Dr. Stela Halichidis, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase:

"Avem pacienți asimptomatici, internați de 37 de zile, care nu se negativizează!"

1785

Articole de la același autor

Autoritățile au renunțat la o parte din restricții, însă riscul îmbolnăvirilor nu a dispărut deodată, de ieri până astăzi. De-acum, depinde foarte mult de noi cum ne vom proteja, iar medicii specialiști ne spun că purtarea măștilor și igiena mâinilor rămân principalele măsuri care să limiteze infectarea cu noul coronavirus.

Numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 a stagnat, săptămâna aceasta, la Constanța. După câteva zile în care nu s-au înregistrat cazuri noi, în cursul zilei de ieri, a fost raportat un caz de infectare! Numărul persoanelor din județul Constanța care au contractat virusul SARS-CoV-2 a ajuns, astfel, la 253. Din păcate, săptămâna aceasta au fost totuși înregistrate două decese, fiind, în total, 14 pacienți răpuși de complicațiile cauzate de infecția cu noul coronavirus.

Medicii infecționiști atrag atenția că pericolul nu a trecut și că ne recomandă, chiar și de azi înainte, să purtăm în continuare mască și să fim foarte atenți la igiena mâinilor.

"Noi trebuie să ne obișnuim cu aceste măsuri de protecție, chiar și după data de 15 mai, când are loc relaxarea restricțiilor. Trebuie să ne spălăm în continuare cât mai mult pe mâini, să purtăm mască, să evităm apropierea față de alte persoane, pentru că oricine poate fi infectat și vom vedea în continuare care va fi evoluția epidemică", ne sfătuiește dr. Stela Halichidis, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, unde sunt tratați pacienții cu Covid-19.

"La fiecare persoană, boala evoluează altfel"

Potrivit specialistului, pacienții care nu prezintă simptome generează cel mai mare risc pentru cei din jur, mai ales că unii dintre ei rămân purtători ai virusului chiar și o lună de zile. În tot acest timp, ei îi pot îmbolnăvi pe cei cu care interacționează.

"Avem pacienți care stau în spital de 37 de zile și nu se negativizează, vorbim despre persoane tinere, fără simptome sau cu simptome reduse. La fiecare persoană, boala evoluează altfel. Nu avem cum să prevedem care ar fi evoluția unei astfel de boli. Am observat că pacienții care au avut simptomatologie severă și au fost internați pe secția de Terapie Intensivă s-au negativat destul de repede, față de acești pacienți asimptomatici care sunt în continuare purtători ai Covid-19", explică dr. Stela Halichidis.

O lună de zile în spital

Medicul admite că sunt situații dificile și că se fac eforturi pentru a asigura atât sănătatea fizică și psihică a pacienților, cât și pentru a înțelege felul cum acționează virusul.

"Este un virus nou și nu știm la ce să ne așteptăm, de aceea toate măsurile de protecție sunt necesare și nu putem să renunțăm la ele. Vă dați seama ce înseamnă pentru un pacient să stea în spital peste o lună de zile. Ei beneficiază de suport psihologic telefonic, dar le este foarte greu. De aceea, este necesară purtarea măștii pe stradă, tocmai din cauză că există pacienți asimptomatici care pot infecta alte persoane. Virusul există, populația se poate infecta, așa că recomand purtarea măștii, respectarea regulilor de igienă și tot ce implică profilaxia Covid-19", mai subliniază dr. Stela Halichidis. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5676 secunde