"Pensiile sunt atât de mici, încât este imposibil să te descurci"

Bătrânii se împrumută pentru a avea ce pune pe masă de Crăciun

1108
2

Articole de la același autor

Pentru a putea avea la masa de Crăciun măcar o felie de cozonac, sarmale sau o bucățică de friptură, pensionarii constănțeni au apelat la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a face rost de bani. Sărăcia i-a împins să facă împrumuturi chiar și pentru a le putea face cadouri nepoților, care, deși le sunt extrem de dragi, nu au cum altfel să le facă o surpriză de sărbători. 


Pentru unii a devenit chiar un obicei să se împrumute la CAR în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru că doar așa își pot permite să aibă ce pune pe masă. Din pensiile mici pe care le primesc, după o viață întreagă de muncă, ei se văd acum puși în situația de a se îndatora, numai pentru a face cârnați, sarmale sau să aibă un cozonac pe masă. 


"Am luat banii numai pentru sărbători. Pensiile sunt atât de mici, încât este imposibil să te descurci. Cu 1.000 de lei pe lună este foarte greu să mai poți face ceva. Desigur, împrumutul pe care l-am făcut este altă problemă, pentru că, după aceea, trebuie să dăm înapoi banii împrumutați și dacă nu achităm o lună, devine dificil să dăm două rate deodată. Tocmai de aceea, nu am vrut să luăm prea mulți bani", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ionica Tudorașcu (65 de ani). 


Femeia, însoțită de soțul ei la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, spune că le este din ce în ce mai greu să supraviețuiască.
"Nu ne mai putem permite nici măcar să le dăm nepoților o bomboană sau o ciocolată. Așa, cu banii pe care îi luăm de aici, vom avea și noi un cozonac pe masă", a completat femeia. 


Maria T. este o altă bătrână care a apelat la CAR tot pentru sărbători, pentru că, spune ea, Crăciunul nu este Crăciun fără carne de porc, fără tobă, piftie, sarmale și alte produse tradi-ționale. Deși a lucrat peste 33 de ani în comerț, acum primește de la stat doar 850 de lei, bani cu care abia își duce traiul de la o zi la alta. 


Alții, în schimb, s-au împrumutat nu neapărat pentru sărbători, cât pentru alte probleme. Liviu Dospinescu (67 de ani) a apelat la CAR pentru suma de 2.400 de lei, din care jumătate va merge la proteza dentară de care are nevoie, iar cu restul vrea să își cumpere un cuptor nou și să petreacă liniștit sărbătorile. 


"Oamenii sunt foarte de săraci, iar mulți dintre ei abia dacă au ce pune pe masă. Bineînțeles, nu toată lumea apelează la noi pentru sărbători. Cei mai mulți au nevoie de bani pentru sănătate, pentru a-și ajuta familiile, dar și pentru a-și plăti impozitele pe clădiri", ne-a declarat președintele CARP, Corneliu Enăchescu. 


În ultimele două luni, au apelat la CARP aproape 800 de persoane, mai puține, totuși, ca în alți ani, în această perioadă. "Cred că unora le este teamă să mai facă împrumuturi, pentru că au auzit că vor avea facturi mai mari luna aceasta la întreținere și așa au preferat să stea liniștiți", a precizat șeful serviciului Contabilitate din cadrul CARP, Mariana Păculea. 


Desigur, pentru banii împrumutați, se percep dobânzi. Spre exemplu, la o sumă de 2.000 de lei, se percepe o dobândă anuală de 115 lei, iar la 18 rate, suma de 188 lei.


Comentează știrea

mos vasile
18 decembrie 2016
biscuiti

cei mai multi au plecati in strainatate la munca copii si sau chiar unul din sot sotie acestia trimit PAKETE cu biscuiti BISCUITII i-i transforma in BANI la banca si cumpara cele trebuincioase pt mancare iar cu PAKETELE DE NAPOLITANE sunt cu valoare mai mai mare merg si platesc la FISC impozite si taxe

Joshua Benjamin
7 decembrie 2022
oferta de imprumut

Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumut pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%, contactați-ne pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Decembrie 2016
Stire din Social : Mare Nostrum promovează Crăciunul Eco
Vineri, 16 Decembrie 2016
Stire din Social : Mare Nostrum promovează Crăciunul Eco
Pagina a fost generata in 0.6441 secunde