Premieră la Constanța

Bătrânii singuri și neputincioși, îngrijiți la domiciliu, cu bani europeni

876
Bătrânii singuri și neputincioși, îngrijiți la domiciliu, cu bani europeni - fotofondingrijireladomiciliu-1583445108.jpg

Articole de la același autor

Sute de bătrâni care nu mai au puteri nici să își pregătească o farfurie de mâncare, să se spele sau să își schimbe așternuturile, sute de bătrâni singuri, uitați de toți, trăiesc în mizerie sau la mila vecinilor. Pentru mulți, ziua de mâine este o povară, de care se agață totuși cu speranță. Aceștia vor putea fi îngrijiți chiar la ei acasă, de persoane specializate, angajate ale Direcției Generale de Asistență Socială din Constanța și plătite din fonduri europene. 


Consiliul Local Constanța a aprobat, în cursul zilei de ieri, proiectul Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța, precum și Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului social "Compartiment pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice". 


"160 de persoane care nu au pe nimeni vor fi sprijinite. Li se va face menajul, li se va oferi sprijin în administrarea tratamentului, în realizarea exercițiilor de kineto-terapie, inclusiv pentru prepararea hranei. Este crunt, la audiență, să vină cineva și să ne roage să avem grijă de el, chiar propunându-ne să ne doneze garsoniera în care locuiește. Sunt situații reale, de viață, cu care ne confruntăm foarte des. Tocmai pentru că este atât de multă nevoie de asistență la domiciliu pentru bătrânii noștri", a declarat primarul Decebal Făgădău. 


Apel pentru cei care vor să devină îngrijitori 
Proiectul european va fi derulat pe o perioadă de doi ani și are o valoare de aproape trei milioane de lei. 
"47 de îngrijitori vor fi plătiți din proiect, cu bani europeni. 32 din aceștia vor urma cursuri de specializare. De asemenea, vor fi achiziționate două autovehicule, precum și echipamente medicale și echipamente IT", a declarat directorul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, Emil Mereuță. 


Primarul Făgădău a anunțat că programul va fi continuat și după încheierea celor doi ani de proiect, în cadrul compartimentului proaspăt creat pentru îngrijirea la domiciliu. 


"Dacă vine cineva și vrea să se angajeze îngrijitor la domiciliu și nu are cursurile necesare, poate fi format în cadrul proiectului. Fac apel la cei care vor să se înscrie pentru cursurile de îngrijitor, că deja o pot face. Realizăm o evidență și, în momentul în care avem contractul semnat, trimitem oamenii la curs și ulterior să aibă grijă de bătrânii noștri. Sunt convins că, după perioada de implementare, acest program va fi continuat și permanentizat în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a municipiului", a subliniat edilul Constanței. 


Persoanele care doresc să beneficieze de îngrijire la domiciliu vor trebui să depună o cerere la DGAS, după care va fi efectuată o anchetă socială la domiciliu, în care vor fi evaluate atât veniturile, cât și prezența aparținătorilor. Serviciul de asistență la domiciliu va fi gratuit.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6069 secunde