Aveți probleme de sănătate și nu sunteți asigurat? Iată ce trebuie să faceți!

1477
Aveți probleme de sănătate și nu sunteți asigurat? Iată ce trebuie să faceți! - asigurarisanatate1-1579540909.jpg

Articole de la același autor

Sănătatea costă, iar dacă nu faceți parte din categoria persoanelor asigurate, atunci veți scoate o mulțime de bani din buzunare pentru efectuarea anumitor investigații medicale, analize sau controale. Totuși, statul le oferă celor care au această problemă o portiță. Astfel, în cazul în care nu realizați venituri, dar doriți să beneficiați de serviciile medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, puteți merge la Agenția Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Constanța pentru a vă plăti sănătatea.


În prezent, mii de constănțeni au decis să facă acest lucru, pentru că, în caz contrar, când ar ajunge la spital, spre exemplu, ar fi nevoiți să achite contravaloarea multor servicii medicale, iar acestea nu sunt deloc ieftine. Nu mai spunem ce se întâmplă atunci când o persoană are nevoie de spitalizare, care costă cel puțin câteva sute de lei, pentru doar câteva zile, costuri la care se adaugă multe alte cheltuieli. Toate aceste persoane fără venituri pot merge, însă, să plătească la Fisc, suma de 1.338 de lei pentru șase luni. 


Potrivit reprezentanților AJFP, suma aceasta rezultă din aplicarea cotei de contribuție la sănătate de 10%, aplicată la valoarea salariului minim brut pe țară.


"Ar trebui să facem precizarea că este vorba despre persoanele fizice care nu au venituri și nu au calitatea de persoană exceptată de la plata contribuțiilor. În acest caz, oamenii pot depune declarația unică, astfel încât să devină persoană asigurată benevol, completând doar secțiunea de asigurare de sănătate. Subliniem faptul că această persoană datorează contribuția la nivel minim în vigoare la data la care se face declarația, pentru șase luni și este asigurat 12 luni. De precizat că numai Casa de Asigurări de Sănătate îi conferă calitatea de asigurat. Termenul de plată este 15 martie a anului viitor în care a depus declarația. Deci, dacă persoana care dorește să se asigure, a depus declarația, de exemplu, în octombrie 2019, termenul de plată este octombrie 2020", au precizat aceștia. Cei interesați își pot depune actele la sediul AJFP, din strada I.G.Duca nr. 18.  


Puteți deveni coasigurat, în anumite condiții 


De asemenea, trebuie să știți că există și situații în care legea permite coasigurarea, dacă persoana în cauză nu obține niciun venit personal, dar are în familie un membru care își poate asuma întreținerea sa. În plus, femeile însărcinate care nu au nicio sursă de venit se numără printre categoriile de persoane care beneficiază de asigurări sociale de sănătate, fără a plăti la stat niciun fel de contribuție. 


Legea mai spune că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani sunt, de asemenea, scutiți de la plata contribuției, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, dacă nu realizează venituri din muncă. În același timp, studenții de până la 26 de ani beneficiază de asigurare de sănătate, fără a plăti contribuții la stat, dacă nu au venituri din muncă. 


Același lucru se întâmplă cu tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului și care beneficiază de asistență medicală fără a cotiza la stat, cu condiția să nu realizeze venituri din muncă sau să nu fie beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. 


Totodată, au parte de asistență medicală fără a cotiza și persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepția celor obținute în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 102/1999 privind protecția specială și încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, precum și bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7178 secunde