ANSVSA a intensificat controalele în pieţe în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

236
ANSVSA a intensificat controalele în pieţe în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale - ansvsaaintensificat-1616594583.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au demarat controale comune înainte de sărbătorile Pascale, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare, informează Autoritatea într-un comunicat primit la redacţie. Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animal și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul. Astfel, în perioada 22 martie – 1 mai 2021, va fi asigurată permanenţa prin programul prelungit la nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare, inclusive sâmbăta şi duminica. 


Medicii veterinari/ inspectorii de specialitate vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În zonele de restricție unde sunt confirmate focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face cu respectarea prevederilor europene, care precizează că: „în zona de protecție nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta” și că în zona de supraveghere  „nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea autorității competente în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei”. 


Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 30 martie – 3 aprilie 2021 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 21 aprilie-1 mai 2021 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00. Carnea de miel va fi livrată din abatoare sau locurile de sacrificare numai cu certificat sanitar-veterinar şi va fi marcată cu respectarea prevederilor legale. Ouăle şi produsele din ouă destinate consumului uman trebuie să provină de la producători autorizaţi.  Este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja crăpată sau lovită. Micii producători care vând direct lapte crud şi produse din lapte trebuie să deţină carnete de sănătate pentru animale. Peştele şi produsele din pescuit trebuie să fie însoţit de acte de provenienţă şi să corespundă din punct de vedere al examenului organoleptic. Cetăţenii pot sesiza orice aspect care ţine de siguranţa alimentelor, la numărul gratuit al ANSVSA, apelabil din orice reţea de telefonie: 0800.826.787.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 5.0413 secunde