X
X
Mai multe ştiri online:

Șantierele de construcții din Constanța, adevărate capcane pentru muncitori

Ştire online publicată Vineri, 04 Decembrie 2015. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Domeniul construcțiilor a revenit pe linia de plutire după criza financiară de anii trecuți. Șantierele s-au dezmorțit, s-au înmulțit, iar angajările sunt din ce în ce mai multe. Cu toate acestea în goana după un profit cât mai mare, mulți angajatori din construcții încă mai folosesc muncă la negru sau, mai nou, munca la gri, sau nu sunt preocupați de a asigura condiții sigure de muncă pentru salariați.

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța a luat la rând, în ultimele luni, șantierele din întreg județul.

"Am vrut să verificăm modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă și, în același timp, să-i facem, atât pe angajatori, cât și pe lucrători să conștientizeze necesitatea respectării prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă", a declarat directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola.

Potrivit acestuia, datele statistice, la nivel european, arată că activitățile din domeniul construcțiilor, din cauza complexității și existenței riscurilor specifice, sunt activități în care riscul de accidentare pentru lucrători este de două ori mai mare, iar riscul de deces chiar de trei ori mai ridicat în raport cu lucrătorii din alte domenii de activitate.

"Din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, obiectivul specific a fost verificarea respectării de către angajatorii din domeniul construcțiilor a cerințelor legale pe șantierele temporare și mobile în care se desfășoară activități ce comportă riscuri de cădere de la înălțime", a mai spus Eugen Bola.

Fără instructaj și fără echipamente de protecție

Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control securitate și sănătate în muncă au verificat un număr de 78 de angajatori. Au fost, astfel, identificate 279 de deficiențe pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale constând în 47 de amenzi în valoare de 182.500 lei și 232 de avertismente. De asemenea, a fost sistată utilizarea unei schele necorespunzătoare, până la remedierea neconformi-tăților.

"Pe lângă toate aceste nereguli, care pun în pericol lucrătorii, au fost găsite și numeroase deficiențe organizatorice. Oamenii erau primiți la muncă fără instruirea corespunzătoare, instructajul era efectuat în-afara timpului de muncă, echipamentul individual de protecție nu era purtat sau nici măcar acordat și, în unele cazuri, nu era efectuat controlul medical la angajare", a completat șeful ITM Constanța.

Schele, scări și șanțuri necorespunzătoare

În ce privește deficiențele tehnice, inspectorii de muncă au găsit situații în care lucrătorii foloseau schele și scări necorespunzătoare, în care lipseau amenajările și dotările pentru prevenirea căderilor în gol și a altor pericole sau în care lucrările de săpături nu erau asigurare corespunzător.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31496 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3982 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1484 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1267 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.3819 secunde