Apel pentru a cinsti memoria foștilor deținuți politici exterminați la Canalul Dunăre – Marea Neagră

564
Apel pentru a cinsti memoria foștilor deținuți politici exterminați la Canalul Dunăre – Marea Neagră - banimemorialcanal11-1579034613.jpg

Articole de la același autor

Pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră se înaltă, semeț, un monument care atrage atenția: este Monumentul Memorial Poarta Albă. Având o înălțime de 24 de metri, construit din nouă module pe verticală și două pe orizontală, prin care se amintesc "șantierele morții" din timpul realizării traseului navigabil: Saligny, Medgidia, Poarta Albă, Noua Culme, Galeșu, Peninsulă, Capul Midia, Constanța. 


Monumentul a fost realizat în anul 2000, dar intenția Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Constanța, este de a-l include într-un complex memorialistic – un parc – muzeu, ce se dorește a fi dedicat memoriei celor aproximativ 5.000 de oameni care și-au pierdut viața înfometați, chinuiți și munciți până la epuizare, pentru construirea canalului. 


"Aici am ars și-am sângerat cu anii,/ Aici am rupt cu dinții din țărână/ Și-aici ne-am cununat cu bolovanii/ Câte-un picior, uitat sau câte-o mână/ Aprinși sub biciul vântului fierbinte/ Bolnavi și goi, pe ger și pe ninsoare,/ Am presărat cu mii de oseminte/ Meleagul dintre Dunăre și Mare./ Istoria, ce curge-acum întoarcă,/ Va ține minte și-ntre foi va strânge/ Acest cumplit Danubiu care varsă / Pe trei gură apă și pe una sânge", pot citi cei care vizitează monumentul. 


Lipsa fondurilor a făcut ca lucrările să fie sistate de ceva vreme. Potrivit lui Paul Andreescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici Constanța, mai sunt destul de multe de realizat. "Pe laturile aleilor vor fi montate zeci de plăci din granit negru, pe care vor fi înscriși 840 de persoane exterminate la canal, în anii 1950 – 1953. Sunt singurii găsiți de oamenii filialei noastre, în evidențele de stare civilă a localităților limitrofe canalului, cercetate între anii 1991 – 1992", a arătat Paul Andreescu, fost deținut politic. 


Pentru realizarea complexului memorialistic este însă nevoie de fonduri, de care asociația nu dispune. Drept pentru care, reprezentanții foștilor deținuți politici încep anul 2020 făcând un apel către binevoitori fie să doneze câțiva lei fie să direcționeze 2% din impozitul pe venit către asociație, pentru realizarea muzeului. "Sperăm ca anul acesta să punem să obținem fondurile necesare pentru continuarea și încheierea lucrărilor la Memorial Canal Dunăre – Marea Neagră, de la Poarta Albă", a precizat Paul Andreescu, care a lansat apelul către posibilii donatori inclusiv pe rețelele de socializare. 


Până în prezent, au fost cheltuiți pentru muzeul memorial aproximativ 220.000 de lei, din care 10.000 donați de un afacerist din Constanța și alți 10.000 de ARLO Slatina. Cei care doresc să dea o mână de ajutor pentru ridicarea acestui monument prin care se dorește cinstirea necunoscuților care și-au pierdut viața într-un moment dificil din istoria țării noastre pot dona în contul IBAN RO98RNCB0114032044100001, deschis la BCR, pentru AFDPR Fil. Constanța, cu mențiunea "MEMORIAL" sau direct la sediul asociației din B-dul Ferdinand, nr. 17A, municipiul Constanța, primind chitanță pentru sumele respective. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3318 secunde