Balerinii de la "Oleg Danovski" au ajuns la disperare. "Să vă bată Dumnezeu dacă desființați arta dansului la Constanța!"

5351

Articole de la același autor

Balerinii constănțeni întâmpină, din nou, mari probleme. Artiștii nu au primit banii pe zece zile din luna august și nici pe septembrie și fac repetiții, zi de zi, într-o sală plină de mucegai, al cărui miros puternic te izbește încă de când pășești în sală. Este clar că nu așa ar trebui să se desfășoare activitatea unor persoane care au reprezentat Constanța la numeroase competiții din țară și străinătate și care au adus, de-a lungul anilor, zeci de premii cu care ne putem mândri. Deși eforturile lor sunt mari și lucrează mereu la foc continuu,

munca lor nu este răsplătită la adevărata valoare.

De luni până vineri și chiar și în weekend, cei 37 de balerini, dintre care 12 angajați ai Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" și 25 de colaboratori lucrează pe brânci. Se mai și accidentează câteodată, dar ei nu fac din asta un capăt de țară și o iau mereu și mereu de la capăt, fără să se plângă. Nu am auzit niciodată ca vreunul dintre ei să se vaite. Ieri dimineață, toată lumea era prezentă în sala de repetiții și chiar dacă aveau de exersat și mișcări mai grele, le-au executat pe toate fără probleme, pentru că dragostea pentru artă învinge durerea. Totuși, cu toții sunt oameni și au nevoie de bani.

"În momentul în care ți se dă un buget pe un an de zile, te gândești, în primul rând, cum să le asiguri salariile angajaților, fără de care nu poți susține spectacole. Cum să mă duc eu la dansatori să le spun că este posibil să își primească banii abia în noiembrie sau decembrie? Problemele au început odată cu cea de-a doua rectificare de buget, care trebuia deja aprobată cu luna septembrie, dar nu s-a rezolvat nimic până acum. Se pare că nimeni nu-și asumă nimic. Mai mult decât atât, de doi ani trăim cu această angoasă și nu știm în ce măsură ne mai putem continua activitatea, pentru că nu-i poți spune cuiva să lucreze neplătit. Da, suntem la un pas de a închide, pentru că, dacă oamenii nu sunt plătiți, riscăm să plece. Gândiți-vă, spre exemplu, la un dansator străin. Dintr-un salariu de 2.300 de lei, el trebuie să trăiască, să își plătească gazda și să mai și pună un ban deoparte ca să se mai și ducă pe acasă, din când în când. Ei muncesc foarte mult, pentru că dacă o zi nu lucrezi, o simte corpul tău, dar dacă nu lucrezi două, o vede publicul", a declarat, pentru "Cuget Liber", binecunoscutul coregraf și balerin Horațiu Cherecheș.

El a amintit că, de-a lungul timpului, a făcut artă pentru Constanța și în întreaga Românie și este mândru că a reprezentat, an de an, arta coregrafică în străinătate.

"Și asta am continuat aici la Constanța, în spiritul maestrului Oleg Danovski. Din nefericire, se pare că viitorul acestei companii de balet, celebră atât în țară, cât și în străinătate, stă în pixul ministrului George Ivașcu, care nu își asumă rectificarea de buget pentru instituțiile de cultură. Am apelat la dansatori extraordinari care au acceptat să facă artă pentru România, când ar fi putut să danseze pe bani mult mai mulți în alte țări din lume. În plus, lucrăm în condiții inumane. Sala de balet miroase de mucegai și în ea lucrează toți balerinii. În consecință, pixul ministrului s-a uscat. Să vă bată Dumnezeu dacă desființați arta dansului la Constanța", a transmis pe Facebook Horațiu Cherecheș.

La rândul său, Adrian Mihaiu, prim solist, îi întărește vorbele. El este de părere că dacă nu sunt bani de colaboratori și aceștia pleacă, vor rămâne doar 12 persoane.

"Unii ne-au tăiat posturi, alții ne-au preluat, dar nimeni nu a făcut nimic pentru noi . Singurul lucru bun a fost când ne-a preluat ministerul, ca să nu ne desființăm. Dacă am avea, spre exemplu, bugetul operei din București, care au 90 de balerini, altfel ne-am descurca. Noi avem nevoie numai de 50.000 de euro ca să ajungem la sfârșitul anului fără probleme. Anul trecut a fost fix aceeași situație și nu ia nimeni măsuri. În fiecare an stăm cu frică. Ne-am săturat, mai ales că fiecare om care pleacă înseamnă zeci de ore de muncă în plus cu unul nou", a adăugat el.

Și balerina Petronela Iordache spune că situația este tot mai grea.

"Noi ne descurcăm de ceva vreme foarte rău, dar sper ca, în scurt timp, să ne putem mobiliza, atât noi, cât și publicul și poate vom merge la ministru să întrebăm de ce se întâmplă lucrurile acestea. Noi nu avem bani niciodată, nici de colaboratori, nici de multe alte lucruri. Mi s-a oferit de nenumărate ori ocazia să plec pe nave de croazieră, pe sume mult mai mari, dar am refuzat, pentru că îmi place să dansez, îmi place baletul. De ce suntem lăsați în urmă? Nu știu dacă și celelalte instituții se confruntă cu problemele pe care le avem noi. Nu putem ca de pe o zi pe alta să ne temem că vom pleca, pentru că se schimbă conducerea sau cine știe ce se întâmplă. În plus, mucegaiul din sala de repetiții ne afectează sănătatea. Pe viitor, vor exista, cu siguranță, repercusiuni, și vom ajunge la bătrânețe să ne tratăm inclusiv de plămâni", a spus ea cu mâhnire.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5546 secunde