Avertisment de la OPC. „Atenţie la produsele alimentare cumpărate!”

728
Avertisment de la OPC. „Atenţie la produsele alimentare cumpărate!” - fond-1607714479.jpg

Articole de la același autor

Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substanţial. Comisarii Protecţiei Consumatorilor oferă câteva sfaturi pe care să le urmăm în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun şi Revelion.

Consumatorii sunt avertizaţi să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici profită de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. De asemenea, trebuie să verifice cu atenţie calitatea alimentelor, din punct de vedere al aspectului, mirosului şi culorii, şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa. „Recomandăm atenţie la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, care prezintă data durabilităţii minimale depăşită sau ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului”, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Astfel, achiziţionarea cărnii şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, precum măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe, şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiţii, există garanţia unui produs sigur, ce nu ne poate afecta sănătatea.

„Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, prin «portbagajele maşinilor», chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, şi nu vă poate elibera bon de casă, cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, ne îndeamnă Paul Anghel, directorul ANPC.

Potrivit acestuia, la verificare, carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.



Congelatele, o alegere bună!


În cazul produselor congelate, neapărat, trebuie să fim atenţi la termenul de valabilitate. Deşi acestea au un termen de valabilitate mai mare datorită procesului natural de congelare, trebuie să avem grijă ca termenul să nu fie foarte apropiat de ziua cumpărării, mai ales dacă dorim să le depozităm în gospodăria proprie pentru o perioadă mai lungă.

De asemenea, este foarte important ca ambalajul să nu fie deteriorat. „Verificaţi ca ambalajul din plastic să nu fie rupt, iar cel din carton să nu fie umed, ceea ce ar putea indica o posibilă problemă de păstrare, depozitare în magazin. În plus, temperatura în congelator trebuie să fie scăzută. Citiţi eticheta de ingrediente. Deşi produsele congelate conţin rareori alte ingrediente decât produsul congelat, procesul de congelare fiind suficient pentru conservarea produselor în cele mai bune condiţii, fără a fi nevoie de aditivi. Produsele congelate sunt astfel o alegere foarte bună pentru perioada sărbătorilor, când drumurile la cumpărături se răresc”, ne sfătuiesc reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5342 secunde