Asistentele din centrele de vaccinare, neremunerate de două luni! „Am muncit și nu ne-au plătit!”

2705

Articole de la același autor

Personalul medical din centrele de vaccinare din întreaga ţară nu şi-a primit salariile de două luni de zile. Autorităţile pun amânarea plăţilor pe seama întârzierii aprobării bugetului Ministerului Sănătăţii, însă oamenii au ajuns la capătul răbdării şi ameninţă chiar că vor părăsi centrele în plină campanie de vaccinare.



Deşi se lucrează la foc continuu, cu mulţi oameni şi cu un risc ridicat, cadrele medicale care lucrează în centrele de vaccinare anti-COVID încă nu au primit niciun ban pe anul acesta. „Nu am primit nici măcar salariul, darămite vreun spor. Stăm în picioare toată ziua, discutăm cu oamenii, îi liniştim, facem chiar mai mult decât munca de asistent medical. Nu ştim ce se întâmplă cu banii. Ni s-a spus să mai aşteptăm, să avem puţină răbdare, dar noi depindem de banii de salariu lună de lună. Avem rate, avem cheltuieli lunare de achitat, avem copii de îngrijit”, ne-a declarat o asistentă de la centrul de vaccinare din Medgidia.

Situaţia este cunoscută şi conducerii Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Constanţa. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Tudorel Ene, „DSP Constanţa a depus cererea de finanţare pentru plata personalului vaccinator, iar Ministerul Sănătăţii urmează să deconteze aceste servicii”.

De altfel, şi coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a confirmat că există probleme cu plata salariilor personalului medical din centrele de imunizare. „Sunt semnale pe care şi eu le-am primit şi le primesc în şedinţele cu judeţele. Este o cerere pe care personalul vaccinator o are pe bună dreptate. Se aşteaptă de mult timp să fie efectuate aceste plăţi. La debutul etapei a treia este important să se deschidă şi alte centre de vaccinare şi sunt semnale referitoare la scăderea încrederii că personalul va fi plătit şi că nu mai e o dorinţă atât de mare pentru a se înscrie într-o echipă de vaccinare. Mai e problema legată de coordonatorii centrelor, care sunt remuneraţi întocmai ca şi celelalte categorii de medici din personalul vaccinator, având responsabilităţi suplimentare. Din acest motiv, numărul celor care doresc să preia aceste responsabilităţi e mai scăzut”, a precizat preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare.

Mai au de aşteptat

Ministerul Sănătăţii este cel care trebuie să asigure remunerarea personalului vaccinator, iar, în cursul zilei de ieri, reprezentanţii instituţiei au venit cu unele precizări, însă aceasta nu va putea fi făcută decât peste aproximativ şapte zile. „Ministerul Sănătăţii va realiza plata personalului medical care activează în centrele de vaccinare şi a cheltuielilor de organizare începând de săptămâna viitoare. Sumele alocate plăţilor pentru activităţile privind vaccinarea sunt prevăzute în Bugetul de Stat pentru anul 2021, promulgat în data de 8 martie. Pentru luna ianuarie 2021 şi o parte din luna februarie 2021, Ministerul Sănătăţii va realiza plăţi în valoare de 4.184.000 de lei reprezentând plata personalului medical şi cheltuieli de organizare a centrelor de vaccinare”, se arată în comunicarea transmisă de Ministerul Sănătăţii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5791 secunde