Au căzut la pace! "Portul redevine parte a orașului nostru"

6187
8

Articole de la același autor

Ani de zile, Portul Constanța a fost rupt de municipiu. Încercările autorităților locale de atunci de a-și întinde influența și spre port nu au făcut decât să îndepărteze zona de oraș. Lucrurile par însă să se fi schimbat, iar actualul primar spune că a făcut pace cu portuarii și vrea să întoarcă orașul cu fața spre port. 


"Municipiul Constanța este angrenat într-un proiect european, Civitas Ports, alături de alte trei orașe. Inițial nu aveam aștepări prea mari de la acest proiect. Singura așteptare era ca acest proiect să ne forțeze să lucrăm împreună, să ne unim forțele și să colaborăm: portul cu orașul și cu universitatea. Așteptările mele au fost depășite și de aceea am considerat că e firesc să ne întoarcem cu fața spre mare", a declarat primarul Decebal Făgădău. 


De altfel, inclusiv proiectul Planului Urbanistic General al Constanței face referire la Portul Constanța. 
"Portul trebuie să înceteze a mai fi pentru public doar o mașinărie industrială, transformându-se într-un simbol al orașului și al caracterului global pe care îl oferă municipiului Constanța prin prezența sa. Spectacolul operațiunilor portuare de amploare trebuie să devină parte din imaginea urbană a municipiului", se precizează în document. 


Se propune astfel realizarea de parcuri cu acces public în zone din cadrul portului, întocmai ca în porturile Rotterdam și Hamburg, și realizarea de zone recreaționale cu vizibilitate directă asupra operațiunilor portuare, tot după exemplul Portului Hamburg. 


Infrastructură pentru oraș și pentru port 


"Azi, între oraș și port există doar formal un gard, avem întâlniri săptămânale, municipalitatea cu conducerea Administrației Portului, dar și cu operatorii din zona portului. Iată că, dintr-odată, portul redevine parte a orașului nostru. Tocmai de aceea m-am simțit încurajat în a investi din banii noștri, ai municipiului, într-o arteră care să ajute atât zona de port, cât și zona de peninsulă", a explicat primarul Decebal Făgădău. 


Potrivit acestuia, proiectul are trei etape, prima fiind deja finalizată. 


"De la gară, de la spălătorie, am făcut, până la un anumit punct, drumul, portul lucrează în incintă, la sediu, acces port, intrare pe două benzi, ieșire pe două benzi. Municipalitatea se va ocupa de porțiunea din-afara portului", a explicat Decebal Făgădău. 
"Pe acest drum, dimineața, între orele 7 și 9, să funcționeze două benzi, dintre oraș spre port, de la ora 9 până la orele 14-15, să fie câte o bandă pe sens. Vedem din studiu cât ne va ieși. Important este ca să ajutăm orașul. Practic, la ora la care iese toată lumea din port, vrem să avem două benzi dinspre port către oraș. În felul acesta descongestionăm Termele romane, strada Traian, bulevardul Ferdinand, strada Mihai Viteazu, strada Mircea cel Bătrân. Va fi eliberată toată această zonă care practic se blochează la orele dimineții și la orele la care lumea iese din port", a completat edilul constănțean. 


De altfel, în perioada următoare, pentru realizarea PUG-ului, se va analiza limita dintre oraș și port, luând în considerare necesitatea unei comunicări măcar vizuale între cele două. Astfel, spectacolul portului va face parte din brandul orașului.


Comentează știrea

gogu
14 februarie 2018
spatiile verzi

Pai sa rada si copacii de pe-acolo cum au facut si fac in 4-5. Cica toaleteaza , taie copacii fara sa planteze altii in loc.Poate tampitii nu stiu ca in afara de oxigen copacii aia mai sunt si-o bariera impotriva vantului, ploii si zapezii.

Man
14 februarie 2018
Aha , sau terminat spatiile verzi din oras !

Aici au vandut cam tot ce era de vandut....acum se extind baietii catre coasta !

