Banii pentru bone, speranțe false date părinților!

559
Banii pentru bone, speranțe false date părinților! - fondbanibonesursacare-1591380949.jpg

Articole de la același autor

Părinții din Constanța care au nevoie să angajeze bone pentru a avea grijă de copii pot primi ajutoare financiare de la administrația locală. Măsura a dat speranțe multor cupluri, care fie nu au bunicii la îndemână, fie au posibilități bănești reduse. În realitate, criteriile sunt atât de restrictive încât numărul celor care se încadrează în limitele impuse de legislație va fi infim. Ba mai mult, în acest moment, în municipiul Constanța nu sunt bone care să corespundă cerințelor legale!

"Este nevoie de un sat pentru a crește un copil", spune un vechi proverb african. Pentru mulți dintre părinții constănțeni, poate un sat este exagerat, dar cu siguranță este nevoie de sprijinul rudelor sau al unei bone pentru a avea grijă de copii, mai ales în contextul actual, căci cursurile școlare au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus. Tocmai această situație a adus în prim plan nevoile părinților, iar la sfârșitul lunii martie apărea în Monitorul Oficial Legea 35/2020, privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă. Actul stabilește cadrul legal de acordare de către autoritățile administrației publice locale a unui ajutor bănesc familiilor cu copii de vârstă preșcolară, pentru plata serviciilor oferite de o bonă, iar în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Constanța a fost votată hotărârea privind aprobarea metodologiei privind acordarea ajutorul financiar respectiv, așa cum impunea legislația.

Măsura legislativă a dat speranțe multor cupluri, căci, așa cum se stipulează și în lege și în hotărârea CL Constanța, pot beneficia de "banii pentru bonă" familiile cu venituri de maximum 3.500 lei/membru (710 lei pentru venituri de până în 2.100 lei/membru, 550 lei pentru venituri între 2.101 - 2.500 lei/membru, 390 lei pentru venituri între 2.501 - 3.000 lei/membru, 250 lei pentru venituri între 3.001 - 3.500 lei/membru).

Soluție pentru cele 300 de cereri pentru creșe rămase pe dinafară

În realitate, însă, criteriile sunt atât de restrictive încât numărul celor care vor beneficia într-adevăr de acești bani va fi unul redus. În primul rând, pot fi solicitați acești bani doar pentru copiii care nu sunt înscriși la creșe sau grădinițe, în vârstă de până în 6 ani. În consecință, nu vor putea depune solicitări părinții ai căror copilași sunt înscriși la grădiniță, dar pe care nu au cu cine să îi lase acasă, în timpul vacanțelor. Totodată, potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, nu se încadrează nici părinții care au refuzat un loc la grădiniță sau creșă sau care și-au retras copiii din instituția preșcolară.

La nivelul municipiului Constanța, la grădinițe sunt suficiente locuri, la creșe însă, an de an, aproximativ 300 de cereri rămân fără un răspuns pozitiv. Astfel că "banii pentru bone" se adresează în principal acestor cazuri.



Cerințe restrictive pentru părinți


Potrivit prevederilor legale, însă, pentru a beneficia de acest ajutor, părinții trebuie să fie angajați cu contract de muncă sau să desfășoare alte activități supuse impozitării. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială, inclusiv părinții care lucrează peste hotare trebuie să facă dovadă prezentând un contract de muncă. În cazul celor fără un loc de muncă, aceștia trebuie să facă dovadă că sunt șomeri indemnizați sau înregistrați în evidența agenției pentru ocuparea forței de muncă și că nu au refuzat cel mult două oferte de muncă din partea agenției. Prin urmare, cuplurile în care unul dintre părinți lucrează peste hotare și nu poate face dovada obținerii unor venituri impozabile nu se încadrează în prevederile acestui act normativ.

De asemenea, nu pot primi acest sprijin financiar nici cei care "nu și-au achitat impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate".



O singură bonă din Constanța îndeplinește condițiile!


Dar unul din cele mai mari impedimente pentru acordarea acestor ajutoare financiare, în acest moment, îl reprezintă cerințele care vizează bonele. "Potrivit legislației, bonele trebuie să dețină un atestat în acest domeniu, să fie angajate în cadrul unei structuri juridice, cu un contract individual de muncă, sau să desfășoare activitatea ca persoană fizică autorizată", ne-a precizat Emil Mereuță, directorul DGAS Constanța. Ceea ce înseamnă că nu este suficient ca părinții să apeleze la o bătrânică blândă și iubitoare, pe care o cunosc din vecini. Aceasta trebuie să dețină un atestat de îngrijirea și supravegherea copilului, eliberat de Ministerul Muncii. Potrivit reprezentanților DGAS Constanța, în acest moment, la nivelul municipiului Constanța, în evidențele Oficiului Registrul Comerțului și ale ANAF figurează o singură bonă care îndeplinește condițiile impuse de lege! Situația se va schimba în momentul în care mai multe bone se vor acredita și vor obține documentele legale. Demersul poate dura însă câteva luni.

Pe de altă parte, se impune precizat că, în acest moment, nu se știe nici ce fonduri vor fi acordate de municipalitate pentru acest segment și nici când anume. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3779 secunde