Atenție, constănțeni! Impozite de cinci ori mai mari pentru clădirile și terenurile lăsate în paragină

5939

Articole de la același autor

Ani la rândul, multor proprietari din Constanța nu le-a păsat ce se întâmplă cu și pe proprietatea lor, fie ea casă istorică, dugheană bătrânească sau teren în buricul orașului. Ani la rândul, din lipsă de bani, din neglijență sau pur și simplu din nepăsare, au lăsat casele să cadă singure, să fie năpădite de gunoaie, să se umple de șobolani, terorizându-și vecinii și distrugând peisajul străzii.


A venit însă momentul să plătească. Autoritățile locale au pornit încă de anul trecut o campanie împotriva proprietarilor care nu își îngrijesc clădirile sau terenurile, obligându-i să plătească impozite de cinci ori mai mari decât în mod normal. 


"Atenționăm cetățenii care dețin în proprietate clădiri și terenuri cu privire la posibilitatea impozitării majorate cu până la 500%, în cazul în care acestea se află într-o stare de degradare avansată sau sunt îngrijite, conform procedurii și criteriilor de încadrare stabilite din Hotărârea Consiliului Local nr. 27/2016. Măsurile vizează clădirile și terenurile deținute în intravilanul municipiului Constanța, cu scopul de a determina proprietarii imobilelor sau terenurilor respective să le întrețină sau să le redea circuitului economic sau comercial", explică reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța.


Ceea ce nu înțeleg proprietarii este că, dacă nu își permit să renoveze o casă sau să curețe și să îngrădească un teren, mai bine le-ar vinde, astfel încât și orașul să arate mai bine și zona să fie igienizată. Astfel, clădirile și terenurile lăsate în paragină sunt inițial verificate de angajații Direcției Poliției Locale din cadrul Primăriei Constanța, iar, după identificarea și evaluarea imobilului, proprietarul va fi somat ca în termen de șase luni să efectueze lucrările de întreținere necesare și să mențină în continuare imobilul în stare de îngrijire.


42 de constănțeni, buni de plată


Dacă după expirarea celor șase luni, proprietarul nu a efectuat lucrările respective este bun de plată. Astfel, în baza unei note de constatare, i se va majora impozitul pentru imobilul respectiv. Supraimpozitarea poate fi revocată numai ca urmare a ieșirii imobilului respectiv din categoria celor neîngrijite. Fac excepție de la supraimpozitare clădirile neîngrijite pentru care proprietarii dețin autorizație de construire valabilă, în vederea construirii, renovării sau demolării și au anunțat la Inspectoratul de Stat în Construcții și la primărie, începerea lucrărilor.


Criteriile de încadrare a clădirilor neîngrijite se referă la degradări minore, degradări medii și degradări majore ale acoperișului, fațadelor, zugrăvelii exterioare, tâmplăriei, pereților, elementelor decorative, dar și împrejmuire. În ce privește terenurile, acestea pot fi întreținute, neîntreținute, fără deșeuri sau cu deșeuri.


Degradările minore ale clădirilor sunt cele asupra cărora nu trebuie intervenit imediat și sunt suficiente reparațiile la diferite elemente sau locuri. Degradările medii sunt cele care trebuie îndepărtate cât mai curând, caracterul arhitectural al clădirii fiind afectat parțial. Degradările majore însă sunt grave, trebuie remediate imediat, pentru a evita degradarea continuă deoarece caracterul arhitectural al clădirii este în pericol de a se pierde și/sau este distrus în mod intenționat.


În urma evaluării, se va face un punctaj procentual, care va impune categoriile de supraimpozitare. Clădirile care vor avea punctajul procentual cuprins între 30 și 59,99 la sută vor fi supraimpozitate cu 300 la sută, cele cu punctajul între 60 și 79,99 la sută vor fi supraimpozitate cu 400 la sută, iar cele cu punctaje între 80 și 100 la sută vor avea un impozit de cinci ori mai mare.


La fel se procedează și în cazul terenurilor neîntreținute și deșeuri, existând doar două categorii de supra-impozitare, cu 300 și 500 la sută. Practic, proprietarii terenurilor neîngrijite și pline de gunoaie vor plăti de cinci ori mai mult ca până acum.


Potrivit reprezentanților SPIT, în perioada 2017 - 2018, au fost deja supraimpozitate 42 de imobile neîngrijite, din care 38 de clădiri și patru terenuri. 


"Măsura respectă prevederile legale, însă majorarea impozitului pe clădiri sau terenuri nu înlocuiește amenda contravențională aplicată de agenții constatatori ai autorității locale și nici nu exonerează de răspundere contribuabilii care dețin în proprietate privată clădiri și terenuri neîngrijite", mai spun cei de la SPIT.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5375 secunde