Aplicațiile de depistare a contactelor cu persoanele infectate cu coronavirus ar trebui să respecte normele UE

229
Aplicațiile de depistare a contactelor cu persoanele infectate cu coronavirus ar trebui să respecte normele UE - 20191114pht66517original-1587047343.jpg
Aplicațiile mobile de depistare a contactelor și de avertizare ca răspuns la pandemia de COVID-19 ar trebui să respecte pe deplin normele UE privind protecția datelor și a vieții private, se precizează în orientările prezentate joi de Comisia Europeană, transmite agerpres.ro.


Recomandările Executivului comunitar fac parte dintr-o abordare unificată la nivelul UE pentru utilizarea aplicațiilor mobile de depistare a contactelor și de avertizare ca răspuns la pandemia de COVID-19.


"Existența unor garanții solide privind protecția vieții private reprezintă o condiție indispensabilă pentru adoptarea acestor aplicații și, prin urmare, pentru utilitatea lor", a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.


Potrivit Comisiei Europene, aplicațiile de depistare a contactelor și de avertizare ar trebui să respecte pe deplin normele UE privind protecția datelor și a vieții private. Acestea ar trebui aprobate de autoritățile din domeniul sănătății publice și implementate în strânsă coordonare cu acestea și ar trebui să fie instalate în mod voluntar și dezinstalate de îndată ce nu mai sunt necesare. Totodată, aplicațiile menționate ar trebui să nu permită localizarea persoanelor și să se bazeze pe date anonimizate și ar trebui să fie interoperabile în întreaga UE, astfel încât cetățenii să fie protejați chiar și atunci când traversează frontierele.


Potrivit firmei de avocatură Linklaters, până la această dată un număr de 28 de țări din întreaga lume, inclusiv 11 țări europene au lansat propriile lor aplicațiile de depistare a contactelor. În paralel, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford susține că este nevoie ca două treimi din populația unei țări să utilizeze o aplicație de depistare a contactelor pentru ca aceasta să fie eficientă.


Comisia Europeană a precizat că până la finele acestei luni, autoritățile din domeniul sănătății publice vor evalua eficacitatea aplicațiilor la nivel național și transfrontalier. Statele membre ar trebui să raporteze cu privire la acțiunile lor până la 31 mai 2020 și să pună aceste măsuri la dispoziția altor state membre și a Comisiei în vederea unei evaluări inter pares. Comisia va evalua progresele înregistrate și va publica rapoarte periodice începând din iunie 2020 și pe tot parcursul crizei, recomandând acțiuni sau eliminarea treptată a măsurilor care nu mai par necesare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7672 secunde