Au fentat legea! Cum să fumezi în club și nimeni să nu te amendeze

5073
4

Articole de la același autor

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016, cunoscută mult mai bine de români drept legea antifumat, cetățenii care au acest viciu au trebuit să se obișnuiască cu ideea că nu vor mai fuma înăuntru. Deși s-a încercat modificarea acestei legi, fără succes, unii operatori economici au găsit soluții pentru a ocoli regulile, permițând clienților să fumeze liniștiți în bar.

Este binecunoscut exemplul barului de pe b-dul 1 Decembrie, transformat în club privat, autoritățile neavând baza legală pentru a acorda sancțiuni. Cu toate că umblă vorba că în acest club privat se practică activități comerciale, dar se și fumează, aspect interzis clar de lege, acest lucru nu a putut fi dovedit, în ciuda controalelor făcute de autorități. Mai mult decât atât, dacă Inspectoratul pentru Situații de Urgență merge în control în clubul în care de regulă se fumează, dar nu și în acel moment, inspectorii nu au dreptul de a amenda pe nimeni. Totuși, în cazul în care pompierii simt miros de țigară în încăpere, operatorul economic riscă o amendă de la 5.000 de lei până la închiderea activității.

"În cazul în care ISU merge în control într-o locație în care se fumează, dar în momentul în care noi suntem acolo nu se fumează, ISU nu are pe cine să amendeze. Dacă nu se fumează și se simte miros de fum, putem amenda. Putem amenda pe oricine dacă îi prindem fumând. Putem amenda administratorul că nu respectă legea antifumat sau că acesta nu a luat toate măsurile de apărare împotriva incendiilor privind prevenirea și stingerea incendiilor", au precizat, pentru "Cuget Liber", reprezentanții ISU Dobrogea.

Din luna martie și până în prezent, ISU a aplicat 17 amenzi contravenționale. 14 dintre acestea au fost aplicate clienților care au fost prinși fumând, iar restul au vizat operatorii economici.

Zeci de clienți prinși cu țigara-n gură

Sancțiunile pot fi aplicate de către reprezentanții Poliției Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne, precum Poliția, Jandarmeria, IGSU și Poliția de Frontieră. Cetățenii trebuie să știe faptul că sesizarea încălcării legii se poate face de către oricine, inclusiv de angajați, prin apelarea numărului de telefon al Poliției Locale sau al reprezentanților locali ai MAI.

"De la începutul anului 2016, polițiștii constănțeni au organizat peste 10 acțiuni pe linia prevenirii și combaterii consumului produselor din tutun, conform Legii 15/2016. Polițiștii constănțeni au acționat independent și în cooperare cu reprezentanți ai celorlalte autorități din cadrul MAI, cu atribuții pe această linie de muncă, dar și cu autorități locale, aplicând sancțiunile prevăzute de lege pentru fumatul în spațiile închise", a declarat Marius Niculescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Activitatea unui local, suspendată de Poliția Locală

Nu doar ISU și polițiștii au acordat amenzi în această perioadă, ci și jan-darmii și polițiștii locali. Ultimii au primit sesizări de la cetățeni și au suspendat activitatea unui local până la remedierea deficiențelor, după ce în prealabil îl avertizaseră pe operatorul economic.

"În lunile aprilie, mai și iunie, Poliția Locală Constanța a sancționat trei operatori economici cu amendă contravențională în valoare de 5.000 de lei. De asemenea, în luna august, polițiștii locali au întocmit un proces verbal unui alt operator economic, pe care l-au amendat în luna septembrie cu suma de 10.000 de lei, suspendându-i activitatea până la remedierea deficiențelor", a precizat Valentina Chiriță, purtător de cuvânt al Poliției Locale Constanța.

Sancțiuni au fost acordate și de jandarmii constănțeni. "De la intrarea în vigoare a noilor modificări legislative, jandarmii din cadrul IJJ Constanța au constatat, în timpul executării misiunilor specifice, patru astfel de contravenții, fiind aplicate sancțiunile corespunzătoare. În continuare, dacă vom fi sesizați de către cetățeni sau ne vom autosesiza la săvârșirea unor astfel de fapte, nu vom ezita să aplicăm prevederile legale", a declarat Răzvan Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța.

v v v

Potrivit Legii 15/2016, persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis riscă o amendă contravențională între 100 și 500 de lei. În ceea ce privește persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis, amenda contra-vențională este de 5.000 de lei la prima abatere. La cea de-a doua abatere, amenda contravențională se dublează, 10.000 de lei, iar activitatea este sus-pendată până la remedierea situației. În ultimul caz, persoanele juridice riscă o amendă de 15.000 de lei, dar și închiderea unității la următoarea abatere. 

Comentează știrea

Clientul de la barul de pe 1 Dec
2 noiembrie 2016
Legea si amenzile

Sunt client al barului mentionat in textul de mai sus, vad zilnic oameni ai legii si pompieri care pleaca cu plicuri in mana...banuiesc ca e si oficiu postal unde oamenii primesc vederi...de la munte, de la mare, de peste hotare....

Bogdan
2 noiembrie 2016
Ion

De CIn-Cin ce ziceti.In ambele locatii,desi sunt inchise total se fumeaza la liber.

Clientul de pe 1 Dec
2 noiembrie 2016
Draga Mishu

Draga Mishu, cum iti explici ca barul nu a primit nicio amenda dar este 100% ilegal? Oamenii legii primesc vederea si devin amnezici...uita ca acel bar exista pentru cateva zile,la fel si pompierii. Esti uimit? Nu uita im ce tara traim!

Mircea
2 noiembrie 2016
Barul Vanatorul

La barul vanatorul cine da amenzi? la mini-clinica aproape de kaufland, este o femeie de servici care e hoata!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6447 secunde