Atenție ce jucării cumpărați celor mici! Produse periculoase pe piață

327
Atenție ce jucării cumpărați celor mici! Produse periculoase pe piață - fondjucarii-1512911327.jpg

Articole de la același autor

Este vremea cadourilor, iar copiii sunt primii pe lista moșului., Cum jucăriile sunt preferatele lor, din darurile lui nu vor lipsi jucăriile, de toate felurile. Atenție, însă, ce daruri alegeți pentru cei mici, pentru că multe din jucăriile de pe piațăkm pot fi periculoase. Fie că se împrăștie și bucățelele mici pot fi înghițitek de copilași, fie că au în conținut substanțe nocive, o mare parte a jucăriilor care se găsesckm în prezent în magazine prezintă probleme și pot afecta sănătateakm sau chiar viața celor mici. 


Anticipând vânzări mari în perioada dinainte de Crăciun, comisarii Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor au luat la rând librăriile, supermarketurile și hipermarketurile. 17 operatori economici au fost controlați de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor din Constanța și aceștia au primit 23 de amenzi și două avertismente. Valoarea totală a sancțiunilor depășește 143.000 de lei. 


"Am găsit jucării fără informații privind lotul sau numărul de serie ori alt element de identificare, jucării fără informații de denumire și adresa importatorului și fără a avea traduse în limba română elementele de identificare și caracterizare, dar și jucării ce reprezentau produse periculoase pentru utilizarea în siguranță de către copii. De asemenea, a fost constatată lipsa documentației pentru a demonstra conformitatea jucăriilor aflate la comercializare", a explicat comisarul șef al CJPC Constanța, Horia Constantinescu. 


Potrivit acestuia, pentru doi operatori economici, Bailly Star SRL Constanța și Yemaja SRL Medgidia, a fost dispusă închiderea unității pe o perioadă de șase luni. 


Ce ne sfătuiesc comisarii OPC 


"Jucăriile, inclusiv substanțele chimice pe care le conțin, nu trebuie să pună în pericol siguranța sau sănătatea, abilitatea utilizatorilor trebuie luată în considerare, în special pentru copiii mai mici de 36 de luni sau alte grupe de vârstă specifice și trebuie să conțină avertismente generale de vârstă, precauții de utilizare pentru anumite categorii, precum și instrucțiunile de utilizare. Îi sfătuim pe consumatori să achiziționeze jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație. Ar trebui să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Recomandăm consumatorilor să nu cumpere jucării cu părți, detașabile, pentru copiii sub trei ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici", ne sfătuiește directorul general al ANPC, Paul Anghel. 


Orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului sau magazinului de la care a fost cumpărată și, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4081 secunde