Asociațiile de proprietari și-au luat țeapă de la primărie

4590
Asociațiile de proprietari și-au luat țeapă de la primărie - d629a225c1a51456b55e4a2b506f2847.jpg
Uniunea Asociațiilor de Proprietari din Constanța (UAPC) a organizat, ieri, în sala de ședințe a Prefecturii, o întâlnire între președinții asociațiilor și reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții și ai direcțiilor din Primăria Constanța. Această întâlnire era necesară, a arătat Marcel Dragu, președintele UAPC, pentru discutarea problemelor generate, aproape lunar, de demolărilor neautorizate din apartamente și de obținerea documentelor necesare pentru renovări.

Demolările din apartamente și autorizațiile de construcții - principalele probleme
Drept dovadă, și interesul mare al împuterniciților asociațiilor de proprietari, care au umplut sala de ședințe la refuz. În schimb, nici urmă de vreun reprezentant al direcțiilor Corp Control, Autorizare Construcții sau al Serviciului de Sprijinire și În-drumare a Asociațiilor de Proprietari aparținând municipalității, invitați la discuții. "În primării există compartimente care să ne sprijine în problemele pe care le ridicăm. Uitați-le!", a exclamat, în mai multe rânduri, Marcel Dragu, arătând spre scaunele goale de la prezidiu. "Și eu confund atribuțiile primăriei cu ale inspectoratului, mărturisesc. Președinții asociațiilor sunt nemulțumiți că au multe responsabilități pe care nu pot să le onoreze. Ei sunt amendați, sancționați, dar nu li se dau și pârghiile pentru a-și face datoria și despre aceste probleme trebuia să se dezbată cu angajații primăriei", a adăugat Marcel Dragu.
În lipsa celor de la primărie, întrebărilor președinților de asociații le-au răspuns Gigi Chiru, directorul Inspectoratului de Stat în Construcții, și arhitectul Florentin Ion. "Cele mai mari nemulțumiri ale președinților asociațiilor de proprietari vizează obținerea cărții tehnice a imobilelor, intervențiile neautorizate din apartamente, extinderile de la parter, obținerea autorizației de construire pentru renovări și reabilitări termice sau pentru refacerea acoperișurilor", a afirmat Gigi Chiru.

Preaviz de 15 zile pentru inspecția prin apartamente
Mulți dintre președinții de asociații prezenți s-au arătat nemulțumiți de demolările efectuate în apartamente, care pun în pericol rezistența blocurilor. Potrivit legislației, aceștia au obligația să verifice, cel puțin o dată pe an, ce lucrări au fost efectuate, condiția fiind să acorde un preaviz de 5 zile înainte de a "vizita" apartamentele. Cu toate acestea, nu sunt anunțați de realizarea demolărilor (nici nu există prevedere legală în acest sens!), iar obligația lor de a verifica este considerată "un abuz". De altfel, potrivit unei propuneri legislative aflate în proces de aprobare, preavizul pe care sunt obligați președinții de asociații să-l dea proprietarilor va crește la 15 zile.
O altă nemulțumire a vizat greutatea cu care sunt obținute autorizațiile de construcții - necesare pentru orice modificare sau reabilitare! - și faptul că trebuie plătite taxe pentru ele. "Dacă vrem anvelopare termică, trebuie autorizație de construcție. Dar pe ce bani? Eu nu îndrăznesc, la mine în asociație, să mai cer bani și pentru această autorizație, pentru că oamenii nu au bani", a arătat președintele Asociației 354 din Constanța.
Au mai fost discutate, de asemenea, problemele ivite la expertizarea seismică a blocurilor, anveloparea termică atunci când există "cărămidă aparentă" și situațiile în care singura modalitate de a rezolva neînțelegerile cu proprietarii este reclamația la Direcția Corp Control a primăriei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8994 secunde