Atenție unde mâncați pe litoral! Comisarii OPC au găsit mici expirați de patru luni și fresh-uri de fructe, din chimicale

4165
3

Articole de la același autor

Comisarii Protecției Consumatorilor le-au pus gând rău tuturor cârciumarilor de pe litoral care își bat joc de clienți, le gătesc în condiții mizerabile și le pun în farfurii produse expirate de luni de zile. Pentru aproape toate locațiile unde au descins în ultimele zile a fost dispusă măsura închiderii temporare, pentru igienizare și renovare.


Astfel, miercuri seară, comisarii au ajuns în bucătăria restaurantului Kaptan Baba de pe bulevardul Tomis, chiar vizavi de Primăria Constanța. Aici au găsit condiții inimaginabile, carne veche ce era tocată și amestecată cu condimente, produse neconforme și păstrate la temperaturi ridicate. Localul a fost închis până la remedierea deficiențelor.


Surpriza a venit însă miercuri noapte, când directorul general al ANPC a luat la rând terasele de pe faleza Cazino Mamaia. La Pizzeria Azzuro, pe lângă mici expirați din luna martie, foarte multă mâncare gătită cu zile urmă și păstrată pentru a fi servită clienților, într-unul din congelatoare era dosită o rață sălbatică întreagă, cu tot cu pene. De data aceasta, pe lângă sancțiunea de 10.000 lei s-a dispus și închiderea terasei pentru o perioadă de șase luni de zile.


Chimicale, în loc de fresh de fructe


Din păcate, controlul OPC de azi-noapte la terasele de pe faleza Cazino din Mamaia a scos la iveală o situație extrem de gravă și periculoasă pentru sănătatea copiilor. Comisarii au descoperit un chioșc care comercializa ceea ce vânzătorii pretindeau a fi sucuri naturale, dar, care, de fapt, nu conțineau nici măcar un gram de fruct, ci doar substanțe chimice. Mai mult decât atât, concentratele pe care le foloseau la sucuri erau expirate de luni de zile.


"Am găsit o locație în zona Cazino faleză care oferea mostre gratuite din aceste «poțiuni», în principal copiilor, îndemnând totodată părinții să cumpere un produs fresh natural. În depozit, nici urmă de fructe, ci doar bidoane (foarte multe și foarte vechi, unele expirate de câteva luni) cu siropuri concentrate cu diverse arome și culori", ne-a declarat directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel.


Potrivit acestuia, concentratul pentru sucuri conținea un aditiv alimentar extrem de periculos, mai ales atunci când este ținut la temperaturi ridicate, cum este ziua pe faleza din Mamaia. "Pe lângă amenda aferentă 13.000 lei, punctul de lucru a fost sancționat complementar cu oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea abaterilor constatate. Aditivul alimentar aflat în compoziția siropului E133 este un aditiv alimentar periculos ce este interzis în peste 10 țări din Uniunea Europeană. 


Doza maximă admisă a fost scăzută treptat de la 12,5 mg/kg corp în 1975 la 10 mg în 1985, iar în 2010 la 6 mg. Această scădere s-a datorat noilor studii ce au avut ca scop determinarea efectelor E133 asupra organismului. Albastru briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice. De asemenea, poate afecta negativ atenția și activitatea copiilor, fapt care ar fi trebuit adus la cunoștința părinților la locul de comercializare", mai precizează șeful ANPC.


Acesta propune stabilirea unei reguli prin care toate unitățile de alimentație publică să fie obligate să afișeze la loc vizibil pentru clienți rezultatele controalelor anterioare, astfel încât consumatorul să fie informat dacă acolo au existat probleme. "După ce am văzut în ultimele zile și în ultimele controale pe litoralul românesc cred cu tărie într-o idee mai veche de a afișa la loc vizibil la intrare în restaurant, bar, fast-food, cafenea etc., un afiș format A4 sau A3, cu informații dacă acel operator economic a fost sancționat, pentru ce abateri constatate și cu măsuri/sancțiuni complementare, astfel încât consumatorul să fie informat să ia în deplină cunoștință de cauză decizia de a intra sau nu în acel spațiu", a mai spus Paul Anghel.


Potrivit acestuia, această regulă poate fi instituită printr-un ordin al președintelui ANPC, care poate fi transformat în lege.


Comentează știrea

%$
14 iulie 2017
Asa, si

Asa, si unde mancam, daca la locatia aia de langa Cazinou (NU STIM CARE) nu putem manca?

Luk
14 iulie 2017
E prea mult

Eu cred ca s-a ajuns prea departe cu aceste unități de asa zisa alimentație publică. Toti parvenirii și-au deschis cate o bodegă. Decat sa faceti lege pt nu stiu ce foaie A4 mai bine dati o lege cu raspundere penală pt atentat la sănătatea publică! Ce naiba e asa de greu plus desființarea societății..

hvvuuoo dsv
14 iulie 2017
am facut sesizari in trecut

oare de ce doar opc si protectia consumatorului fac controale ,nu ar trebui ca si j3ghurile si p0uuthorile sau coruptii? de la directiile sanitar veterinare sa controleze

Pagina a fost generata in 0.4829 secunde