Astăzi se sărbătoreşte Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii

390
Astăzi se sărbătoreşte Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii - tortura-1624688545.jpg

Articole de la același autor

Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată în fiecare an la data de 26 iunie, urmărind reînnoirea angajamentelor omenirii în vederea eradicării totale a acestei forme de pedeapsă inumană, prin denunţarea acţiunilor de tortură şi pedepsirea făptaşilor.
Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), la 12 decembrie 1997, prin Rezoluţia 52/149, ONU condamnând tortura ca fiind unul dintre cele mai malefice acte comise de fiinţele umane asupra semenilor, potrivit www.un.org, citată de Agerpres.
Tortura este o infracţiune, în temeiul dreptului internaţional, fiind absolut interzisă, neputând fi justificată în vreun fel. Aceasta anihilează personalitatea victimei şi neagă demnitatea inerentă a fiinţei umane, iar practica sa sistematică sau răspândită constituie o crimă împotriva umanităţii, aşa cum arată site-ul www.un.org. În ciuda interzicerii ei, în fiecare an, în lume sunt comise crime prin tortură împotriva femeilor, a bărbaţilor, dar şi a copiilor, iar marea majoritate a victimelor sunt nevoite să facă faţă singure traumelor. Singurul mecanism care vizează finanţarea victimelor torturii şi a familiilor acestora este Fondul voluntar al ONU pentru victimele torturii, administrat de Oficiul pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4833 secunde