Atenție, vopseaua de ouă ne poate îmbolnăvi! Anumite tipuri conțin și câte 10 E-uri

1503
4
Atenție, vopseaua de ouă ne poate îmbolnăvi! Anumite tipuri conțin și câte 10 E-uri - fondvopseaoua12apr-1460477260.jpg
Vechiul ritual de vopsire a ouălor, în Joia Mare, înainte de Înviere, ar putea să provoace probleme de sănătate persoanelor care consumă ouăle vopsite, deoarece s-a dovedit, în urma unui studiu, că vopseaua de ouă conține nenumărate substanțe toxice pentru organism.

De foarte multe ori, vopseaua este absorbită de coaja oului și în acest fel, pe lângă oul fiert, ajung în organism și o parte din substanțele nocive.

Anumite E-uri, așa cum sunt denumiți aditivii, care sunt permise la noi în țară, au fost interzise în câteva țări din lume, de ceva timp. De exemplu, E 102, sau tartrazina, este un colorant sintetic care poate produce cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depre-sie, probleme de vedere și insomnie, potrivit specialiștilor.

Au fost analizate 35 de produse, tip vopsea de ouă, achiziționate în mod aleatoriu și anonim, de către reprezentanții InfoCons, din supermarket-uri, de la trei producători: Dr. Oetker RO SRL, Take Inteligent SRL și Hometex SRL.

94,28% dintre produsele ce au făcut obiectul studiului au menționat pe etichetă capacitatea de vopsire. Acestea variază în funcție de gramajul plicului și tipul de vopsea folosită astfel încât, cu 7 grame de vopsea granulată galben sau albastru, se pot vopsi 10 ouă și tot cu aceeași cantitate de vopsea, dar de culoare roșie, sau verde se pot vopsi 12 ouă.

Numărul de E-uri depistate variază între 1 și 10, astfel: 3% din produsele analizate au în conținut 1 E - vopsea praf, 20% au 2 E-uri - vopsea praf/granulată, 9% au 3 E-uri - vopsea granulată și vopsea lichidă, 11% au 4 E-uri - vopsea lichidă, 14% au 5 E-uri - vopsea lichidă, 9% au 6 E-uri - vopsea lichidă, 3% au 7 E-uri - vopsea lichidă, 11% au 8 E-uri - vopsea lichidă, 6% au 9 E-uri - vopsea lichidă, iar 14% din produsele analizate au în conținut 10 E-uri - vopsea lichidă.

v v v

Produsele ce fac prezentul studiu au fost găsite sub diferite tipuri, și anume: vopsea granulată, vopsea lichidă, vopsea praf, și cu diferite culori. Toate produsele studiate au menționat pe etichetă informațiile privind gramajul atât al produsului, cât și al pachetului.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului ICRT - International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie făcută în cunoștință de cauză.

Studiul a fost realizat în perioada 25 martie - 4 aprilie 2016, pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor, tip vopsea de ouă, existente pe piața românească.

Comentează știrea

DODO
13 aprilie 2016
am inteles !

de toate se spune in articol mai putin esentialul : care din ele erau mai periculase ? si citi alti producatori stiuti sau nestiuti bintuie pe piata ! nu inteleg daca astia au primit dezlegare de la min. sanatatii cind au aprimit autorizatia de productie si daca da cine a spus DA acolo sa raspunda ! asta ar fi valabil pentru tot ce se comercializeaza si care ne inspaiminta cu ce contin. Se stie dar se continua practica Simplu si eficient ar fi : o bulina verde pentru ce-i bun ,una galbena pentru suspecte si una rosie pentru bombe ,fara sa ne impuiem capul cu chimie

zoro
13 aprilie 2016
ca bine zice Dodo

Concluzia care este ? Care e mai putin toxica ?

Mihai
13 aprilie 2016
Concluzia

Concluzia e ca ziarul preia niste comunicate ale lu` nea Mierla dar fara sa inteleaga ce si cum. Asociatia lu` peste prajit face cica studii si ne zice cate produse contin E-uri. Apoi fac o statistica buna de nimic. numarul de E-uri per produs. Pai nu are nici o relevanta cate E-uri are un produs. Relevant e cat la suta din acel produs reprezinta E-uri, si cat la suta din acele E-uri sunt incadrate la periculoare. Da` stiintific nu dupa tanti Leana care zice ca Aspartamul e periculos.

Răspuns la: ca bine zice Dodo
Adăugat de : zoro, 13 aprilie 2016
Concluzia care este ? Care e mai putin toxica ?
Mihai
13 aprilie 2016
chimie

sfecla si ceapa nu au fost tratate? deci substante toxice zici .... Da` daca le pictez cu acuarele nu sunt tot toxice? ca ma gandesc ca nu sunt acuarelele de mancare. Da` daca iau creioane si le desenez - oare colorantii aia nu sunt toxici? ca daca nu sunt pun in supa un creion galben si zic ca e de gaina....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3881 secunde