Portul Constanta
14 februarie 2018
"Magnetul" lui Fagadau

Faleza toata iti intoarce matele pe dos,hartii,pungi din plastic,PET-uri,sobolani,balarii,caini vagabonzi,mortaciuni,balauri, un adevarat Jurassic Park si Fagadau vorberste despre un oras cu fata spre port.Din cand in cand mai trec pe acolo soldatii americani sau scolerii Constantei ca sa-i stranga gunoaiele laudarosului din Primarie.Daca nu poti sa te plimbi pe faleza ca nu ai loc de garduri,proprietati private sau balauri faci o plimbare in port.Acolo printre macarale,locomotive sau linii de cale ferata iti ceri iubita in casatorie.Daca nu o ceri in casatorie in port mai mult ca sigur va fi impresionata de Mausoleul lul Mazare de pe strada Traian cea mai mare cladire dupa Pentagon si cea mai mare uratenie abandonata dupa Casa poporului.Cazinoul din Constanta sta sa cada peste turisti,cladirea care adaposteste Edificiul Roman cu Mozaicul este un pericol public,Termele romane par abandonate,scheletele din beton sau metal,cladirile ridicate de mafiotii Mazare-Strutinski-Nicusor sunt abandonate peste tot.Asta este Fagadau,un laudaros si un incompetent.

Gica
14 februarie 2018
Sigur, sigur..

De ani de zile primaria psd vrea portul Constanta. Nu s-a putut. Daca nu si nu, atunci hai sa schimbam conducerea de la APMC si asa vom reusi. Si uite asa tivilichi si fagadau, brat la brat, umar la umar, reusesc ce nu au reusit altii. O sa avem carciumi si containere si in portul Constanta. Daca vroiau sa faca ceva cu adevarat, incepeau cu zona peninsulara, nu sareau gardul direct in port.

costy
14 februarie 2018
Cel mai important moment este acum!

Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu! Venim acum cu aceasta oferta exceptionala de lucru la domiciliu, cu castiguri sigure intr-o activitate deosebit de placuta si interesanta, in timpul liber, fara stres, fara obligatii. Cereti acum mai multe detalii la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

Mesterul
14 februarie 2018
Manole

Cum oare "re"- devine chestia? Pai sa zicem ca dispar barierele, portarii, se circula prin port ca si pe strazi, se face PUZ cu blocuri de apartamente si niste mall-uri pe danele goale, se taie macaralele si se vand fier vechi, șinele de macara asemenea.... pe danele cu vedere la mare se mai autorizeaza cate o vila.. Nu? Nu asa? ca nu se mai justifica regulile de siguranta anti-tero ... Doar drumul de la gara pana la poarta 1 se asfalteaza ? Drumul asta a fost al orasului de cand trenul cobora in port pe el ... .. Ce alișveriș au in cap ?

Cosmin
15 februarie 2018
Trecerea Portului in administratia Primariei

Pe timpul lui Ceasca Constanta era un orasi viu acum este gri,parca lipsit de viata.Betoane peste betoane, nu mai exista urbanism.Parcul Tabacariei din Constanta se aude si cred ca este vandut , parcelat, distrus. Acum a mai ramas Portul, nu ! Oameni buni daca noi constantenii vom lasa acesti pungasi sa-si faca jocurile incontinuare nu o sa mai avem o Constanta libera, frumoasa.Vara nu mai ai unde sa-ti pui un cearceaf la plaja ptr ca nu mai ai loc de mafioti, nu mai ai unde sa-ti inveti copilul sa mearga pe bicicleta sau sa te rupi de jungla din orasi pe o banca in parc, ptr ca aproape nu mai exista.In schimb ne plimbam in moluri si betoane unde avem taxe si impozite majorate cu 45% noi constantenii. Daca toti locuitorii Constantei asta va doriti stati impasibili si va uitati , ori iesiti in strada si îi dam jos.

eugen
2 martie 2018
portul CT

a-ti schimbat un zburator cu un innotator , lasati portul unde este ca nu la-ti facut voii

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4247 secunde