţiile pentru lucrări.



Solicitările pentru restaurarea bazilicii au fost făcute de către conducerea unităţii de învăţământ. „Ne-am adresat Comisiei Judeţene de Cultură, am trimis toată documentaţia şi la Institutul Naţional de Patrimoniu, evident, cu înştiinţarea Primăriei Constanţa, şi ne bucurăm că, în sfârşit, începe să se mişte această lucrare importantă pentru Constanţa, fiind un obiectiv turistic deosebit. Este o etapă în care, în urma licitaţiei, va fi selectată echipa care va putea să realizeze documentaţia în vederea consolidării. După ce se realizează aceste lucrări, tot cu ajutorul specialiştilor, restauratori, pictori, membri ai Comisiei de Cultură, vor putea să plaseze în viitor o posibilitate de valorificare a vestigiilor, din punct de vedere turistic, fie să fie vizitată, fie să fie realizată o proiectare 3D”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, prof. Bianca Ibadula, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.



Lucrări în al doisprezecelea ceas…

Bazilica este în conservare de zeci de ani, până în prezent negăsindu-se soluţii pentru a o pune în valoare. Între timp, aceasta s-a degradat, necesitând intervenţii importante atât la structură cât şi la frescă. „Starea acestui monument, care pentru noi are o importanţă deosebită, este aceeaşi ca acum câţiva ani. Din păcate, în ciuda demersurilor efectuate de către conducerea colegiului, suntem în acelaşi punct. Nu s-a realizat nicio măsură de conservare. Conservarea înseamnă, acum, doar acel capac de tablă striată, sigilat cu un lacăt, care împiedică, într-o oarecare măsură, infiltrarea apei şi realizarea condensului, procese care afectează considerabil calitatea frescei interioare. Dacă în perioada imediat următoare nu se vor lua măsurile necesare prezervării acestui sit, suntem în situaţia de a pierde fresca. Deja, la acest moment, culorile s-au diluat, s-au deteriorat, pentru că apa este un factor distructiv pentru situri, acţionează într-un mod nefast asupra calităţii acestui loc”, declara, pentru „Cuget Liber”, la finele anului trecut, profesorul de istorie Mihai Paris.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1738 secunde