Bătrâni, în slalom printre maşinile parcate în faţa porţii. „Nu putem să ieşim din curte!”

2072

Articole de la același autor

Constanţa a devenit, de vreo doi ani, oraşul stâlpişorilor. Autorităţile au „plantat” sute, mii de astfel de obstacole pentru a-i împiedica pe şoferi să mai urce cu maşinile pe trotuar şi pentru a le oferi pietonilor suficient spaţiu. Din păcate, nu toţi constănţenii au beneficiat de atenţia autorităţilor. Ba chiar au fost şi refuzaţi atunci când au cerut să le fie marcat trotuarul din faţa casei şi li s-a spus să plătească singuri stâlpişorii dacă vor să nu mai parcheze alţii în faţa porţii lor.

În zona Casa de Cultură, în spatele Colegiului de Artă, pe o stradă cu mai multe instituţii publice, nu doar că nu au fost puşi stâlpişori şi se parchează care pe unde apucă, dar aproape că nu există nici trotuare. Aşa se face că o familie de bătrâni trebuie să facă slalom printre maşinile care sunt lăsate chiar în poarta lor, într-un permanent du-te – vino, cu autovehicule care urcă, coboară, claxonează, frânează…



„Din 1965 locuim aici. Dar acum este un dezastru, trec multe maşini, oameni pe jos, nu sunt trotuare. Tot cartierul Coiciu trece pe aici, către staţia de autobuze, copii care vin şi pleacă de la şcoală. Pe o parte, este o firmă de catering, nu mai este loc pe trotuar, iar, în faţa porţii noastre, sunt mereu maşini parcate. Oricum trotuarul este distrus, dalele sunt sparte, lăsate”, ni s-a plâns Ion Tănase, un constănţean de 83 de ani, care locuieşte pe strada Poporului nr. 121, chiar în apropierea curţii în care funcţionează Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, laboratorul Larex şi ISCIR.

2.400 lei pentru şapte stâlpişori

Omul ne-a declarat că le-a cerut autorităţilor locale să aibă în vedere şi bucăţica de trotuar care a mai rămas neamenajată. Însă, în ciuda solicitărilor sale, nu a venit nimeni măcar să schimbe bordurile vechi de mai bine de 40 de ani.

„La faţă au făcut frumos, înspre parc. Aici, în spate, au lăsat aşa cum era de ani de zile. Pe aleea care duce spre şcoală sunt 240 de stâlpişori. Au desfiinţat garajele şi au trasat numai pe o parte. Nu au mai ajuns până la noi, adică 10 metri mai departe. Le-am cerut şi eu la primărie şapte stâlpişori, mi-au spus că trebuie să plătesc 2.400 de lei, cu manoperă cu tot, întreaga lucrare. În felul acesta protejau trotuarul, nu ne mai chinuiam şi noi. Soţia este paralizată, de-abia se mişcă. Şi trebuie să ne strecurăm printre maşini, ca să putem ieşi din curte, în faţa porţii noastre”, ne-a spus pensionarul.



Are şi o propunere pentru autorităţi

A fost nevoit să solicite Poliţia Locală, de mai multe ori, când a venit Ambulanţa la soţia sa şi personalul medical nici nu putea să intre în curte. Însă pleacă o maşină, vine alta. De altfel, cât am stat de vorbă în faţa casei au parcat mai mulţi şoferi, veniţi la firma de catering de vizavi. Fiecare s-a scuzat că stă doar 2 minute, însă au zăbovit mult mai mult.



„Poate ar trebui cei de la primărie să facă o plimbare şi prin spatele blocurilor de pe aleea Nalbei, între scări şi case. Este o mizerie de nedescris, este o junglă. Nici nu se poate merge pe acolo, miroase urât. Dar, dacă ar intra cu utilajele, ar face curăţenie şi ar asfalta, s-ar putea ieşi şi pe acolo, direct în strada Baba Novac. Şi nu s-ar mai face aglomeraţie aici. Pentru că dimineaţa, la prânz şi seara, când vin copiii la şcoală şi la grădiniţă, este dezastru. Se formează cozi, se claxonează, se blochează. Aşa ar fi putut să se iasă şi pe acolo şi era mai simplu”, ne-a mai spus Ion Tănase.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4745 secunde